יותר מאלף נשים זקוקות לתרומת זרע בארץ כול שנה, רוב התרומות מבנק הזרע ניתנות לנשים רווקות, ובימינו רווקות שחצו את גיל ה-35, הפכו להיות עניין שכיח. כמו כן, ישנם הרבה מאוד זוגות הומו –לסבים, אשדר רוצים לגדל משפחת במשותף ולצורך כך ולמקרים אחרים שידונו כאן, פועל בנק הזרע.
מהו בנק הזרע
את הזרע מקפיאים בטמפרטורה מאוד נמוכה של מינוס 195 מעלות מתחת לאפס, וניתן לשמור אותו במשך הרבה מאוד שנים, אפילו עשרות שנים. בנק הזרע מכיל תרומות זרע של גברים שהיו מוכנים לתרום את זרעם למטרות שונות.
בין המקרים: גברים שיש סכנה לחייהם ויש צורך לשמור את זרעם, מדובר על גברים אשר חולים במחלות סופניות, חיילים היוצאים לקרב ואין לדעת אם יחזרו בחיים וגם לגברים אשר מתכננים לשנות את מינם. עוד מטרה – לשמור זרע של גברים החיים בזוגיות עם בת זוגם, אך נשים אלו זקוקות לעבור הפריה חוץ גופית, ובנוסף, תרומת זרע לנשים שאינן נשואות, רווקות או גרושות ללא ילדים וזוגות חד-מיניים.
אצלנו במדינה, כל גבר רווק אשר גילו נע בין 20 ל- 34, יכול לתרום זרע, לאחר הבדיקות הרפואיות הרלוונטיות. נשים אשר מחליטות לקבל תרומת זרע, יכולות לקבל פרטים על מראהו הפיזי של התורם, על מוצאו, מקצועו וכו', אך כול שאר הפרטים האישיים הינם חסויים.
היכן ניתן לתרום זרע?
בארץ ישנם 13 בנקים, כאשר מרכז שיבא הוא הגדול מבין בנקי הזרע בבתי החולים. עוד מקומות: בית החולים איכילוב, בית החולים בילינסון, בית החולים כרמל, בית החולים העמק, בית החולים אסף הרופא והדסה. כיום יש גם אפשרות לקבל תרומת זרע מבנקים פרטיים: קריובנק ישראל, סופרם וקריולאב באלישע חיפה.
מי יכול לתרום?
המדובר הוא על בחורים צעירים עד גיל 35, אך לא כול אחד יכול לתרום זרע. גברים עם פגמים חזותיים לא שגרתיים, הופעה חריגה או קוצר ראייה קשה במיוחד, לא יתקבלו, וישנה גם תשומת לב למראהו של התורם וזאת כמובן בשל הסיבה שנשים מעוניינות בתורמי זרע נאי מראה.
כמו כן, בודקים עוד כמה פרמטרים לגבי התורם הפוטנציאלי: את הרקע המשפחתי שלו, מחלות גנטיות או תורשתיות, רקע חברתי והאם בעבר היו לו אי אילו מחלות. בנק הזרע רשאי להחליט על פי דעת עצמו האם מדובר על מועמד מתאים או לא.
תהליך תרומת הזרע
למעשה כל אחד יכול לתרום כמה פעמים שהוא רוצה, ואין על כך שום הגבלה. בנוסף, גברים יכולים לתרום תרומת זרע בכל המרכזים הרפואיים במקביל. אדם אחד יכול לתרום אלפי תרומות זרע.
לאחר שיחה טלפונית ראשונית, מחליטים אם לזמן או לא את התורם הפוטנציאלי. בשיחה מבררים איתו פרטים ראשוניים בסיסיים על עצמו, והיה ועבר את הסינון הראשוני יוזמן למרכז רפואי בו תורמים זרע. גברים נאים באופן יוצא דופן, כמובן יזכו לפופולאריות רבה, שכן רוב הנשים מייחסות משקל רב למראה התורם, כמו כן, רוב הנשים מעדיפות גברים בהירים וגבוהים.
אם הגבר עבר את הסינון הראשוני, יזמינו אותו לבנק הזרע שם יעבור בדיקה ראשונית על ידי רופא ויילקח ממנו דם. עם קבלת התוצאות, והיה והן תואמות, יזמינו אותו לפליטת זרע, באמצעות בדיקה זו יקבעו את איכות הזרע.
כל התהליך מתרחש כמובן בחדר פרטי. לאחר מכן, בודקים את איכותו של הזרע, ואם אכן נמצא מתאים, מזמינים את התורם לפעמים נוספות. כול תורם נבדק פעם בשישה חודשים, בדיקת איידס.
מנה אחת של זרע מספיקה לארבע הזרעות, אך לא מכול תרומת זרע מתרחש הריון. בחישוב סטטיסטי ניתן לומר שמכול מאה פליטות יתכנו כארבע מאות הריונות, ובנק הזרע משתדל שכל אישה הבאה לקבל תרומה, והיה ואם תרצה עוד אחים לילד/ה, תקבל את התרומה מאותו הגבר
>