אוגמנטין היא תרופה אנטיביוטית ממשפחת הפניצילין המשמשת לטיפול בזיהומים חיידקיים שונים רגישים לתרופה. אחד השימושים הנפוצים הוא לטיפול בזיהומי אף אוזן גרון וכן לטיפול בדרכי הנשימה ושלפוחית השתן. בדומה לפניצילין האוגמנטין מכיל חומר פעיל בשם טבעת בטא לקטם ופעולת התרופה הינה בדרך של מניעת ייצור וחידוש דופן התא החיידקי.
ההיסטוריה של אוגמנטין
ההיסטוריה של התרופה מתחילה בעת גילוי הפניצילין בשנת 1928, שחולל מהפכה בעולם הרפואה והציל חיי רבים שסבלו מזיהומים חיידקיים שונים בזמן מלחמת העולם השנייה. התרופה אוגמנטין פותחה ארבעים שנים מאוחר יותר במעבדות מחקר של חברת ביצ'ם – כיום GSK, ושווקה לראשונה בשנת 1972.
היא היוותה צעד משמעותי בקידום הטיפול במחלות ויראליות, וטווח פעולתה היה רחב יותר מתרופות קודמות, עם כושר ספיגה טוב יותר מקודמותיה. לאור ההצלחה, אוגמנטין הפכה לתרופה האנטיביוטית המובילה והנפוצה בעולם.
מנגנון הפעולה
האוגמנטין נולדה עם הגילוי שחיידקים מסוימים מפתחים עמידות לפניצילין בעזרת פיתוח מנגנון ייצור אנזים המפרק והורס את מבנה הפניצילין ומשבש את פעולתו. התרופה משתמשת בתרכובת המעכבת את פעולת אותו אנזים ומאפשרת את פעולת הפניצילין.
התרכובת החדשה שולבה בתרופה קיימת הנקראת אמוקסיצילין וכך נוצר האוגמנטין. מקור שמה של התרופה מן המונח אוגמנטציה, שפירושו הגברת עוצמה, המתאר את יעילות התרופה בהגברת כוח הפניצילין ויעילותו בפני חיידקים עמידים. הקשר הישראלי לתרופה מתבטא בפנייה של מדען מאוניברסיטת אוקספורד לנשיא המדינה חיים וייצמן, בבקשה לפתח את התרופה במכון וייצמן, אך הבקשה נדחתה בטענה שהשלב מוקדם מדי לפיתוח תרופה מסוג זה.
אוגמנטין משמשת עד היום כתרופה העיקרית בבתי חולים ובקהילה. היא חזקה במיוחד ועל כן ניתנת בעירוי במצבים של זיהומים חמורים.
שימושים ותופעות לוואי
- נגד דלקות אף אוזן גרון
- נגד זיבה לא מסובכת
- נגד זיהומים בדרכי השתן
- נגד זיהומים בדרכי הנשימה
- נגד זיהומים ברקמות רכות ובעור
תופעות הלוואי של התרופה הינן נדירות, אך כבכל תרופה אחרת הן קיימות. אנשים רגישים לפניצילין אינם יכולים לצרוך את התרופה מחשש לתגובה אלרגית. בנוסף, התרופה עלולה לגרום לבחילות ושלשולים ומומלץ ליטול אותה עם האוכל על מנת להפחית את השפעתה על מערכת העיכול.
מכירות בתפוצה רחבה
האוגמנטין נמצאת בעשירייה הפותחת ברשימת התרופות הנמכרות בישראל, ובשנת 2002 החל ייצורה על ידי חברת טבע, לאחר שהבלעדיות על התרופה, שהייתה בידי גלקסו-סמית-קליין, הסתיימה. התרופה המשלבת חומצה קלוולנית מאפשרת יעילות רבה כנגד חיידקים עמידים, אך עשויה לגרום לנזק לכבד, כשקבוצות הסיכון המרכזיות הן אנשים מעל גיל 65, ואנשים עם בריאות לקויה.
סיכונים בנטילת אוגמנטין
השילוב של החומצה הקלוולנית מגדיל באופן ניכר את הסיכון לפגיעה בכבד עד פי תשע בהשוואה לתרופ0ות זהות שאינן מכילות את החומצה. מסיבה זו, רופאים ממליצים להשתמש בתרופה רק במקרים בהם הטיפול מיועד לחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
למרות ההמלצה, הטיפול בתרופה המשולבת נפוץ ביותר גם במקרים בהם תרופות אחרות עשויות היו להיות יעילות לא פחות, לדוגמא, התרופה פופולרית בקרב רופאי שיניים.
התרופה משווקת הן כטבליות והן כסירופ המכונה אוגמנטין 400, המיועד לתינוקות וילדים, ולפני מספר שנים הוראות המינון קבעו את צריכתה פעמיים ביום. הכדורים מיועדים למבוגרים ומכילים 875 מיליגרם, אך גודל הגלולות הדו יומיות גדול במיוחד ומקשה על חלק מהמטופלים לבלוע אותם.
זוהי אחת האנטיביוטיקות המובילות בעולם והשימוש בה נמשך כשלושה עשורים, התרופה מהווה חלק מקו טיפולי מרכזי בטיפול במחלות זיהומיות חמורות ומצילה מיליוני אנשים ברחבי העולם מדי שנה.>