צריכה נאותה של ויטמין B3, או ניאצין, חשובה לבריאות הכללית. כטיפול, כמויות גבוהות יותר של ויטמין B3 משפרות את רמות הכולסטרול ומפחיתות את הסיכון למחלות לב וכלי דם. כטיפול לרמות גבוהות של כולסטרול, מחקרים מראים שניאצין באיכות טובה יכול לשפר את רמות הכולסטרול הטוב (HDL), ולהפחית רמות גבוהות של טריגליצרידים.
לוויטמין B3 יש גם יתרונות אחרים
ויטמין B3 נקבע במקרים רבים בשילוב עם סטטינים להפחתת רמות הכולסטרול "הרע" (LDL), ולהשגת שליטה ברמות הכולסטרול. אך ניאצין יעיל כטיפול בכולסטרול גבוה בלבד, כשהרמות הגבוהות עלולות להוות סיכון כגון נזק לכבד, בעיות במערכת העיכול או חוסר סובלנות לגלוקוז. לכן אין לקחת את הוויטמין כטיפול עצמי ולרכוש אותו ללא מרשם באמצעות תוספי ניאצין, אלא לקבל ייעוץ רפואי.
ראיות מדעיות קובעות שהוויטמין מסייעת לטיפול בטרשת עורקים. חלק מהאנשים שעברו התקף לב והשתמשו בניאצין, חווה השפעה של הפחתת הסיכון להתרחשות התקף לב עתידי. בנוסף, ה-FDA אישר טיפול בוויטמין B3 למחלת פלאגרה, מצב נדיר המתפתח כתוצאה מחוסר בניאצין.
מינונים בטוחים לוויטמין B3
היות וניתן להשתמש בוויטמין זה באופנים שונים, יש להתייעץ עם הרופא לגבי המינון הטוב ביותר באופן אישי. כל אדם זקוק לכמות מסוימת של ניאצין המגיעה מהתזונה או מתוספים, לשם תפקוד תקין של הגוף. המינונים המומלצים משתנים עם הגיל ותוך התחשבות בגורמים בריאותיים אחרים:
ילדים – בין 2-16 מיליגרם ביום, בהתאם לגיל.
גברים – 16 מיליגרם ביום.
נשים – 14 מיליגרם ביום.
נשים הרות – 18 מיליגרם ביום.
נשים מיניקות – 17 מיליגרם ביום.
צריכה יומית מקסימאלית למבוגרים בכל הגילאים – 35 מיליגרם ביום.
מהן תופעות הלוואי של נטילת ויטמין B3?
תופעות הלוואי העשויות להתרחש לאחר צריכת הוויטמין כתוסף אינן מזיקות, אך גורמות לחוסר נוחות ומתבטאות באדמומיות עור, במיוחד עם תחילת השימוש בוויטמין, ותחושת חמימות בפנים ובצוואר. למניעת תופעות לוואי אלו הרופא עשוי להמליץ על נטילת ניאצין יחד עם משככי כאבים או אנטיהיסטמין, עד שתתפתח סובלנות לוויטמין.
הרופא ימליץ להגדיל את המינון בהדרגה על מנת להפחית את תופעות הלוואי. הוא עשוי להציע גם נוסחה המשחררת את הוויטמין בהדרגה על מנת לשלוט בהשפעות האדמומיות. ניאצין עשוי לגרום גם לקלקול קיבה ושלשולים, אך כל תופעות הלוואי האלו נוטות לדעוך עם הזמן.
ויטמין B3 כרוך בסיכונים
צריכת הוויטמין עלולה לגרום לבעיות בכבד, כיבים בקיבה, שינויים ברמות הגלוקוז, נזק לשרירים, לחץ דם נמוך, שינויים בקצב הלב וחסימת מעיים. אנשים עם מצבים בריאותיים הכוללים מחלת כליות, סוכרת, לחץ דם גבוה או בעיות לב וכלי דם, צריכים להתייעץ עם הרופא טרם השימוש בתוספי ניאצין.
במינון נמוך, ויטמין זה בטוח לכולם, אך בכמויות גבוהות יותר לטיפול במצבים רפואיים, הוא עלול להוות סיכון. לכן ילדים ונשים הרות או מיניקות צריכות להימנע מנטילת תוספי ויטמין B3, אלא אם כן הרופא המליץ על צריכתם. אנשים עם שיגדון בלתי נשלט צריכים אף הם להימנע מוויטמין זה.
אינטראקציות עם תרופות אחרות
ויטמין B3 עלול לגרום לאינטראקציה עם תרופות כגו תרופות לסוכרת, מדללי דם, נוגדי פרכוסים, תרופות ללחץ דם, הורמוני בלוטת התריס, אנטיביוטיקה וכן תוספי תזונה טבעיים כגון גינקו בילובה וחלק מנוגדי החמצון.
צריכת אלכוהול עלולה להגביר את הסיכון לבעיות בכבד. למרות שניאצין משמש לעתים קרובות בשילוב עם סטטינים לטיפול ברמות גבוהות של כולסטרול, שילוב זה עשוי להגביר את הסיכון לתופעות לוואי, ולכן יש להתייעץ עם הרופא לפני השימוש בו.
את הבעיות אפשר למנוע עם קבלת ויטמין B3 בתזונה
רוב האנשים יכולים לקבל את המינונים הדרושים של ויטמין B3 באמצעות הקפדה על תזונה בריאה. היתרון החשוב ביותר של קבלת הוויטמין מהתזונה ולא בצורת תוסף הוא מניעת בעיות קיבה.
ויטמין זה קיים באופן טבעי במזונות רבים, כולל ירקות, בשר, עוף, דגים וביצים, למרות שתזונה זו מכילה מינונים נמוכים של הוויטמין, שאינם משיגים שינויים ברמות גבוהות של כולסטרול. מוצרים רבים מבוצרים גם עם ניאצין במהלך הייצור.
>