שירותי בריאות בישראל

אבנים בכליות – אבחון וטיפול

אבנים בכליותאבנים בכליות הן, למעשה, גבישים של מינרלים המסיסים בשתן. בדרך כלל האבנים נוצרות בתוך הכליה או בתוך היורתר (הצינור שמוביל את השתן מהכליות אל עבר שלפוחית השתן).

לאבנים בכליות אין גודל קבוע, הן יכולות להופיע בגודל של גרגיר חול ממש מזערי ובמקרים מסוימים יכולות האבנים להגיע לגודל של ענב או עגבניית שרי. בדרך כלל האבנים זורמות בשתן מבלי שנרגיש בהן.

ברגע שהאבן עולה על גודל של שני מילימטרים היא הופכת מסוכנת ועלולה לגרום לחסימה של צינור השופכה, מה שמוביל להרחבת הצינור, חסימת מעבר השתן וכאב חזק (קוליק) מלווה בעוויתות באזור המותניים, הבטן התחתונה והמפשעה.

כאבי הבטן העזים הנגרמים בעקבות אבנים בכליות עשויים לגרום אצל גברים ונשים לבחילות והקאות. במקרים קשים האבן פוצעת את צינור השופכה מה שגורם להופעה של דם בשתן (דלקת בדרכי השתן).

איך נוצרות אבנים בכליות?

ישנם כל מיני סוגים של אבנים בכליות, כאשר כל אבן נוצרת בדרך שונה. הנפוצות שבהן:

אבנים נוספות לא שכיחות בקרב אנשים בריאים בדרך כלל, אך עלולות להופיע בקרב חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה, חולים במחלת השיגדון (הפרעה בחילוף החומרים), אנשים הסובלים ממחלות שונות הקשורות לליקויים ברמות הסידן בגוף ואצל חולי כליות.

מדוע נוצרות אבנים בכליות?

לא ידועה על סיבה עיקרית הגורמת להיווצרותן של אבנים בכליות. את מרבית הגורמים להצטברות אבנים בכליות מייחסים לתזונה לקויה, לשהייה ממושכת באזורים עם אקלים חם וחשיפה ממושכת לשמש. בדבר אחד מסכימים כל החוקרים: שתייה בכמות מתאימה עשויה למנוע חזרה של הופעת אבנים בכליות.

אבחון

ברגע שסובלים מאחד או יותר מהתסמינים המאפיינים אבנים בכליות, יש לפנות לרופא לשם ביצוע בדיקות לאיתור אבנים בכליות: בדיקת שתן תרבית שתן, בדיקות דם, הדמית רנטגן של דרכי השתן CT (פרוטוקול אבנים).

טיפול ומניעה

קיימות ארבע אפשרויות טיפול, בהתאם למצב:

>

Exit mobile version