מחלת חזרת היא זיהום ויראלי מדבק מאוד, המשפיעה בדרך כלל על ילדים. למחלה מתלווים מספר תסמינים, אשר העיקרי שבהם הוא התנפחות בלוטות הרוק, ואם המחלה אינה מטופלת, הפנים מתנפחות באופן מסוכן.
אדם שכבר חלה במחלה, בדרך כלל חסין מפני זיהומים עתידיים שלה. על מנת להיאבק בהתפשטות החזרת, ניתן חיסון בדרך כלל בגיל צעיר כדי לסייע לגוף להיות חסין בפני הנגיף.
מה גורם לחזרת?
אדם חולה בחזרת כאשר הוא נדבק בנגיף, אשר עשוי להיות מועבר באמצעות הפרשות בדרכי הנשימה, למשל רוק, מאדם שכבר נגוע במחלה. בעת ההידבקות, הווירוס נע מדרך הנשימה לבלוטות הרוק ומתרבה, וגורם להן להתנפח.
ניתן להידבק בחזרת בעת מצבים כגון עיטוש או שיעול; שיתוף סכו"ם או צלחת עם אדם נגוע; שיתוף אוכל ושתייה עם אדם נגוע; והחלפת רוק בעת נשיקה. אדם שנדבק בנגיף החזרת יכול להדביק אחרים במהלך שלושת השבועות ממועד ההידבקות. התסמינים מתחילים להופיע כשישה עד תשעה ימים לאחר ההידבקות.
מהם סימני ותסמיני החזרת?
תסמיני חזרת בדרך כלל מופיעים כשבועיים עד שלושה שבועות לאחר שהמטופל נדבק בווירוס, אך יתכן מצב בו אנשים הנושאים את הנגיף אינם סובלים כלל מסימנים או תסמינים.
התסמין העיקרי של חזרת הוא בלוטות רוק כואבות ונפוחות. תסמינים אחרים עשויים לכלול:
- כאב בצידי הפנים, במקום הנפוח
- כאב בעת בליעה
- בעיות בליעה
- תחושת עייפות וחולשה
- חום גבוה
- כאב ראש
- יובש בפה
- כאבי מפרקים
- תיאבון מופחת.
אבחון חזרת
בדרך כלל, חזרת מאובחנת באמצעות ביטוי התסמינים בלבד, במיוחד באמצעות בחינת הנפיחות בפנים. בנוסף לבדיקת אזור זה ובדיקת התסמינים האחרים, הרופא בודק את פנים הפה על מנת לבחון את מצב השקדים, אשר במצב של חזרת עלולים להידחף לצד. בנוסף הוא בודק את חום החולה, נוטל דגימת דם, שתן או רוק לשם בדיקה במעבדה. במקרים חמורים נלקחת גם בדיקת הנוזל השדרתי לבדיקת מעבדה.
טיפול בחזרת
היות והחזרת היא מחלה נגיפית, אין להשתמש באנטיביוטיקה על מנת לטפל בה, וכיום לא קיימות תרופות אנטי ויראליות המטפלות בה. הטיפול נועד להקל על התסמינים עד שהזיהום ממצה את עצמו והגוף מפתח חסינות. ברוב המקרים, אנשים מתאוששים מהמחלה בתוך שבועיים.
צעדי הטיפול בהם ניתן לנקוט על מנת להקל על תסמיני החזרת כוללים צריכה מרובה של נוזלים, בעיקר מים, ומומלץ להימנע ממיצי פירות היות והם מעודדים את ייצור הרוק המכאיב בעת המחלה; יש להניח מטלית קרה על האזור הנפוח על מנת להקל על הכאב; מומלץ לאכול מאכלים קלים ורכים, היות והלעיסה מכאיבה; יש לנוח ולישון במידה מספקת; לגרגר מי מלח חמים; וליטול משככי כאבים כגון אקמול או אדוויל.
מניעת התפשטות החזרת
קיימים מספר אמצעי זהירות בהם ניתן לנקוט על מנת למנוע את התפשטות הזיהום, והם כוללים שטיפת ידיים לעיתים קרובות במים ובסבון; לא ללכת לעבודה או ללימודים עד חמישה ימים לאחר תחילת הופעת התסמינים; וכיסוי האף והפה בממחטת נייר במהלך עיטוש או שיעול.
גורמי הסיכון והסיבוכים הנפוצים של חזרת
דלקת אשכים – אשכים מתנפחים וכואבים מתרחשים בקרב אחד לחמישה מהגברים שחולים בחזרת לאחר גיל ההתבגרות. הנפיחות פוחתת בתוך שבוע, והרגישות עלולה להימשך זמן רב יותר. רק לעיתים נדירות, גורם מצב זה לבעיות פוריות.
דלקת נגיפית של קרום המוח – זהו אחד הסיבוכים הנדירים, והוא מתרחש כאשר הווירוס מתפשט דרך מחזור הדם ומדביק את מערכת העצבים המרכזית של הגוף.
לבלב דלקתי – כאב בבטן העליונה, מתרחש בקרב אחד מתוך עשרים מקרים והוא בדרך כלל מתון.
הריון – אם אישה הרה נדבקת בחזרת במהלך 12-16 השבועות הראשונים להיריון, היא נמצאת בסיכון להפלה.
ירידה בשמיעה – זהו הסיבוך הנדיר ביותר והוא משפיע על אחד מכל 15,000 מקרים.
גם אם חלק מסיבוכים אלו נדירים, יש לפנות לייעוץ רפואי אם אדם חושד כי הוא או ילדו מפתח כל אחד מהם.
>