גלי חום הם תחושת חמימות המתפשטת על פני הגוף, ומתחילה באזורי הראש והצוואר.
זהו תסמין נפוץ אותו חוות נשים לפני ובמהלך השלבים המוקדמים של גיל המעבר. יחד עם זאת, לא כל הנשים המתקרבות לגיל המעבר יפתחו גלי חום, והם נפוצים גם בקרב גברים.
גורמים ומצבים רפואיים שאחראיים לגלי חום
השינויים ההורמונאליים המורכבים המלווים את תהליך ההזדקנות, ובמיוחד רמות הירידה של אסטרוגן כשאישה מתקרבת לגיל המעבר, הם הגורם הבסיסי לגלי חום. הפרעה בוויסות החום, שיטה בה משתמש הגוף כדי לשלוט בטמפרטורת הגוף ולווסת אותה, היא הגורם לתחושת החום.
גלי חום מתרחשים גם בקרב גברים, בעיקר בגיל המעבר אך לא רק. הם עלולים להתרחש כתוצאה ממצבים רפואיים נדירים מסוימים אשר משפיעים על תהליך ויסות החום בגוף. לדוגמה, סוג של גידול אנדוקריני שמפריש כמויות משמעותיות של ההורמון סרוטונין, עלול לגרום לגלי חום.
הם עלולים אף להתפתח כתופעת לוואי של תרופות מסוימות, ולעיתים מתרחשים לצד זיהומים חמורים או סרטן שעשוי להיות קשר לגלי חום או הזעות לילה.
תסמינים של גלי חום
התסמינים משתנים מאדם לאדם בחומרתם ובתכיפותם, ועשויים לכלול גלי חום קצרים בדרך כלל, שנמשכים כחצי שניה עד מספר דקות; אדמומיות העור שעשויה ללוות את גלי החום, והזעת יתר שיכולה להתרחש כאשר גלי החום מתרחשים בלילה, ומלווים בהזעות.
עיתוי תחילת גלי חום בקרב נשים המתקרבות לגיל המעבר משתנה. אמנם לא כל הנשים חוות גלי חום, ונשים שעדיין מקבלות מחזור חודשי, עשויות לחוות גלי חום אף מספר שנים לפני הפסקת הווסת.
אבחון גלי חום
גלי חום הם תסמין ולא בעיה רפואית. בדיקה יסודית של ההיסטוריה הרפואית, תסייע לרופא לקבוע אם למטופל יש גלי חום. הוא או היא יתבקשו לתאר את התסמינים ובכללם תדירות התרחשותם, ואם קיימים תסמינים נלווים אחרים.
לאחר בדיקת ההיסטוריה הרפואית תתבצע בדיקה גופנית על מנת לקבוע את הגורם לגלי החום, ובמידת הצורך, יתבצו בדיקות נוספות. בדיקות דם מבוצעות אם האבחנה אינה ברורה, או אם יש צורך למדוד את רמות ההורמון על מנת לאתר סימנים למחלות אחרות, דוגמת זיהומים שונים שעלולים להיות אחראים לגלי החום.
טיפול בגלי חום
קיימים מגוון טיפולים לגלי חום, כגון טיפולים הורמונאליים, תרופתיים, משלימים ואלטרנטיביים וטיפול בפיטואסטרוגנים.
טיפולים תרופתיים
טיפולים אלו משתנים מאדם לאדם וניתנים בהתאם לחומרת התסמינים ותדירותם, בהתחשב בהיסטוריה הרפואית של כל מטופל.
תרופות מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) – הוכחו כיעילות בהפחתת גלי חום בגיל המעבר.
קולונידין – תרופה נגד יתר לחץ דם המקלה על גלי חום בקרב חלק מהנשים. התרופה נלקחת באמצעות גלולה או מדבקת עור ומפחיתה את לחץ הדם. תופעות הלוואי של התרופה עלולות לכלול יובש בפה, עצירות, ישנוניות או קשיי שינה.
אצטט – זהו פרוגסטין שנקבע לעיתים לתקופה מסוימת על מנת להקל על גלי החום, אך טיפול זה אינו מומלץ בדרך כלל כקו הטיפול הראשון. הפסקה פתאומית של התרופה עלולה לגרום לעליה במשקל.
טיפולים הורמונאליים
הטיפול הקלאסי לגלי חום הוא טיפול הורמונאלי המורכב מאסטרוגן לבד או בשילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון. כל תרופות המרשם הזמינות לאסטרוגן, בין אם בבליעה או דרך העור, יעילות בהפחתת תדירות גלי החום וחומרתם.
ההחלטה להתחלת או המשך טיפול הורמונאלי מתבצעת על ידי המטופל והרופא, ויש לקחת בחשבון את הסיכונים הגלומים בטיפול זה, לצד היתרונות, כולל התחשבות בהיסטוריה הרפואית. כיום מומלץ שבחירת טיפול זה תבוצע במינון היעיל הנמוך ביותר, לזמן הקצר ביותר האפשרי.
טיפולים משלימים ואלטרנטיביים
אנשים רבים פונים לטיפולים אלטרנטיביים, כולל מוצרי צמחים, ויטמינים, אסטרוגנים צמחיים וחומרים אחרים לטיפול בגלי החום. הטיפולים שנחקרו באופן מדעי כוללים פיטואסטרוגנים (אסטרוגנים צמחיים), וויטמין E.
>