אנמיה א-פלסטית היא מצב המתרחש כשהגוף מפסיק לייצר מספיק תאי דם חדשים. מצב זה גורם לעייפות עם סיכון גבוה לזיהומים ודימום בלתי מבוקרים. מחלה זו היא מצב נדיר וחמור שיכול להתפתח בכל גיל.
מצב זה עלול להתרחש פתאום, או שהוא מתפתח באטיות ומחמיר במהלך תקופת זמן ארוכה. הטיפול עשוי לכלול תרופות, עירויי דם או השתלת תאי גזע, הידועה אף בשם השתלת מח עצם.
גורמים לאנמיה א-פלסטית
מחלה זו מתפתחת כשנגרם נזק למח העצם, המאט או מכבה את ייצור תאי הדם החדשים. מח העצם הוא חומר אדום וספוגי בעצמות המייצר תאי גזע, המוליכים לתאים אחרים.
תאי גזע במח העצם מייצרים תאי דם אדומים, לבנים וטסיות. באנמיה א-פלסטית, מח העצם ריק, או מכיל מעט מאוד תאי דם.
תסמיני אנמיה א-פלסטית
התסמינים עשויים לכלול:
- עייפות.
- קוצר נשימה במהלך פעולות מאומצות.
- קצב לב מהיר או שאינו סדיר.
- חיוורון.
- זיהומים תכופים או מתמשכים.
- חבלות קלות או בלתי מוסברות.
- דימום נימי דם וחניכיים.
- דימום ממושך מפצעים.
- פריחה בעור.
- סחרחורת.
- כאבי ראש.
אנמיה א-פלסטית עלותה להתקדם באיטיות במשך שבועות או חודשים, או שהיא עלולה להופיע פתאום. המחלה יכולה להיות קצרה או כרונית, חמורה ביותר ואף קטלנית.
אבחון אנמיה א-פלסטית
כדי לאבחן את המחלה, הרופא עשוי להמליץ על הבדיקות הבאות:
ביופסיה של מח עצם
כדי לאשר אבחון, יש לעבור ביופסיה של מח העצם. בהליך זה, הרופא משתמש במחט כדי להסיר מדגם קטן של מח העצם מעצם גדולה בגוף, כגו עצם הירך.
מדגם מח העצם נבדק תחת מיקרוסקופ על מנת לשלול מחלות אחרות הקשורות בדם. באנמיה א-פלסטית, מח העצם מכיל פחות תאי דם מהרגיל.
בדיקת דם – ברוב המקרים, תאי דם אדומים, לבנים, ורמות טסיות, נשארים בטווח מסוים. הרופא עלול לחשוד באנמיה א-פלסטית, כאשר כל שלוש רמות תאי דם אלו נמוכות ביותר.
עם קבלת אבחנה של המחלה, יתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות כדי לקבוע את הסיבה הבסיסית.
טיפולים לאנמיה א-פלסטית
הטיפולים עשויים לכלול תצפית למקרים קלים, עירויי דם ותרופות במקרים חמורים יותר, ובמקרים מסוכנים מתבצעת השתלת מח עצם. אנמיה א-פלסטית חמורה, שבה ספירת תאי הדם נמוכה ביותר, מסכנת חיים ודורשת אשפוז מיידי לטיפול.
עירויי דם
טיפול באנמיה א-פלסטית כרוך ברוב המקרים בעירויי דם כדי לשלוט בדימום ולהקל על תסמיני אנמיה. עירויי הדם אינם תרופה למחלה, אך הם מקלים על התסמינים באמצעות אספקת תאי דם אותם מח העצם אינו מייצר. עירוי דם עשוי לכלול:
תאי דם אדומים – עירויים של כדוריות דם אדומות המגבירות את ספירת תאי הדם האדומים. טיפול זה מסייע להקלת אנמיה ועייפות.
טסיות – עירויי טסיות מסייעים למניעת דימום מוגזם.
השתלת תאי גזע
טיפול זה בונה מחדש את מח העצם עם תאי גז מתורם, ועשוי להציע את האפשרות היחידה לטיפול מוצלח לאנשים עם אנמיה א-פלסטית חמורה. השתלת תאי גזע, הנקראת גם השתלת מח עצם, היא בדרך כלל הטיפול המועדף על אנשים צעירים יותר, שיש להם תורם תואם, לרוב אחים.
אם נמצא תורם, מח העצם של החולה מדולדל תחילה עם קרינה או כימותרפיה. תאי גזע בריאים מהתורם מסוננים מהדם. תאי גזע בריאים מוזרקים לווריד, שם הם עוברים אל חללי מח העצם ומתחילים לייצר תאי דם חדשים. ההליך כרוך בשהות ממושכת בבית החולים. לאחר ההשתלה, המטופל מקבל תרופות על מנת למנוע את דחיית תאי הגזע שנתרמו.
טיפול זה נושא סיכונים. קיים סיכוי שגוף המטופל עלול לדחות את ההשתלה, מה שמוביל לסיבוכים מסכני חיים. בנוסף, לא כולם מועמדים להשתלה או יכולים למצוא תורם מתאים.
>