טנטון הוא תסמין או תופעה הבאים לידי ביטוי בצליל הנשמע על ידי החולה, שאין לו מקור חיצוני אמיתי. ברוב המקרים מדובר על צליל בעל אופי מונוטוני כמו למשל צרצור, זמזום או צפצוף.
הצליל אותו שומעים החולים יכול ללוות אותם במשך כל שעות היום ובמיוחד כאשר הם נמצאים בסביבה שקטה. בעקבות זאת, חלק ניכר מהחולים סובלים מבעיות שינה ומתופעות נלוות נוספות כמו למשל חרדה, מתח או דיכאון.
לפי הנתונים המחקריים העדכניים ביותר נראה כי בין עשרה לשבעה עשר אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת יסבלו בשלב מסוים בחייהם מטנטון. כשליש מהאנשים הסובלים מטנטון כרוני מדווחים על פגיעה משמעותית באיכות החיים שלהם. שתי הצורות המרכזיות בהן הטנטון יכול לבוא לידי ביטוי הן טנטון פועם, הולם או דופק וטנטון כרוני או ממושך.
מה הם הגורמים לטנטון?
ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של טנטון פועם כשבין היתר מדובר על בעיות שונות במפרק הלסת, התפתחות של גידול באזור הצוואר או באזור האוזן התיכונה שמכיל כלי דם רבים, בעיות שונות בכלי הדם הממוקמים בסמיכות לאוזן, מחלות שונות של האוזן התיכונה או החיצונית, זיהום באוזן התיכונה ועוד.
כמו כן, ישנם גורמים רבים שיכולים להוביל להתפתחות של טנטון כרוני כמו למשל חבלת רעש או חשיפה לרעש באופן ממושך, חבלת צוואר או חבלת ראש כמו לדוגמה חבלה מסוג צליפת שוט, נטילה של תרופות שונות כמו למשל אספירין, מחלת מנייר, גידול אקוסטי ועוד.
מה הם התסמינים של טנטון?
טנטון פועם בא לידי ביטוי בשמיעה של פעימות המזכירות את פעימות הלב ואילו טנטון סובייקטיבי או כרוני נשמע כמו זמזום או כמו צפצוף. מעבר לטנטון עצמו, עלולים להופיע תסמינים נלווים המשתנים בהתאם לדרגת החומרה של הטנטון ובהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הטנטון. כך לדוגמה אנשים רבים סובלים במקביל מאי סבילות לרעשים ולפיכך נוטים להימנע ממפגשים חברתיים או מהימצאות במקומות סואנים.
תסמינים נלווים שכיחים נוספים הם סחרחורת, לקויות שמיעה שונות, כאבי אוזניים, כאבי ראש, מתח, עצבנות, הפרשות שונות מהאוזניים, בעיות בשיווי המשקל ועוד.
כיצד מאבחנים טנטון?
ישנה חשיבות עליונה לברר את הגורם לטנטון באופן יסודי, שכן הטיפול משתנה בהתאם לגורם לבעיה. ברוב המקרים יבוצעו לסובלים מטנטון בדיקות שמיעה שונות ובמידת הצורך יבוצעו גם בדיקות הדמיה רפואיות כמו למשל בדיקת CT או בדיקת MRI.
כמו כן, על הרופא המאבחן לשלול מגוון רחב של גורמים שיש בהם כדי לגרום להתפתחות של טנטון ובמידת הצורך עליו להפנות את הנבדק לרופאים מומחים מתחומים שונים להמשך בירור רפואי.
כיצד מטפלים בטנטון?
הטיפול בטנטון משתנה מחולה לחולה, שכן הטיפול מותאם באופן אישי לחולה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הטנטון אצלו באופן ספציפי. כך לדוגמה במידה והטנטון נוצר כתוצאה מהצטברות של שעוות אוזניים, הטיפול יכלול שימוש בטיפות אוזניים או בהזרמת מים לאוזן על מנת להסיר את השעווה, אך במידה ומקור הטנטון בבעיות שמיעה, ייתכן כי יהיה צורך להתאים למטופל מכשיר שמיעה.
בנוסף לכך, ניתן לפנות לטיפול בשיטת TRT- Tinnitus retraining therapy שבה מבוצעים ניסיונות להרגיל את המטופל לצליל שהוא שומע בדומה לאופן שבו אנו מתרגלים לשמוע רעשי רקע אחרים כמו למשל רעשים של מזגנים.
טכניקות טיפול נוספות המתאימות עבור אנשים הסובלים מטנטון הן למשל טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ביופידבק, שיטות הרפיה שונות, תרופות פסיכיאטריות שונות ועוד. יש לציין כי במקרים רבים מאוד הבעיה נפתרת גם ללא התערבות רפואית מכל סוג שהוא.
>