Site icon שירותי בריאות בישראל

מהי הרעלה

הרעלה היא מצב בו מוכנס לגופנו חומר מזיק, שגורם לפגיעה קשה במערכות שונות – בעיקר בכבד, במערכת העיכול ובמערכת העצבים.

הרעלה היא מצב חירום רפואי, ויש לטפל בה במהירות ובזריזות. חשוב מאוד לדעת ממה נגרמה ההרעלה כדי להתאים את הטיפול המתאים, ולכן פעמים רבות לא מצליחים לטפל בהרעלה בצורה טובה ונגרמים מומים קשים ואף מוות.

סוגי רעלים

קיימים סוגים רבים של רעלים שמשפיעים בצורות שונות על מגוון רחב של מערכות. תפקידו המקורי של הרעל הוא להגן על בעל החיים או הצמח מפני גורמים שעלולים להזיק לו, וכך נגרם המצב בו חשיפה לרעל גורמת לנזקים קשים ובלתי הפיכים.

תוצאות ההרעלה

הרעלה כאמור גורמת לנזק לרקמה מסויימת ועלולה אפילו להוביל למוות.

אפשרות נוספת היא הגעת הרעלן מבחוץ. במקרים אלה מדברים על הרעלת מזון הנגרמת כתוצאה מפצעים על ידיו של הטבח. הרעלה מסוג זה נפוצה בעיקר במטבחים גדולים ועמוסים, והיא אחת הסיבות לבדיקת ידיים אצל חובש לפני תחילת תורנות מטבח בצבא.

מה עושים במצב של הרעלה?

מקרה של הרעלה הוא כאמור מצב חירום רפואי, ודורש התערבות מיידית. כשלב ראשון, יש צורך לשטוף את שאריות הרעל מהפה, מהעור או מהבגדים למניעת נזק נוסף. לאחר מכן, חייבים לברר מהו סוג הרעל והאם יש טיפול שניתן לבצע בבית. לדוגמא, ברעלים הנכנסים לעיניים בדרך כלל צריך להתחיל בשטיפת העיניים במים קרים למשך 10 דקות – טיפול שניתן בהחלט לבצע בבית.

בכל מקרה, גם אם לא ידוע מה מקור ההרעלה, והמצב מחמיר יש להגיע במיידיות לבית החולים לקבלת טיפול הכולל שטיפת קיבה, טיפולי דיאליזה, או טיפול בפחם פעיל. במקרים של רעלים מוכרים, כמו ארס נחש, משתמשים בנסיוב – נוגדנים מיוחדים המתאימים לטיפול ברעלן הספציפי, ועוזרים מאוד להתגבר עליו.

ראו גם:
צריבת מדוזות

>

Exit mobile version