ויטמין D הוא אחד הויטמינים החשובים שיש, ותפקידו שמירה על מאזן הסידן בגוף. ויטמין D מגיע אלינו דרך קרני השמש ומיוצר בעור אחרי חשיפה לקרינת UVB.
חלק קטן מהויטמין מגיע אלינו דרך המזון. בשנים האחרונות הצליחו לפתח כדורים שיכולים לספק את הויטמין.
מחסור בויטמין D
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה קשה של מחסור ניכר בויטמין D ברוב האוכלוסיה הבוגרת. זה כנראה נגרם בגלל אורח החיים שהשתנה וקשור לכך שבעשורים האחרונים כמות החשיפה לשמש ירדה משמעותית.
כיום אנשים רבים מעדיפים להישאר בבית מאשר להיות בחוץ ועוסקים בעבודה משרדית לעומת עבודה פיזית בחוץ. כמו כן, קיימת בנייה מאסיבית לגובה שחוסמת את השמש וגורמת לצל רב. סיבה נוספת למחסור וויטמין D, היא מודעות היתר לנזקי השמש הגורמים לשימוש עודף בקרם הגנה ולירידה בכמות החשיפה לשמש.
למה גורם המחסור בויטמין D?
כאמור, ויטמין D קשור למשק הסידן בגופנו. הוא אחראי על ספיגת הסידן בתריסריון ומשם העברתו דרך מחזור הדם לעצם. כלומר, כאשר יש חסר וויטמין D, פחות סידן מהמזון נספג בגוף ומגיע לעצמות.
הסידן הוא מרכיב משמעותי מאוד בעצם, הגורם לה להיות חזקה ובריאה על ידי תהליכי מינרליזציה. כבר לפני 100 שנים ראו שילדים שגדלו בעיר סבלו מבעיות שלד שונות ומעצמות רכות. במבוגרים, חוסר בסידן גורם לאוסטיאופורוזיס, רככת ושברים מרובים.
מלבד הבעיות במשק הסידן, קיים קשר בין מחסור וויטמין D למחלות נוספות כמו סרטן הערמונית, טרשת נפוצה, סוכרת ויתר לחץ דם.
תהליך יצירת ויטמין D בגוף
לפי ההגדרה, ויטמין D אינו באמת ויטמין מפני שהגוף יודע לייצר אותו בעצמו, ואילו ויטמין מוגדר כחומר חיוני שמגיע מבחוץ, בדרך כלל מהמזון. במילים אחרות, ויטמין D הוא סוג של הורמון שהגוף מייצר מכולסטרול.
קרינה אולטרה-סגולה מסוג UVB הנקלטת בעור גורמת ליצירת הוויטמין, ולכן, אנשים שלא נמצאים מספיק זמן בשמש סובלים מחוסר וויטמין D ומכל הבעיות הקשורות אליו. כמו כן, בעלי עור שחום גם כן נמצאים בסיכון, מפני שהמלנין היוצר את הצבע הכהה מתפקד כמקדם הגנה ומונע את חדירת הקרינה לעור.
קבלת הויטמין מהמזון
10-15 אחוזים מוויטמין D בגופנו מגיעים מהמזון. זוהי אמנם כמות קטנה לעומת הכמות המגיעה מהשמש, אך דווקא בגלל המחסור הקיים באוכלוסיה אלה סוגי מזון שחשוב להכיר.
דגים, הם אחד המקורות החשובים לוויטמין D, ובין הדגים חשוב להקפיד על סרדינים, סלמון וטונה. בנוסף, בשר אדום, כבד וביצים (החלמון בלבד) מהווים מקור חשוב לוויטמין D.
כמו כן, בשנים האחרונות בגלל המחסור ההולך וגובר באוכלוסיה, נוהגים להוסיף ויטמין D למוצרי מזון שונים כמו קורנפלקס, מוצרי חלב ומרגרינה.
קבוצות סיכון
קיימות מספר אוכלוסיות שנמצאות בסיכון למחסור וויטמין D. אוכלוסיות אלה חייבות להקפיד על חשיפה לשמש וצריכת מוצרי מזון העשירים בויטמין.
מדובר בעיקר בעובדי משרדים שלא יוצאים לאור השמש כל היום, קשישים להם יש בעיה בייצור הויטמין, המגזר החרדי שעורו לא נחשף כמעט לשמש ואנשים הסובלים מהשמנת יתר. כמו כן, שחומי עור סופגים פחות ויטמין D ואנשים הסובלים ממחלות ספיגה שונות גם כן נמצאים בסיכון.
כמה ויטמין D צריך?
לפי מחקרים אחרונים, מומלץ לצרוך בין 1000 ל-2000 יחידות בין לאומיות של ויטמין D. מבחינת חשיפה לשמש, מדובר על עד 20 דקות שהייה בשמש בחודשי הקיץ וכ-60 דקות בחודשי החורף.
המספרים מצטמצמים עבור אנשים עם עור בהיר ועולים משמעותית עבור כהי עור. יש לזכור שמדובר בחשיפה ללא קרם הגנה. בגילאים מאוחרים יותר ובמיוחד אצל נשים המינונים עולים משמעותית ויש לשקול נטילת כדורי ויטמין D.
לקריאה בנושא: ויטמין D וסידן – האם יכולים להגדיל את הסיכון לשבץ מוחי?
>