דימום מהאף הוא תופעה שכיחה יחסית שבה מופרש דם מהנחיריים. לעתים נדירות מדובר על מצב חירום רפואי ולמעשה ככל הנראה רוב המקרים שבהם אדם מדמם מהאף לא מגיעים לידיעת המוסדות הרפואיים.
במאמר זה נסקור את הגורמים האפשריים לדימום מהאף ונציע מספר דרכי טיפול לתופעה.
מה הם הגורמים האפשריים לדימום מהאף?
קצרה היריעה מלהכיל את כל הגורמים האפשריים לדימום מהאף. אי לכך נזכיר רק כמה מהם על קצה המזלג להלן:
חבלה
הגורם השכיח ביותר שאחראי לרוב המקרים של דימום מהאף הוא חבלה אפית. החבלה יכולה להיות כתוצאה ממכה באף, אך ישנם אנשים שאפילו חיטוט עם האצבע באף יכול לגרום להם לדימום.
מדובר בעיקר על אלו שסובלים מדימומים לעתים קרובות בעקבות וריד בולט שממוקם במעבר שבין הרירית שנמצאת בקצה התחתון הקדמי של האף לבין רקמת העור של האף.
דלקת באף
ישנן מחלות שונות כמו למשל אלרגיות מסוימות, סינוסיטיס או שפעת לצורך העניין, שבאות לידי ביטוי בגודש באף ובהפרשות מרובות מהאף. במצבים של הפרשות מרובות מהאף ישנו סיכוי שלהפרשות יתלווה גם דם. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבזמן דלקת כלי הדם שברירית האף מתאפיינים בשבריריות ונוטים לדמם.
כמו כן, התגלה לאחרונה שישנם אנשים שבאף שלהם קיימת אוכלוסיית חיידקים שמסוגלת לפרק קרישי דם מה שמוביל לתופעה של דימומים חוזרים ונשנים בזמן דלקת.
סטייה במחיצה
דימומים מהאף הם תופעה שכיחה יחסית בקרב אנשים שסובלים ממחיצת אף לא ישרה. מצב זה נובע מכך שבעקבות המחיצה הלא ישרה נוצרים בתוך חלל האף זרמי אוויר לא סימטריים שגורמים ליובש של הרירית, מה שמגדיל את הסיכון לדימום. בנקודה זו נציין שגם נקב במחיצת האף מגדיל את הסיכון לדימום מהאף.
גידול ממאיר
סיבה נדירה יחסית אך אפשרית בהחלט להופעת דימום מהאף היא קיום של גידול ממאיר במערות האף או בחלל האף. במקרים כאלו ייתכן שהדימום יופיע בזמן קינוח האף וילווה בהפרשה צמיגה ומוגלתית.
עד כה הזכרנו סיבות מקומיות שעלולות לגרום לדימום מהאף. כעת נזכיר מספר סיבות מערכתיות או כלליות שיכולות גם הן לגרום לתופעה זו להלן:
- הפרעות במערכת קרישת הדם – במידה וקיים רקע משפחתי של דימומים ודימומים כרוניים יש להעלות חשד לקיום של לקות בקרישת הדם התקינה.
- תרופות נוגדות קרישה – נטילה של תרופות כמו אספירין למשל יכולות להעלות את הסיכון לדימומי אף.
- מחסור בוויטמינים – גם חסרים תזונתיים בדגש על מחסור בוויטמין C יכולים להוביל לדימום מהאף.
- יתר לחץ דם וטרשת עורקים – מחלות של כלי הדם שמקושרות מחקרית לדימום מהאף.
- מחלות נוספות של כלי דם או של הדם – מחלות כמו למשל אנמיה, המופיליה, לוקמיה, הרחבה תורשתית של כלי הדם הקטנים ועוד.
אבחון של דימום מהאף
בעוד שהדימום לרוב נראה לעין ומהווה את סיבת הפנייה לרופא אף אוזן גרון, הרי שמה שיש לעשות בשלב האבחון הוא לנסות ולהתחקות אחר הגורם לבעיה.
במידה והדימום מופיע באופן כרוני יש לבצע בדיקות דם לשלילת אנמיה, במצבים מסוימים ישנו צורך לבצע בדיקות הדמיה לאבחון של גידול ובמקרים אחרים מנסים לטפל בנימים השבירים שבאף ולנסות להבין האם צריבת הנימים לבדה מספיקה או שלא. כפי שאתם מבינים, לרוב האבחון מבוצע על דרך השלילה.
כיצד מטפלים בדימום מהאף?
הטיפול בדימום מהאף משתנה בהתאם למקור הבעיה. בדרך כלל הדימום מתחיל בחלקה הקדמי של מחיצת האף באזור שנקרא קיסלבך. במצבים כאלו לרוב ניתן לעצור את הדימום על ידי לחיצה על שני צידי האף במשך של חמש עד עשרים דקות.
בזמן הפסקת הדימום מומלץ להטות את הראש קדימה ולמטה כדי למנוע חדירת דם למערכת העיכול, מה שעלול לגרום לבחילות או לדרכי הנשימה מה שעלול לגרום להפרעות נשימה או לחדירת דם לריאות. כמו כן, ישנם טמפונים שמיועדים להחדרה לנחיריים שמתאימים למצבי דימום.
במידה והדימומים מופיעים בתדירות גבוהה ומשפיעים לרעה על איכות חיי החולה ניתן לבצע טיפולים פחות שמרניים כמו למשל צריבה חשמלית של כלי הדם המדממים, ניתוח ליישור המחיצה או לסגירת הנקב, חסימה של העורק שמוביל דם לאף ועוד.
כמו כן, במידה והתגלה כי מקור הבעיה הוא באנמיה או בגידול ממאיר, הרי שישנו צורך להתייחס לגורם הראשוני לבעיה.
>