טיפולים רגשיים מסוגים שונים ומשונים צצים חדשות לבקרים ומרוב מבול האפשרויות קשה לדעת מה מתאים. אז הנה לפניכם סקירה קצרה על טיפול ביבליותרפי– טיפול באמצעות ספרות. הטיפול שייך לקשת הטיפולים באמצעות הבעה ויצירה (לצד טיפול באמנות, פסיכודרמה ועוד רבים אחרים).
מה קורה בטיפול ביבליותרפי?
בטיפול הביבליותרפי קיימים שני אנשים- המטפל והמטופל, כמו כן קיים גם אלמנט שלישי (שרחל צורן מכנה אותו בספרה "הקול השלישי") זהו הטקסט, שעוזר לתווך בין שני האנשים בחדר ומשמש כלי טיפולי עיקרי.
הטקסט יכול להיות מסוגים שונים- שיר, סיפור, פזמון מולחן, סרט, מחזה ועוד. המטפל יכול להציע אותו וגם המטופל. לעתים המטופל כותב טקסטים במהלך הטיפול ומביע את עצמו בדרך ספרותית שמאפשרת לו להתבטא.
תפקיד הטקסט הוא לאפשר למטופל ביטוי חופשי באמצעות הזדהות איתו והשלכה עליו. השיטה מניחה כי ביצירות ספרותיות וקולנועיות באות לידי ביטוי דילמות ומצבים כלל- אנושיים ולמעשה היצירות מבטאות סיפורים של כולנו.
הדמויות בסיפור- בין אם הן מלכים ומלכות מארץ רחוקה, בין אם הן שועל וארנב- יכולות להיות המטופל, מישהו קרוב אליו או חלקים ממנו.
ככאלה, ניתן להזדהות איתן, להשליך עליהן רגשות ותחושות, להגיע לפתרון שיביא לשחרור המתח וללמוד דברים חדשים עלינו ועל העולם באמצעותן. הטקסט משמש כר רחב וחופשי למשחק תפקידים, לחילופי זהויות, ללמידה יצירתית, לשיח עקיף על תחושותינו ולצמיחה והתפתחות.
הטיפול כולל גם דיאלוג בעל פה בין המטפל למטופל ואינו מסתכם רק בהתייחסות לטקסט, אך לרוב ההישענות על הספרות מאפשרת את הביטחון לשתף בדברים אישיים ולהגיע לתחושות בלתי מודעות בצורה עקיפה ונוחה.
מתוך העבודה עם הטקסטים, ב"עולם הבדיון" הבטוח, עולים הקישורים אל העולם "המציאותי", אל החוויות היומיומיות של המטופל או אל העבר שלו. המטופל יכול לדבר על דברים שמטרידים אותו דרך הדמויות הסיפוריות והתהליך שהדמויות עוברות בסיפור מלמד אותו בסופו של דבר- על עצמו.
למי מתאים הטיפול?
ביבליותרפיה מיועדת לכולם. אין צורך להיות סופר או משורר כדי להתבטא בכתב. אין צורך אפילו לדעת להתבטא כמו שצריך ולראיה- טיפולים ביבליותרפיים רבים נעשים בילדים, בשלבים הראשונים של הקריאה והכתיבה. המטופל, או הורה שמלווה את הטיפול- במקרה של ילדים, יכול להקריא את היצירה ואפילו לכתוב על הדף את מילותיו של המטופל.
הטיפול מיועד למבוגרים וילדים שסובלים מבעיה רגשית או חברתית כלשהי, מתחושת חוסר ביטחון, מקושי לאחר משבר בחיים או מדפוסי התנהגות בעייתיים. הביבליותרפיה מתאימה לטיפול בדיכאון, בחרדות, בקשיי השתלבות חברתית, בתסמונת פוסט טראומטית ועוד.
אבל הטיפול מתאים גם למצבים פחות דרמטיים: היחסים עם המטופל והשימוש בספרות אמורים להביא לצמיחה אישית ולהתפתחות בתחום הרגש גם למי שלא סובל מבעיה מסוימת, אך חש שהוא מעוניין להבין את עצמו יותר טוב, לקבל את עצמו ולהגיע לדרכים חדשות ולראיה עמוקה יותר על עצמו ועל העולם.
הטיפול הביבליותרפי יכול לדבר במיוחד למי שמתקשה להתבטא באופן פתוח בצורה ורבלית ישירה- בשיחה בלתי אמצעית- כיוון שהוא מאפשר להתבטא דרך מלים של אחרים ודרך העולם הספרותי, שהוא עולם של משחק, יצירה ובדיון. לכן הטיפול מתאים מאוד למשל לילדים, שעבורם עולם המשחק והסיפור משמש פתח לחיי הנפש.
מה מטרת הטיפול?
טיפול ביבליותרפי אמור לסייע למטופל להתמודד עם קשיים בצורה יצירתית, להעמיק את ההיכרות עם עצמו ובעקבות זאת גם להוביל לקבלה עצמית ולשיפור הביטחון העצמי. הטיפול מסייע לשינוי מחשבות בלתי סתגלניות ולשינוי דפוסי התנהגות לא מתאימים ובאופן כללי הוא אמור לשפר את איכות החיים ולקדם את המטופל אל עבר צמיחה והתפתחות אישית.
>