הפרעות אכילה היא התנהגות כפייתית כלפי אוכל, המתבטאים בדפוסי התנהגות הרסניים, המשפיעים באופן שלילי על הבריאות הפיזית והנפשית של החולים בה.
הפרעות אכילה מבטאות סימפטום של בעיה או בעיות נפשיות, והסימנים ניתנים לזיהוי, שכן הם מתבטאים בהרס עצמי דרך הגוף. לא ניתן להגדיר גורם אחד להפרעה אלא שילוב של גורמים כגון גורמים התנהגותיים, פסיכולוגיים, רגשניים וביולוגים למחלה.
ישנם שלושה סוגים של הפרעות אכילה אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה ואכילת יתר כפייתית. שלושת הסוגים מובחנים בדיאגנוזה פסיכיאטרית המתואר כהפרעת אכילה המאופיינת על ידי משקל גוף נמוך או הפרעת דימוי גוף או עודף שומן קיצוני, דרך האמצעי של הרעבה מרצון או זלילה חסרת שליטה והקאות. לעיתים יהיה סוג אחד של הפרעה, ולעיתים ישנו שילוב כדוגמת אנורקסיה נרבוזה עם בולימיה נרבוזה.
אנורקסיה
אנורקסיה נרבוזה היא סוג של מחלה המתבטאת בהרעבה עצמית ומצב תזונתי ירוד. הלוקים בהפרעה זו חוששים מהשמנה ונוטים לחוש שמנים למרות שהם בתת משקל, ויכולים להגיע עד מקרים קיצוניים של מוות.
האדם הלוקה באנורקסיה נרבוזה מדכא את תאבונו באופן רצוני. לרוב זה מתחיל בדיאטה, וגם לאחר שהושג המשקל הרצוי, אין האדם יכול להפסיק את ההרעבה. הקריטריונים לאבחון ההפרעה הוא בין השאר הסירוב לשמור על משקל הגוף בטווח הנורמה של הגיל והגובה.
בולמיה
בולימיה נרבוזה היא הפרעת אכילה המאופיינת בהתקפי זלילה של כמויות אוכל גדולות בזמן קצר, ולאחריהם נעשים מאמצי התרוקנות והטהרות מהקלוריות, לרוב באמצעות הקאה מכוונות או על ידי חומרים משלשלים או פעילות גופנית מופרזת או צום, או חומרים משתנים או שילוב בניהם.
ישנם בולמים המשתמשים בשילוב של אנורקסיה נרבוזה, לרוב הם יכולים לצום בצורה קיצונית ואח"כ להיות בהתקף, זלילה והקאה.
אכילה כפייתית
אכילת יתר כפייתית היא הפרעה המאופיינת באכילה בלתי נשלטת הגורמת לעליה במשקל. האכלנים משתמשים באכילה כדרך להתמודד עם מתחים ולחצים, ולהתמודדות עם רגשות, האכילה מאפשרת להם לחסום רגשות ותחושות.
אכילת יתר מתחילה בגיל צעיר, ומשתמשים באוכל כדרך התמודדות עם מצבים מלחיצים. הפרעת אכילת יתר מסוכנת כאשר היא מגיעה למעגל שמתחיל בדיכאון כתוצאה מהשמנה שמביאה לזלילה ולאחר מכן להחלטה על דיאטה, וכאשר הדיאטה לא מצליחה חוזר הדיכאון וכך נסגר מעגל שמביא שוב לזלילה בלתי נשלטת.
המיתוס כי הפרעות אכילה מתרחשות רק בקרב נשים צעירות בגילה עשרה. אך למעשה בעוד שהפרעות אכילה מתחילות לרוב בגיל העשרה, הפרעות יכולות להופיע אצל ילדים, נשים וגברים, בעיקר בגילאים 12 עד 35.
