שירותי בריאות בישראל

החיידק הטורף

החיידק הטורףהחיידק הטורף הוא כינוי לחיידקים "אוכלי בשר" אשר תוקפים את הרקמות הרכות בגוף וגורמים למוות מהיר תוך סבל רב. החיידק הטורף גורם חדשות לבקרים לתהודה רבה ומתפרסם באמצעי התקשורת כחיידק מסוכן וקטלני, שגורם למחלות נוראיות. מצבים בהם חיידקים פוגעים ברקמות רכות בצורה קטלנית הם נדירים מאוד, וגם אם החולים מאובחנים בזמן לא תמיד ניתן להציל אותם.

מי הוא החיידק הטורף?

החיידק הטורף אינו חיידק נדיר, אלא מדובר בחיידקים מסוגים שונים אשר באופן לא ברור גורמים לפגיעה ברקמות הגוף הרכות. בדרך כלל, מדובר בחיידקים סטרפטוקוקוס מקבוצה A, אשר ידוע כגורם לדלקת גרון ומנינגוקוקוס, שיכול לגרום לדלקת קרום המוח.

חיידקים אלה הם חיידקים "רגילים", אשר מגיבים לטיפול אנטיביוטי ומהלך המחלה האופייני שלהם אינו כולל הרס רקמות רכות. מסיבות שאינן ברורות, קיימים מצבים בהם החיידקים הללו תוקפים את הרקמות הרכות בגוף וגורמים לנזקים קשים ביותר ולתמותה.

איך נדבקים בחיידק הטורף?

רוב מקרי ההדבקה בחיידק הטורף מופיעים כתוצאה מחדירתו דרך פתח כניסה קטן בעור. כל חתך, כוויה, שריטה, עקיצה או כל פתח אחר יכולים לגרום לכך שחיידקים מסוגים שונים ייכנסו פנימה, וביניהם החיידק הטורף, שיכול לעשות את דרכו אל איברי הגוף השונים.

לאחר כניסת החיידק, הוא מתרבה במהירות ועושה דרכו אל הרקמות הרכות, שם הוא תוקף וגורם להרס נרחב.

בדרך כלל, על מנת להידבק בצורה קשה, יש צורך במחלת רקע כלשהי או בהפרעה בתפקוד מערכת החיסון. במקרים כאלה (כמו במחלת הסוכרת או במחלות ממאירות), הגוף לא מצליח להתמודד עם החיידק בצורה טובה, והוא יכול לתקוף בצורה קטלנית רקמות רכות רבות.

דרך נוספת ונדירה יותר בה ניתן להידבק בחיידק הטורף היא על רקע זיהום בזרם הדם. זיהום כזה נחשב לקשה ביותר, וכאשר הוא מופיע הוא יכול לגרום לסיבוכים רבים.

תסמינים של הידבקות בחיידק הטורף

בשעות הראשונות שלאחר ההדבקה בחיידק טורף מתחילים להופיע תסמינים "כלליים", אשר קשה מאוד לשייך אותם למצב הנדיר.

עם זאת, לאחר מספר שעות, הנזק הנגרם לשרירים ולרקמות הרכות הוא קשה ביותר ובלתי הפיך. ולכן, במידה וקיימת הרגשה לא טובה, והופעת תסמינים מוגזמים ביחס למצופה, חשוב מאוד להגיע אל הרופא לבדיקה ולאבחנה.

התסמינים העיקריים של הדבקה בחיידק הטורף הם:

כיצד מטפלים בחיידק הטורף?

הטיפול הראשוני בחיידק הטורף חייב להיעשות במהירות, וכולל מתן אנטיביוטיקה דרך הווריד. הטיפול האנטיביוטי מסייע לחיסול החיידק ולמניעת התפשטות ההרס הרקמתי, ולכן חיוני. ככל שהטיפול יתעכב, כך יותר רקמה תיהרס וסיכויי ההחלמה ירדו.

מכיוון שהחיידק גורם להרס נרחב של רקמות, לא תמיד האנטיביוטיקה יכולה להגיע דרך זרם הדם אל האזורים הפגועים. ולכן, במקרים מסוימים נדרשת הסרה כירורגית של הרקמה הפגועה, על מנת לאפשר את הטיפול במצב.

>

Exit mobile version