גלולות למניעת היריון הן אמצעי מניעה הורמונאליים יעילים מאוד ובטוחים לשימוש. כיום ישנן גלולות רבות אשר מתחלקות לשתי קבוצות. קבוצה אחת היא גלולות משולבות אשר מכילות בתוכן את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, והקבוצה השנייה היא גלולות שמכילות רק את הורמון הפרוגסטרון.
היתרון של גלולות משולבות אל מול הגלולות הרגילות הוא שהן בטוחות ב- 99% במניעת היריון בלתי רצוי לעומת 95%- 98% במקרה של הגלולות שמכילות פרוגסטרון בלבד.
גלולת מליאן- מאפיינים
גלולת מליאן מכילה הורמון אסטרוגן במינון נמוך של 20 מיקרוגרם והורמון פרוגסטרון במינון של 75 מיקרוגרם. הורמונים אלה מופיעים במינון נמוך, וגלולת מליאן זהה בהרכבה לגלולות מרסילון, פמינט והרמונט.
מרכיב הורמון האסטרוגן בגלולה הוא נגזרת סינתטית שקרויה בשם אתיניל-אסטראדיול. ומרכיב הורמון הפרוגסטרון הוא נגזרת סינתטית שקרויה בשם דזוגסטרל והוא גורם לפחות תופעות לוואי, אולם קיימת סכנה של קרישת דם ושל תסחיפי ריאה.
המינונים הנמוכים של ההורמונים בגלולת מליאן הופכים אותה למתאימה לנשים צעירות ולכאלה שרק מתחילות ליטול גלולות למניעת היריון. גלולת מליאן גורמת להסדרת המחזור החודשי ולהקלה בכאבים אשר מופיעים לפני הווסת החודשית.
כיצד הגלולה עובדת?
האסטרוגן והפרוגסטרון אשר נמצאים בתוך גלולת מליאן פועלים בכמה דרכים על מנת למנוע היריון. דרך אחת היא מניעה של ביוץ באופן טבעי. הורמונים אלה מונעים את שחרורם של הורמונים מבלוטת יותרת המוח- גונאדוטרופינים ואז תהליך הביוץ אינו יכול להתרחש.
דרך שנייה למניעת היריון היא שינוי עובי הרירית שבתוך צוואר הרחם. הרירית הופכת להיות עבה יותר, מה שמונע מזרע לחדור אל הרחם. דרך שלישית למניעת היריון היא שינוי של רירית הרחם עצמו שהולכת ונהיית צרה יותר ויותר ואינה מתאימה לקליטת היריון.
כיצד נוטלים את הגלולה?
גלולת מליאן מגיעה בתוך חפיסה ובתוכה 21 טבליות, אחת לכל יום. מומלץ ליטול את הגלולה בשעה קבועה בכל יום כדי למנוע שכחה וכך למזער את סיכויי הכניסה להיריון.
עם סיום נטילת כל הטבליות בחפיסה צריך לעשות הפסקה של שבוע ימים בנטילת הגלולות. במהלך אותו שבוע של הפסקה מופיעה הווסת החודשית, ובתום אותו שבוע יש להתחיל חפיסה חדשה.
יתרונות גלולת מליאן
כמו שאר הגלולות המשולבות גם לגלולת מליאן ישנם יתרונות רבים על פני הגלולות הרגילות. מליאן יעילה ביותר במניעת היריון, כאשר אחוזי ההצלחה עומדים על 99%, המחזור החודשי הופך לסדיר והווסת מגיעה בזמנים קבועים.
כאשר האישה מפסיקה לגמרי ליטול את גלולת מליאן היא חוזרת לפוריות מלאה ללא כל השפעה שלילית, הגלולה מקלה באופן משמעותי על הכאבים שמופיעים לפני הווסת וישנה ירידה בסיכונים לחלות בסרטן הרחם ובסרטן השחלות.
תופעות לוואי של גלולת מליאן
על כל יתרונותיה של גלות מליאן ישנן גם תופעות לוואי. אמנם התופעות הן לא חזקות וקשות כמו שיכולות להיות בשימוש בגלולות אחרות, אך בכל זאת הן קיימות. ברוב המקרים תופעות הלוואי חולפות כעבור זמן. נשים שנוטלות את גלולת מליאן עלולות לסבול מבחילות, מכאבי ראש, מהצטברות של נוזלים, מגודש בשדיים, מהקאות ומדימום בין וסתי.
למי לא מומלצת הגלולה?
לא כל גלולה מתאימה לכל אישה. בכדי להתאים את הגלולה לגוף צריך להיוועץ עם רופא נשים ולאחר בדיקת דם אפשר להגיע להתאמה.
ישנן קבוצות של נשים שגלולת מליאן אינה מומלצת עבורן: נשים מניקות, נשים בעלות היסטוריה משפחתית של סרטן השד וסרטן הרחם (סוגי סרטן אלה מגיבים להורמון האסטרוגן שנמצא בגלולה) ונשים בעלות היסטוריה משפחתית של קרישיות יתר בדם או כאלו שכבר סובלות מן התופעה.
>