שירותי בריאות בישראל

בדיקת ביופסיה

ביופסיהביופסיה היא הליך רפואי פולשני שבו מוציאים רקמה מהגוף- חתיכת עור או רקמת תאים אחרת- לצורך בדיקה מיקרוסקופית. מקור המילה ביוונית: ביוס-חיים, אופסיס- מבט.

לעתים, מלבד בדיקה מיקרוסקופית, נערכות על הרקמה בדיקות כימיות, גנטיות או אחרות. הביופסיה נערכת במקרים של חשד לגידול סרטני, לדלקת, למחלות של מערכת החיסון או לזיהומים שונים על סמך בדיקות קודמות- הסתכלות של רופא, בדיקת אולטרה סאונד, ממוגרפיה או בדיקה אחרת.

כיום, בזכות הציוד הרפואי המשוכלל שמאפשר חדירה סלקטיבית ובטוחה לאזור החשוד, ניתן לבצע ביופסיה באזורי גוף רבים.

למשל כאשר ישנו חשד לגידול סרטני בשד, בכבד, בריאות, בכליות, בערמונית ואפילו סרטן במוח – הרופא יעדיף לבצע ביופסיה לפני עריכת ניתוח כדי לא לגרום סיכון וסבל מיותרים.

לעתים מבוצעות ביופסיות על מנת לוודא שמחלה או גידול מסוים לא חזרו. במקרים מסוימים מבוצעות ביופסיות גם תוך כדי ניתוח או במהלך בדיקות פולשניות אחרות, כדי לבדוק מהו היקף המחלה.

לפני הבדיקה

על המטופל להמנע ממריחת משחות על אזור הביופסיה ולהודיע לרופא על כל תרופה שהוא נוטל. המטופל יצטרך לתת את הסכמתו בכתב לביצוע ההליך, ואם מדובר בקטין ההורים יחתמו על האישור.

יש להודיע לרופא לפני הבדיקה במקרה בו המטופל נוטל תרופות נוגדות קרישה, או ישנה רגישות מסוימת לתרופות, בעיקר לחומר הרדמה. לפני הבדיקה מומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה ולשתות הרבה כדי למנוע הרגשה רעה, בחילה וחולשה לאחר הבדיקה. גופינו לא אוהב כל תהליך של כאב, גם אם מדובר בבדיקה קטנה.

מהלך הביופסיה

כאשר מדובר בבדיקה של אזור קטן, הביופסיה נערכת בהרדמה מקומית בלבד. אם מדובר בהליך מסובך יותר ובאיברים פנימיים, תיערך הרדמה מלאה ולעתים יינתנו גם משככי כאבים. לאחר ההרדמה הרופא מחדיר דרך העור מחט או כלי חד אחר, אשר באמצעותו הוא מוציא חלק קטן מהרקמה החשודה. לאחר מכן הוא חובש או תופר את האזור.

לפעמים ההליך נעשה תחת הכוונת אולטרה סאונד, אשר מאפשר לרופא דיוק מירבי. כל ההליך כולו אורך מספר דקות ולאחריו אסור להסיר את התחבושת או להרטיב אותה במשך יממה. לאחר מכן ייתכנו דימומים קלים, וניתן להוסיף תחבושת מעל זו הקיימת. אם ישנן תופעות לוואי נוספות כמו דימום משמעותי, בחילות או סחרחורות, יש לפנות לרופא.

סוגי דגימה בביופסיה:

לאחר הבדיקה

תוצאות הבדיקה מגיעות שבועיים או שלושה לאחר הבדיקה. בטופס התשובה יהיה פירוט של מספר התאים, צורתם, גודלם ואם ישנם מאפיינים לא תקינים. כדי להמנע מלחץ ובלבול מומלץ לעבור על דו"ח הבדיקה יחד עם רופא.

ראו גם:
בדיקת גסטרונוסקופיה

>

Exit mobile version