שירותי בריאות בישראל

גסטריטיס – דלקת של הקיבה

גסטריטיס גסטריטיס היא דלקת של הקיבה, אשר יכולה להופיע בעקבות מספר מצבים. הצורה השכיחה והמוכרת ביותר של גסטריטיס מופיעה אמנם על רקע זיהום חיידקי, אך דלקת של הקיבה יכולה גם להופיע כתוצאה משימוש במשככי כאבים, פציעה של הקיבה או שתיית אלכוהול מוגזמת.

כמו כן, גסטריטיס יכולה להיות חריפה, כך שהיא מתפתחת במהירות תוך מספר ימים או יכולה להיות כרונית, כך שהיא מתפתחת באיטיות ובהדרגה במשך תקופה ארוכה. הסיבוך העיקרי של גסטריטיס הוא הופעת כיב בקיבה, אך חשוב לציין שלרוב מדובר במצב לא קשה במיוחד, אשר עובר בקלות באמצעות טיפול מתאים.

תסמינים של גסטריטיס

התסמין החשוב והאופייני ביותר לגסטריטיס הוא כאב בטן, אשר מתפתח בבטן העליונה ומחמיר בזמן אכילה. מכיוון שכאשר אוכלים מופרשת מהקיבה חומצה, היא גורמת להחמרת הכאב ולכן הופעת כאבים בזמן ארוחה, בסמוך לארוחה או כאשר חושבים על אוכל מרמזת על גסטריטיס. הכאב בדרך כלל נלווה להופעת צרבת, בחילה והקאות, ומלבד זאת קיימים חולים אשר מתלוננים על תחושת מלאות והרגשה לא נעימה לאחר סיום הארוחה.

כיב קיבה כתוצאה מגסטריטיס וסיבוכים נוספים

הסיבוך הידוע והמוכר ביותר של דלקת בקיבה הוא הופעת כיבי קיבה, שזוהי היווצרות של חורים ברירית הקיבה אשר גורמים להחמרת התסמינים ויכולים להביא לדימום. הכיב נוצר בצורה הדרגתית, לרוב על רקע זיהום בחיידק הליקובקטר פילורי או שימוש במשככי כאבים, וניתן לטפל בו בקלות יחסית. מלבד זאת, גסטריטיס לא מטופלת יכולה להביא לסרטן הקיבה, ולכן חשוב לטפל במצב בזמן.

הגורמים לגסטריטיס

גסטריטיס מתפתחת כאשר שכבת האפיתל של הקיבה נחלשת או נפגעת, ומספקת אפשרות להתפתחות הדלקת. בדרך כלל, הפגיעה נגרמת כתוצאה מכך שמיצי העיכול החומציים הורסים את רירית הקיבה – מצב המופיע לרוב בגלל פגיעה במנגנוני הגנה שונים.

לדוגמא, פגיעה בתאים אשר אמורים להפריש ריר ולהגן על שכבת תאי האפיתל מפני הנזק החומצי יכולה לגרום להגברת הרגישות של אפיתל הקיבה ולהביא בסופו של דבר לגסטריטיס. פגיעה במנגנוני ההגנה האלה מאפשרת לשכבת אפיתל הקיבה להינזק, וגורמת להתפתחות הגסטריטיס והסיבוכים הנלווים.

קיימים מספר גורמים אשר יכולים להביא להופעת גסטריטיס:

אבחנה וטיפול בגסטריטיס

כאשר מאבחנים גסטריטיס חשוב מאוד להבין את הגורם למחלה, מכיוון שטיפול בו יאפשר את הצלחת הטיפול בגסטריטיס. במהלך אבחנה של גסטריטיס, מבצעים בדיקות לנוכחות הליקובקטר פילורי, המתבצעות לרוב בתבחין נשיפה.

בנוסף, לעתים הרופא ימליץ על ביצוע בדיקת גסטרוסקופיה, בה יוכל לבחון את חלל הקיבה לשם הימצאות כיבים וסיבוכים נוספים. הטיפול מתבסס על הגורם למחלה וכולל את הפסקת משככי הכאבים וטיפול אנטיביוטי במקרים של נשאות להליקובקטר פילורי.

>

Exit mobile version