מחקר רחב היקף אשר נמשך למעלה מעשרים שנה באוניברסיטת הרווארד וכלל למעלה מ-120 אלף נבדקים מצא כי הפחתה באכילת בשר אדום מעובד מאריכה את תוחלת החיים בעוד צריכה יומיומית שלו מגדילה בעשרים אחוזים את הסיכון לתמותה מוקדמת.
עוד עולה לאור הממצאים עולה כי החלפת בשר מעובד באגוזים, עוף או דגנים מלאים משפרת את הרכיבים החיוניים לגופנו והתורמים לבריאות ולתוחלת חיים גבוהה.
בשר אדום – גורם סיכון
העובדה כי צריכת בשר אדום מעובד בעיקר, מהווה גורם סיכון לבעיות בריאות שונות ולמחלות לב, ידועה מזה זמן והמחקרים הבודקים ומאשרים את נכונותה הולכים ומתרבים.
במקביל, מסקנות המחקר מדגישות כי הימנעות מצריכת בשר מעובד וממשקאות ממותקים והחלפתם בדגים ועוף מקטינה את הסיכון לתמותה מוקדמת.
מחקר ונתונים
המחקר עקב אחר עשרות אלפי גברים ונשים לאורך תקופה ארוכה, כאשר במהלכו נדרשו הנבדקים לענות על שאלונים בנוגע להרגלי האכילה שלהם מדי תקופה. הממצאים מציגים השוואה בין אנשים אשר צרכו בשר אדום מעובד ולא מעובד מדי יום, לבין אנשים שלא אכלו בשר אדום באופן קבוע.
הממצאים מראים שהסיכון הסיכון לתמותה מוקדמת בקרב אלה אשר לא צרכו בשר אדום לא מעובד כגון נקניקיות או המבורגר, היה נמוך בכעשרים אחוזים בהשוואה לאנשים שאכלו אותו מדי יום. נתון נוסף מגלה כי מי שצרך בשר אדום לא מעובד באופן תדיר היה אף הוא בסיכון הגבוה ב-13% לתמותה מוקדמת.
תחליפים מעולים לבשר אדום
הנתונים החשובים והמעודדים העולים מהמחקר הם אלה המעידים כי בקרב מי שהחליף את הבשר האדום בעוף, דגים או דגנים מלאים קטן סיכון התמותה ב-כ-7% עד 14% ומי שהחליף את הבשר באגוזים הפחית סיכון זה בכ-19%. החוקרים טוענים כי ניתן היה למנוע שבעה עד תשעה אחוזים ממקרי המוות בקרב הנבדקים, אילו היו אוכלים חצי ממנת הבשר היומית.
בשר אדום מהווה גורם סיכון של ממש בשל תכולת השומן הבלתי רווי שבו וכן בשל תכולה גבוהה של נתרן, חנקות וחומרים כימיים מסרטנים בגורמים למחלות לב וסרטן. המחקר מציג תוצאה ברורה המעידה כי צריכה תדירה של בשר מעובד מסייעת ומגבירה את הסיכון לתמותה מוקדמת.
שינויי הרגלים ומסקנות
ניתוח הממצאים מגלה כי האפקט והנזק הבריאותי של בשר מעובד הינו גדול ומעלה בשיעור גבוה את הסיכון למחלות ולתמותה מוקדמת אך במקביל הפחתה של צריכתו והגבלתו לכדי מחצית מנת בשר ביום מקטינה את הסיכון ומונעת לפחות אחד מכל עשרה מקרי מוות אשר נצפו במחקר.
הקפדה על אכילת חלבונים בעלי ערך תזונתי גבוה דוגמת מוצרי חלב דלי שומן או דגים מונעת התפתחות מחלות ומאריכה את תוחלת החיים. המסקנות העולות ממחקר זה וממחקרים נוספים הן ברורות ויותר ממליצות להפחית את צריכת הבשר האדום.
היתרונות הבריאותיים הם חד משמעיים מבחינת הארכת החיים ושמירה על המשקל, רמת הכולסטרול והבריאות הכללית. הפחתה בצריכת הבשר האדום היא הימור בטוח, כך אומרים המומחים, כמובן שלא מובטח שמי שלא אוכל בשר אדום לא יחלה או ימות ממוות מוקדם, אולם הוא בהחלט יעשה צעד חשוב בהפחתת הסיכון לכך.
הפחתה בצריכת בשר אדום היא אחת הדרכים לשמירה על בריאות בדומה להימנעות מעישון וצריכת אלכוהול גבוהה, במקום הרגלים רעים אלה יש לשנות את אורח החיים ולהבין את החשיבות שטמונה בתזונה מאוזנת ובריאה במקביל לביצוע פעילות גופנית, שינויים אלה יתרמו לתוחלת החיים שלכם וישמרו על בריאותכם.
>