תאמינו או לא אבל אמצעי מניעה קיימים כבר אלפי שנים, אומנם לא בצורת גלולה או קונדום – במאות הקודמות היה נפוץ להשתמש בתרכובות של צמחים, אצות ים, עשבי מרפא ושמנים שונים, שרובם לא הוכיחו את יעילותם במניעת הריון.
עם ההתפתחות הטכנולוגיה והמדע במאות האחרונות, פרץ לעולם השימוש בקונדום סינטטי ולאחר מכן קונדום הלטקס הנמצא בשימוש עד היום.
אמצעי המניעה המקובלים לשימוש כיום
גלולות למניעת הריון
גלולות למניעת הריון: בשנות ה-60 נכנסו לעולם המודרני הגלולות ומאז הן נמצאות בשימוש יומיומי אצל מילוני נשים ברחבי העולם. הגלולה הינה כדור קטן אשר מורכב מהורמונים נשיים: אסטרוגן או פרוגסטרון או שילוב של שניהם. הורמונים הללו גורמים למניעת הפרשת הורמונים אחרים (FSH,LH) וכמו כן, הפרוגסטרון מונע מרירית הרחם לבצע את השינויים הדרושים על מנת לקלוט ביצית ובכך נמנע הביוץ החודשי והריון.
כל חבילת גלולות מכילה 21 גלולות. בכל יום נוטלת האישה גלולה אחת בשעה קבועה, בסיום חבילת הגלולות, ישנה הפסקה של שבעה ימים במהלכה תקבל האישה את המחזור החודשי. הגלולות ניתנות אך ורק לאחר בדיקה גניקולוגיות ובדיקות דם ורק על ידי מרשם רופא.
לגלולות יתרונות מרובים הכוללים: הגלולה יעילה מאוד במניעת הריון אך לא בהעברת מחלות מין. מניעת הריון חוץ רחמי, הורדת שכיחות סרטן רירית הרחם וסרטן השחלות, הסדרת המחזור החודשי, עוזרות בטיפול באקנה (פצעי בגרות), טיפול בשיעור יתר, עלייה במסת העצם ומניעת היווצרות ציסטות או גושים שפירים בשדיים.
לגלולות ישנן מספר תופעות לוואי העלולות להתרחש בחלק מהנשים: בחילות, גודש בשדיים, השמנה, עלייה בשכיחות סרטן השד, עלייה בלחץ דם, דיכאון, שינוים בעור, כאבי ראש, שלשולים, הקאות, תגובות בין תרופתיות ועוד. יעילות הגלולה במניעת הריון היא 95-99%, וישנם מקרים שבהן נשים נכנסות להריון למרות השימוש בגלולות. יש צורך לקחת את הגלולה בכל יום, אם האישה שכחה יום אחד, מומלץ לקחת מיד שנזכרים אך לא ליטול 2 גלולות בבת אחת (להרחבה: שכחת גלולה – מה לעשות?).
דוגמאות לגלולות למניעת הריון: יסמין, אמילי, מרסילון, מינס, פליים, סרזט ועוד.
קונדום
קונדום גברי: בסביבות 1930 הומצא קונדום הלטקס, הנמצא בשימוש עד היום. הקונדום הינו אמצעי מניעה לגברים אשר מכסה את איבר המין הגברי בעת קיום יחסי מין, במטרה למנוע העברת מחלות מין (כגון: איידס, הרפס וכדומה) וכמו כן, במטרה למנוע כניסה להריון של האישה.
השימוש בקונדום קל, פשוט, חד פעמי ואינו מצריך מרשם רפואי. חשוב לדעת, שיעילות הקונדום במניעת הריון מוערכת כ: 88-97%. כמו כן, לקונדום אין תופעות לוואי, פרט לאנשים (נשים או גברים) אשר אלרגיים ללטקס.
קונדום נשי
קונדום נשי: יעיל במניעת כניסה להריון והעברת מחלות מין (כגון: איידס, HPV וכדומה). הקונדום עשוי מפוליאורטן שקוף, חזק ודק והוא מוחדר לתוך הנרתיק כך שגוף הקונדום סוגר את צוואר הרחם והשוליים החיצונים שלו מגנים על השפתיים והפות.
הקונדום הנשי עמיד בפני קרעים ולא מושפע ממישחות שונות העלולות לסתור את השפעתו. השימוש בקונדום הינו חד פעמי. יעילותו במניעת הריון מוערכת כ: 87-97% לערך. לקונדום הנשי אין תופעות לוואי, חסרונו היחיד הוא מחירו היקר.
התקן תוך רחמי
התקן תוך רחמי: הידוע גם בשמו "הטבעת", הינו מתקן המוחדר לרחם עשוי מהורמונים, נחושת או פלסטיק ומונע על ידי הפרשת הורמונים נשיים את האטת תנועת תאי הזרע, גורם לדלקת ברירית הרחם ובכך מונע קליטת ביצית מופרית.
יעילותו במניעת הריון מוערכת ב98%. להתקן תוך רחמי ישנם מספר חסרונות כיוון שהוא אינו מתאים לכל אישה (עלולות להתרחש תגובות אלרגיות למרכיבי ההתקן), דימומים, כאבי בטן, הריון חוץ רחמי ואין מניעת העברת מחלות מין.
אמצעי מניעה אחרים:
אמצעי מניעה אחרים כוללים: חומרים קוטלי זרע, טבעת נרתיקית, הכובעון הצווארי, אמצעי מניעה ניתוחיים (כגון: קשירת חצוצרות), דיאפרגמה (כובעון גומי). את כל אחד מהם ניתן להשיג בכל בית מרקחת.
>