גלולה אוראלית למניעת הריון. בכל חפיסה מצויות 21 טבליות המכילות הורמונים. את הטבליות יש ליטול כל יום בשעה קבועה, כאשר בין שתי חפיסות תחול הפסקה במשך 7 ימים. בעת שימוש תקין, שיעור הכשלון עומד על אחוז אחד בשנה. במקרים של החמצת נטילת הגלולה, שיעור הכשלון עלול לצמוח.
תחילת שימוש
את הגלולה הראשונה בחפיסה נוטלים ביום הראשון של המחזור החודשי, כלומר ביום הראשון של הופעת הדימום הוסתי. תחילת הנטילה בימים שבין השני לחמישי מותרת גם כן, אולם בתקופת ההפסקה של 7 ימים יהיה צורך להעזר באמצעי מניעה נוסף.
אצל נשים הסובלות מהפרעות חמורות במערכת העיכול, תהליך ספיגת הטבליה עלול להיות חלקי או כושל ועל כן יש להשתמש באמצעי מניעה נוסף. במידה והקאות מתרחשות בתקופה של 3-4 שעות לאחר הנטילה, רצוי ליישם את נוהל מקרי ההחמצה.
במידה ונטילת הטבלייה הוחמצה בטווח של 12 שעות, ההגנה למניעת הריון אינה ירודה, אך הנוטלת צריכה להקפיד על נטילת הגלולה בהקדם ושאר הגלולות בזמנם הקבוע. אם ההחמצה היא מעבר ל- 12 השעות הראשונות, ההגנה פוחתת. על הנוטלת לקחת גלולה בהקדם, גם אם זה כרוך בנטילת 2 גלולות רצופות. בנוסף, רצוי להשתמש באמצעי מניעה מכני נוסף כגון קונדום, בשבעת הימים שלאחר מכן על מנת להגביר את ההגנה ולמנוע הריון בלתי רצוי.
סיבוכים ותופעות לוואי
- הפרעות במערכת זרימת הדם – קיים מתאם בין שימוש בגלולות למניעת הריון לבין סיכון מוגבר לתחלואת מחלות ורידים ועורקים, פקק ורידי, אוטם שריר לב, תסחיף ריאתי ועוד.
- גידולים – שימוש ארוך טווח בגלולות עלול לתרום לסיכון מוגבר להתפתחות סרטן בצוואר הרחם. במקרים נדירים, גידולים שפירים בכבד, ונדיר יותר מכך גידולים ממאירים בכבד, דווחו אצל הנוטלות כדורים. במקרים בודדים, גידולים אלה הובילו לדימומים מסכני חיים באזור הבטן.
- עלייה בלחץ דם – אצל נשים רבות, נרשמה עלייה זניחה בלחץ הדם בעקבות השימוש בגלולות, ואילו עלייה משמעותית בלחץ הדם היא נדירה.
- הפרעות חריפות או כרוניות בכבד – עשויות להצריך את הפסקת השימוש בגלולות עד אשר סימני תפקוד הכבד יחזרו למצבם הנורמלי.
- פיגמנטציה – הופעת כתמים באזורי הגוף השונים בעקבות שיבושים הרומונאליים. מרבית כתמי העור קשורים לחשיפה לשמש.
- אי סבילות לגלוקוז – כל טבלייה מכילה 37.155 מ"ג לקטוז. חולים הסובלים מבעיות תורשתיות נדירות של אי סבילות לגלקטוס ואי ספיגת גלוקוז-גלקטוז צריכים לקחת את זה בחשבון טרם תחילת השימוש.
- פגיעה בכלי דם מוחיים
כמו גם ההגנה מפני הריון, מתווספים לצד האזהרות בעת השימוש בגלולות, מאפיינים חיוביים. השימוש בגלולה מסייע בפיקוח יעיל על מצב הילודה. המחזור החודשי סדיר יותר, חלה הפחתה בכאבים והדימום עשוי להיות קל יותר.
הריון והנקה
השימוש בגלולות אינו תקף למשך תקופת ההריון. במקרה בו מתברר כי הנוטלת נמצאת בהריון, יש צורך בהפסקה מיידית של הנטילה. מחקרים רבים מציגים עלייה במומים אצל ילדים לאמהות שנטלו בעבר גלולות במהלך תקופת ההריון.
נשים לאחר לידה יכולות להתחיל בנטילת הגלולה ביום ה- 21-28 שלאחר מכן. במידה ומתחילים ליטול בשלב מאוחר יותר, מומלץ להשתמש באמצעי מניעה מכני נוסף במשך השבוע הראשון שלאחר תחילת הנטילה.
הרכב חלב האם עלול להשתנות בעקבות שימוש בגלולות לודן ,לכן לא מומלץ ליטול גלולות במהלך תקופת ההנקה. כמויות קטנות של סטרואידים למניעת הריון מופרשים בחלב האם. חשוב לדעת כי גלולות לודן בדומה לשאר הגלולות למניעת הריון אינן משמשות כמקור הגנה בפני איידס ומחלות מין מדבקות.
>