גלולות למניעת היריון הן אמצעי נפוץ ביותר להגנה מפני כניסה להיריון לא רצוי והן נמצאות בשימוש כבר למעלה מחצי מאה. בתחילת דרכן הגלולות הכילו הורמונים חזקים שגרמו לתופעות לוואי רבות ובלתי נעימות, אולם ככל שחלפו השנים היצרנים שיפרו את הגלולות ופיתחו כאלה חדשות שמכילות מינונים נמוכים של הורמונים, ובכך השתפר מצבן של הנשים ותופעות הלוואי פחתו בצורה משמעותית.
גלולת הרמונט משתייכת לקבוצת הגלולות המשולבות המכילות שני הורמונים גם יחד: הורמון הפרוגסטרון והורמון האסטרוגן, כמובן במינונים נמוכים- 20 מיקרוגרם. אלו הן גלולות מה"דור החדש" שגורמות למעט תופעות לוואי ומפחיתות את כאבי המחזור שמתלווים לימים הראשונים של הווסת, בדומה לגלולת אמילי. סוג הגלולות השני הוא "גלולות מיני", המכילות את הורמון הפרוגסטרון בלבד, כמו גלולת סרזט.
את גלולת הרמונט ניתן לקבל על ידי מרשם רופא והיא מתאימה מאוד לבחורות צעירות שרק מתחילות ליטול גלולות למניעת היריון ולכאלה אשר צעירות בגילן.
אופן פעולת הגלולה
גלולת הרמונט, כמו שאר הגלולות המשולבות, פועלת בעיקר לצורך מניעת ביוץ בדרך הטבעית של הגוף. עצם העובדה שביציות לא משתחררות לתוך חלל הרחם, מונעת את הסיכוי להפרייתן על ידי זרע, מה שמונע היווצרות היריון.
גלולת הרמונט פועלת בשני מישורים נוספים: האחד הוא עיבוי של הריר בצוואר הרחם שגורם לחסימתו, מה שהופך אותו לחדיר פחות לזרע. המישור השני הוא הפיכת הרירית שבתוך הרחם לדקה יותר והיא אינה מתאימה לתהליך של השרשה וקליטת ביציות, מה שמונע התפתחות היריון גם במידה והתרחשה הפריה.
אופן נטילת הגלולה
גלולת הרמונט היא טבלייה אחת מתוך 21 טבליות שנמצאות בחפיסת כדורים אחת. על האישה ליטול את הגלולה במשך 21 ימים – שלושה שבועות ברציפות, באמצעות בליעתה דרך הפה.
מועד נטילת הגלולה במשך היום אינו משנה (בוקר, צהריים או ערב) אך חשוב להקפיד על שעה קבועה במהלך היום מהסיבה הפשוטה של שכחה (אם אישה נוטלת את הגלולה בשעה קבועה, הסיכוי שהיא תשכח ליטול אותה נמוך מאוד ואז היא מוגנת מפני כניסה להיריון).
כשחולפים 21 ימים צריך להפסיק את נטילת הגלולות למשך שבוע, כאשר במהלכו מופיע דימום. כעבור שבוע האישה תתחיל חפיסת גלולות חדשה. במידה ואישה מעוניינת ליטול את גלולת הרמונט באופן רצוף מבלי שתהיה הפסקה, היא יכולה לעשות זאת תוך לקיחה בחשבון שלא יופיע דימום באותה תקופה. דבר זה אינו מזיק לגוף.
מרכיבי הגלולה
החומרים הפעילים של גלולת הרמונט הם ETHINYLESTRADIOL במינון של 0.020 מיליגרם ו- GESTODENE במינון של 0.075 מיליגרם.
יתרונות הגלולה
גלולת הרמונט מונעת היריון בלתי רצוי בשיעור גבוה – 99.7%. בנוסף היא גורמת להסדרת המחזור החודשי ומקלה על האישה בכאבי המחזור, בכמות הדימומים ובמשך המחזור.
כמו כן, גלולת הרמונט גורמת לכך שהאישה לא תסבול מאנמיה בזכות הפחתה בכמויות הדימומים. שימוש בגלולה מסייע בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן הרחם והשחלות וגורם לעור הפנים להיראות חלק ולא שומני.
תופעות לוואי של גלולת הרמונט
בשל היות גלולת הרמונט חלק מהגלולות המשולבות, כמעט ולא מופיעות תופעות לוואי. אם הן כן מופיעות הן כוללות כאבי ראש, בחילות, ירידה בחשק המיני, דימומים בין ויסתיים וגודש בחזה.
במידה והתופעות אינן חולפות לאחר תקופה, מומלץ לגשת לרופא נשים ולהתייעץ בנוגע להחלפת סוג הגלולה או להפסיק ליטול אותה ולהתחיל להשתמש באמצעי מניעה אחרים.
כדאי לשים לב
מכיוון שגלולת הרמונט היא גלולה משולבת, היא לא בטוחה לשימוש לנשים בעלות מחלות של קרישת דם משום שבליעת הגלולה עם ההורמונים עלולה להיות מסוכנת ולגרום לסיבוכים. גם לנשים מעל גיל 35 ולכאלה שסובלות מיתר שומנים בדם או ממשקל עודף, השימוש בגלולה מסוכן.
>