הגישה הרווחת היא שבדיקה רפואית מבצעים רק כשמרגישים לא טוב. כשחום הגוף עולה באופן ניכר, כשמתעוררים כאבים או כשחווים טראומה גופנית מכל סוג שהוא.
אבל חשוב להקפיד על בדיקות רפואיות קבועות ותקופתיות. אנשים מבוגרים צריכים להיבדק אחת לשנה, כשלא קיימת בעיה רפואית מיוחדת.
רפואה מונעת – מטפלים בשלב מוקדם
מאחורי הבדיקות הרפואיות השנתיות יש לא מעט היגיון. בראש ובראשונה, מדובר ברעיון שניתן לכנות בשם "רפואה מונעת". באופן תמציתי, תפקיד הרפואה המונעת הוא לחזק את הגוף הבריא ולנקוט בדרכים התנהגותיות שונות שנועדו למנוע מחלות או לדחות מצבים רפואיים שונים לגיל מתקדם ככל האפשר.
דוגמא טובה לתועלת ניתן למצוא בגילוי סימנים המעידים על סיכון למחלת לב או גילוי סימנים המעידים על סיכון למחלת הסרטן (למשל, סרטן המעי הגס). לעיתים, ההתמודדות עם הממצאים תהיה באמצעות שינוי התזונה או פעילות. יתכן שהפתרון יהיה נטילת תרופות כאשר המצב מחייב זאת לעיתים גם פעולה כירורגית (למשל להסרת ציסטות). ישנן מחלות שבאמצעות טיפול נכון, לאחר שהן מאותרות, הן הופכות לסמויות, ללא סימפטומים גלויים. סוכרת למשל, אולי לא ניתן לרפא, אבל אם מזהים מחלה זו בשלב מוקדם ודואגים לאזן את רמת הסוכר, ניתן בהחלט למנוע תופעות לוואי קשות כגון פגיעה בראיה, הופעת כיבים בכפות הרגליים עד כדי צורך בקטיעה.
מרגישים יותר רגועים
לבדיקות השנתיות יש חשיבות נוספת. גם אנשים שמרגישים בריאים, עשויים להיות מוטרדים מכך שאולי מקננת בגופם מחלה קשה שטרם התגלתה. כאשר מבצעים בדיקות רפואיות שנתיות, אם כן, נהנים משקט נפשי. אם אני מרגיש בריא, ואם לא נמצאו סימנים למחלות או למצבים רפואיים שונים, אני בהחלט יכול להיות רגוע. ומדוע עוד חשוב לקיים את הבדיקות השנתיות? מכיוון שכך ניתן לזהות שינויים במדדים שונים, בהרכב הדם, במצב העור וזאת, ביחס לבדיקות הקודמות. במידת הצורך, ניתן יהיה ליזום בדיקות נוספות, מקיפות יותר.
לחץ דם גבוה – סכנה
קיימים כיום הרבה מאוד סוגים של בדיקות רפואיות אפשריות. האם ניתן לערוך כל ואחת ואחת מהן, מדי שנה בשנה? בוודאי שלא. ישנן בדיקות שכדאי לקיים אך ורק כאשר בדיקות בסיסיות או סימפטומים גלויים מעידים על סבירות לקיום מחלה קשה. ישנן בדיקות שנהוג להמליץ עליהן כבדיקות שנתיות כפונקציה של גיל או היסטוריה משפחתית.
דוגמא לבדיקה שנחשבת חשובה מאוד ומומלצת בעיקר לגברים הינה בדיקת לחץ דם. עד לגיל העמידה חשוב לקיים בדיקה שכזאת לפחות אחת לשנה. אם ידועה בעיה רפואית או כאשר מתקרבים לגיל חמישים, יש הממליצים על בדיקה שגרתית שכזאת פעמים בשנה ואף יותר. מדוע זה חשוב? יתר לחץ דם עשוי להוביל לאורך זמן לפגיעה בכלי הדם. תוצאות אפשריות יכולות להיות אי ספיקת לב, התקפי לב, שבץ. לחץ דם גבוה גם מקושר עם פגיעה בתפקוד המיני, פגיעה בכלי הדם העדינים הקשורים למערכת הראיה (ופגיעה בראיה) ועוד. מכיוון שניתן לסבול מלחץ דם גבוה לאורך שנים בלא לחוש בסימפטומים כלשהם (אלה יופיעו רק בשלב מתקדם), חשוב לבדוק זאת באופן יזום.
>