מי לא אוהב ארוחה מוכנה מדי פעם? רמות גבוהות של קלוריות ושומנים בחלק ממוצרים אלו, ניתן לזהות על התוויות. אך קיים חשש לגבי הערך התזונתי של מספר ארוחות מוכנות, שאינו מצוין על התווית.
חומרים מזינים אבודים
חשש אחד הוא האופן שבו מזונות אלו מבושלים. תהליכי בישול יכולים להיות חשובים לא פחות לבריאות בכל הנוגע לסוכר, מלח ותכולת שומן. חומרים מזינים נעלמים בתוך מי הבישול, כגון ויטמיני B, וירקות עליים.
בבית, ניתן להפחית בעיות אלו באמצעות אידוי ירקות, אך לא ניתן לשלוט על הכנת מזונות נוחות וארוחות מוכנות. האם החברות המייצרות מוצרים אלו דואגות להכנת ארוחות מוכנות באופן שישמור על החומרים המזינים? פשוט לא ניתן לדעת.
מה שהיצרנים אינם מספרים על מזון מוכן
יצרני ארוחות מוכנות אינם מציינים על האריזות את התכולה הכוללת של הוויטמינים והמינרלים, ובמקרים רבים אינם טורחים להתחשב באינספור התרכובות המונעות סרטן במזונות הצמחיים, האובדים במהלך הייצור.
גם כשהם מציינים את סוגי ויטמינים על תוויות, זה רק אומר שהוויטמינים היו נוכחים בחומרי הגלם. זה לא אומר שזה מה שנותר במוצר הסופי. מספר יצרני ארוחות מוכנות מתפשרים על הבריאות באמצעות החלפת מרכיבים בריאים עם מרכיבים פחות בריאים.
חיקוי מרכיבים בריאים במזונות
שמנים מסחריים, למשל, נפוצים במנות מוכנות, כגון חומוס ופיצות, למרות שהן מבוצעות באופן מסורתי באמצעות שמן זית כתית, שיש לו יתרונות בריאותיים מבוססים היטב נגד מחלות לב וכלי דם, ואולי אפילו נגד סרטן השד, אך לא קיימות ראיות מדעיות להטבות אלו עם שמנים אחרים.
דוגמא נוספת היא זיתים שחורים, שידועים בסיוע להפחתת סיכון מחלות לב, אך החומרים המזינים של זיתים שחורים אובדים בתהליך העיבוד. למרבה המזל, כשרוכשים אותם, ניתן לזהות על התווית, שהם אינם מכילים ערכים תזונתיים של ברזל.
מגמות מזון בשנת 2017
סקרים מראים בקביעות שאנשים מבוגרים בודדים נוטים להסתמך על ארוחות מוכנות, כחלק עיקרי מתזונתם. ארוחות אלו אינן מכילות מספיק אומגה 3 לבריאות הלב והמוח, ואינם מכילים מספיק ויטמיני D או מינרלים כגון סידן, מגנזיום וסלניום.
תוספי מזון עשויים להיות תשובה אחת, אך הם אינם מספקים את כל החומרים המזינים, כולל תרכובות סיבים ומניעת סרטן, הדרושים לבריאות הכללית. לכן רשויות הבריאות במדינות שונות ממליצות על אכילת תזונה בריאה ולא להסתמך על תוספי מזון.
ואם ארוחות מוכנות הן חלק משמעותי מהתזונה, חשוב שהן יכילו את החומרים המזינים שהיו נוכחים במקור בחומרי הגלם.
הסיפור אינו מתמקד רק במה שנלקח מחומרי הגלם
חומרים מזינים אבודים אינם הדאגה היחידה. סכנות אפשריות אחרות אורבות באריזות הארוחות המוכנות. קרצינוגנים, הידועים כאמינים הטרוציקליים, מיוצרים בבשרים צלויים או בארוחות גריל בטמפרטורות גבוהות.
לכן מומלץ להפחית צריכת ארוחות מוכנות המכילות בשרים אלו. בנוסף, מוצרי בשר פופולאריים כגון עוף וקבב קשורים לסיכון מוגבר לסוכרת ואולי אף לדמנציה. לאנשים עם סוכרת או מחלת כליות, מומלץ להגביל צריכת מזונות מעובדים.
תזונה לקויה גרועה יותר מעישון והעדר פעילות גופנית
היא נחשבת כגורם הראשי למגיפת מחלות כרוניות במדינות מפותחות. חברות המכינות ארוחות מוכנות יכולות לסייע במאבק נגד מחלות כרוניות באמצעות אספקת ארוחות עשירות בחומרים מזינים.
החשש לגבי תזונה לקויה מתמקד לעיתים קרובות בסוכר, מלח ושומן, אך גם רמות התזונה חשובות. לדוגמא, מחקר חדש מראה ששילוב אופטימאלי של חומרים מזינים יכול לסייע במניעת מחלות כגון אלצהיימר. אך על מנת להשיג רמות חומרים מזינים אלו, יש להסתמך על ייצור בעל תקן תזונתי גבוה.
>