ילדים קטנים יותר הופכים יותר ויותר ברמת סיכון של פיתוח הפרעות אכילה, והגיל אף יורד לגיל 10 ופחות. לא רק בנות בגיל העשרה סובלות מהפרעות אכילה, אלא גם בנים. בנים המשתתפים בספורט שבו, נושא המשקל הוא חשוב כדוגמת אגרוף או אתלטיקה, או בנים שהתנסו בנושא של זהות מינית, גם הם בסיכון לפתח הפרעות אכילה.
הפרעת אכילה – גורמים
הגורמים להפרעות האכילה הם מרובים, אחד הנושאים הגורמים בבסיס הפרעות האכילה הוא המרכיב הפסיכולוגי שגורם פעמים רבות לאכילה רגשית – אכילה בשל דיכאון, דימוי עצמי, חוסר ביטחון, הרגשת חוסר ערך או בעיות בזהות, וקושי בתיעול הרגשות.
מומחים רבים מייחסים להפרעה זו השפעה של לחץ תרבותי, ומתח, שגם נחשב לגורם של התפתחות הפרעות אכילה. מחקרים מראים שילדים כבר בגיל חמש מראים סימנים של מתח המיוחס להפרעות אכילה.
שיכול לכלול התעמלות כפייתית וריצה במטרה לשרוף קלוריות. מומחים טוענים שגורם נוסף להפרעות אכילה היא שילדים מגיעים לבגרות מינית בגיל צעיר ופחות מצוידים בהבנה של השינויים של גופם. המרכיב התרבותי של המסרים של המדיה להיות רזה ולנסות לחקות מבלי להבין את ההשפעה על גופם.
ישנן גישות המייחסות את הגורמים להפרעות אכילה של המרכיב המשפחתי, בעיות הנגרמות כתוצאה מהדינאמיקה המשפחתית, ובמיוחד הקשר בין ההורים לילד. הקושי בבעיות של הפרעת אכילה היא לגלות את המחלה. הן בשל ההכחשה וההסתרה מצד החולה, והן בשל חוסר רצונו של החולה לשתף פעולה.
לכן לאבחון הבעיה יש מימד חשוב בטיפול. אבחון המחלה נעשה ע"י גורמים רפואיים מוסמכים של פסיכיאטר, בדיקות רפואיות פיזיולוגיות, בדיקת ממד מסת הגוף ועוד. טיפול אנורקסיה נרבוזה יהיה שונה באבחנה ובטיפול של טיפול בולימיה נרבוזה או טיפול באכילת יתר.
הפרעות אכילה – טיפול
הטיפול בהפרעות אכילה הוא המיקוד באוכל, ע"י האוכל האדם שולט בחייו, יכול לדכא רגשות או לחסום רגשות או להתנחם באוכל, אך האוכל אינה הבעיה, האוכל הוא הסימפטום לבעיות פסיכולוגיות בסיסיות יותר.
לכן הטיפול בהפרעת אכילה מחייב שילוב של פעולות על ידי צוות רב תחומי שיכלול רופא פנימי, אנדוקרינולוג פסיכיאטר או פסיכולוג, קרדיולוג, עובד סוציאלי, תרפיסט משפחה ודיאטנית. השילוב של הטיפול כולל, טיפול רפואי שמטרתו שיפור המצב הגופני וטיפול בסיבוכים רפואיים.
טיפול פסיכולוגי, הכולל טיפול פרטני בהפרעות כגון דימוי עצמי נמוך, תפיסת גוף מעוות וכו'. ויחד עם תרפיסט משפחה שמטרתו לתת כלים להתמודדות עם בעיות הורים ילדים ביחס למחלה ובכלל. וטיפול דיאטני שמטרתו להעניק הרגלי אכילה נכונים.
בטיפול הפסיכולוגי ישנם מספר גישות לטיפול, הגישה הנרטיבית, הגישה ההוליסטית, הגישה הקוגניטיבית התנהגותית ועוד.
עוד בנושא: