זיהום אוויר מזיק לבריאות. למרות שהנזק של זיהום האוויר נראה לנו פשוט וברור, מחקרים רבים נדרשו כדי להוכיח נזק זה, ואת הנזק הנגרם ממזהמים ספציפיים.
תשומת לב מרובה של ארגוני הבריאות בעולם, ושל ממשלות רבות, הביאה לשיפור יחסי בזיהום האוויר, אך השפעתו המזיקה עדיין כרוכה בתחלואה וגם תמותה מרובה.
נזקים ספציפיים לבריאות המיוחסים לזיהום אוויר
זיהום אוויר הוכח כגורם משמעותי של תחלואה באיברים ומערכות שונות ורבות. נראה שהחלקיקים המזהמים נשאפים עם האוויר למערכת הנשימה, ועלולים להגיע לאיברים רבים ולהזיק להם.
החומרים המזהמים משפיעים על הפעילות הביולוגית התקינה של הגוף, ורעילים לתגובות ביוכימיות שונות. זיהום אוויר הוכח במספר מחקרים כגורם סיכון לתחלואה לבבית (למשל: התקפי לב שכיחים יותר במקומות עם זיהום אוויר), גורם סיכון לסרטן ריאה (חלקיקים מזהמים אחדים הם קרצינוגנים – שמרים התמרה ממארת בתאים), מחלות ראיה נפוצות כדוגמת אסטמה, דלקת סמפונות, רגישות מוגברת בדרכי הנשימה ועוד.
תקנים שונים המפורסמים ברחבי העולם נועדו להפחית את שיעורי זיהום האוויר, תוך אכיפת תקנות שנועדו לצמצם את פליטת הגורמים המזהמים לאוויר. תקנות אלו מקבלות חיזוק מחקרים המדגימים את הנזק הבריאותי בעקבות הזיהום. בין הגורמים המזהמים הנפוצים הנמצאים באוויר ניתן למנות גופרית דו חמצנית, חנקן דו חמצני, וחלקיקים מיקרוסקופים רבים אחרים.
האם זיהום אוויר אכן מקצר את חיינו?
למרות שידוע שזיהום אוויר מסוכן לבריאות, ומהווה גרום סיכון משמעותי למחלות רבות, קשה להעריך באמת את השפעת זיהום האוויר על בריאותנו ועל תוחלת החיים שלנו. מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי (British Medical Journal (BMJ ניסה לבחון את השפעתו של זיהום האוויר על תוחלת החיים באזור ספציפי אחד, אך מאוכלס בצפיפות – העיר בייג'ינג שבסין.
במסגרת המחקר שפורסם, ביקשו החוקרים לערוך התאמה בין מקרי התמותה, כפי שתועדו במערכת הלאומית הסינית, ובין זיהום האוויר בעיר. המחקר נערך בשמונה מחוזות עירוניים נפרדים בעיר ענקית זו. סך הכל נכללו בסקירה כ – 80,000 מקרי תמותה, שנצפו בין השנים 2004 ו – 2008.
במסגרת ההערה של זיהום האוויר, אספו החוקרים נתונים אודות זיהום כפי שנמדד בנוכחות חלקיקים מזהמים מסוגים שונים: חלקיקים קטנים מ – 2.5 מיקרומטר, חלקיקים עד קוטר של 109 מיקרומטר, דו תחמוצת החנקן וגופרת דו חמצנית – כל אלו ידועים כמרכיבים משמעותיים שלזיהום האוויר העירוני, הניתנים למדידה וכימות.
כשערכו החוקרים בדיקות סטטיסטיות של הנתונים, נמצא קשר ישיר בין תמותה ובין כמות זיהום האוויר. כל סוגי המזהמים שנבדקו הראו קשר כזה בניתוח מדוקדק של הנתונים. עלייה של זיהום האוויר בכדי רבעון אחד הביאה לאובדן של כ -15 שנה בממוצע.
נמצא שהשפעת זיהום האוויר גדולה יותר על נשים, והשפעתם של המזהמים החלקיקים הקטנים גדולה יותר בקרב מבוגרים (מעל גיל 65), בעוד שהשפעתם של המזהמים הגדולים משמעותית יותר בצעירים.
מחקר זה מוסיף מידע רב חשיבות ואיכות אודות הנזקים הברורים של זיהום האוויר, ותרומתו לתמותה, בייחדו באזורים הסובלים מזיהום משמעותי וקשה. אין ספק ששיפור הזיהום הסביבתי יהא תוספת חשובה לבריאות, יימנע מחלות, ויקטין סיכון לתמותה בטרם עת.
>