ורטיגו משמעו סחרחורת אשר מקורה בבעיות והפרעות באוזן התיכונה. היא נחשבת לתופעה שכיחה יחסית, במיוחד בשכבת האוכלוסייה הבוגרת (מעל גיל 75). החולה מתלונן על סיבוב העולם סביבו. במקרה זה ישנה פגיעה במרכז האחראי על שיווי המשקל (מרכז וסטיבולרי) הנמצא באוזן הפנימית.
לרוב יופיע הורטיגו במצבים של הימצאות בגבהים או במצולות, כאשר תחושת שיווי המשקל נפגעת. ישנם דרגות חומרה שונות לורטיגו. בדרגה החמורה והקיצונית ביתר, קיימת הפרעה להמשך הפעילות התקינה, הגוררת שינויים ביציבה וירידה ניכרת באיכות החיים.
מצב הורטיגו יחלוף ברוב הפעמים, כאשר הפעולה אשר גרמה לו תיפסק ותהיה הסתגלות מחודשת של המוח למצב חוסר האיזון. הרגשת הסחרור יכולה לחלוף לאחר פרק זמן קצר, או להפוך לכרונית ולהימשך לפרק זמן ארוך מאד.
הטיפול המומלץ יהיה מנוחה, או בזמן התקף יכולות להינתן תרופות נגד בחילות. כמו כן, אפשר לנסות מגוון טיפולים פארה רפואיים אשר פעמים רבות יוכיחו את הצלחתם, כמו למשל פיזיותרפיה.
ישנה אפשרות לנסות למנוע את ההתקף על ידי הימנעות מסיבובים חדים של הראש או ויתור על כריות השינה אשר מפעילות לחץ על הצוואר, הימנעות מהתכופפות לרצפה על מנת להרים דברים, להימנע ממקומות חמים מאד ועוד.
הגורמים לורטיגו
עקב שינויי טמפרטורה או חבלה, עלולים להשתחרר גבישים ולנוע בחופשית במרכז הוסטיבולרי. בתנועתם זו, הם מגרים את קצות העצבים הנמצאים על הדופן וגורמים לתחושת סחרחורת. פעמים רבות, הסחרחורת תהייה מלווה בבחילה קשה ובגלגול עיניים לאחור כתנועת פיצוי.
במקרים נדירים היא תתלווה לעילפון. ורטיגו לא נחשב כמחלה, אלא כסימפטום של מחלה אחרת. הוא יכול להתרחש במהלך או אחרי שבץ מוחי, זיהומים שונים הקשורים לאוזניים, מיגרנה, בעיות בצוואר, הפרעות ראייה, אפילפסיה או באופן השכיח ביותר מגורם לא ידוע.
מחקרים חדשים הראו קשר בין תחושת ורטיגו לתחילתה של אוסטאופורוזיס. כמו כן, בעיות חמורות יותר כמו גידולים או דימומים יכולים אף הם לגרום לורטיגו. מכיוון שהסיבות לורטיגו יכולות להיות מגוונות ורבות יש לשלול את החמורות מביניהן על ידי בדיקת רופא.
האבחון לא נעשה בדרך כלל על ידי בדיקות פולשניות, אלא ייעשה על פי סיפור המקרה כפי שהוא מובא על ידי המטופל. בדרך כלל בדיקות כמו CT לא יגלו ורטיגו. עם זאת, היות וורטיגו מלווה בהפרעות שיווי משקל, אפשר לנסות לאבחן על פי בדיקות שיווי משקל ובדיקות יציבה. עקב הרגשת הורטיגו לא תתרחש ירידה בשמיעה ולכן בדיקות שמיעה או בדיקות של מומחי אף, אוזן, גרון לא יוכלו לשלול או לאמת את התופעה.
טיפול בורטיגו
אחד מהטיפולים המשלימים אשר יכולים לעזור במצבי ורטיגו הוא פיזיותרפיה. בעזרת טכניקות מסוימות יוכל הפיזיותרפיסט להחזיר את הגבישים הסוררים למקומם. עוד שיטות טיפול אותם אפשר לנסות במצבי ורטיגו, אך לא הוכחו בצורה מדעית הם דיקור סיני ודיקור נוירולוגי.
שיטות אלה מעידות על עצמן כשיטות אשר מסוגלות להחזיר את האיזון ולהפחית את רגשות החרדה והפחד המתלווים למצב זה. ורטיגו נחשב, פעמים רבות, כבעל קשר לרמות סוכר וטריגליצרידים גבוהים, ולכן הורדתם מסייעת גם היא לטיפול.
יש המאמינים כי שינוי תזונתי יכול לפתור את הבעיה על ידי תוספת של ויטמין B, בשילוב ביופידבק ופסיכותרפיה במטרה לאזן מבחינה מטאבולית את הגוף ולהגיע לאיזון של המערכת הוסטיבולרית. קרניו סקראל היא שיטה נוספת המערבת מגע עמוק של המטפל במטרה להסיר חסימות אפשריות. במקרים קיצוניים מאד, ישנה אפשרות לטיפול ניתוחי. אולם הסיכונים הכרוכים בניתוח מסוג זה, מוביל אנשים לחפש פתרונות אחרים, פחות פולשניים.
>