בשנים האחרונות, כבר בחודשים ספטמבר-אוקטובר, מתחילים להזכיר ולהתריע באמצעי התקשורת ובמרפאות להתחסן נגד שפעת. עם זאת ניתן לראות השנה ירידה בכמות התזכורות ובפרסומות ליעילותו הרבה של החיסון. מסתבר שהירידה אינה מקרית.
נתוני הבריאות מחורף 2016 מצביעים על כך שיעילות החיסון נגד שפעת הייתה נמוכה, במיוחד בקרב האוכלוסיות בסיכון גבוה: עד גיל חמש, ומגיל 65 ומעלה.
יעילות נמוכה בכל קבוצות הגילאים
המרכז הלאומי לבקרת מחלות ומניעתן ביצע סקירה וניתוח של תוצאות חיסוני השפעת, ומצא שפחות משליש מהנבדקים חוו הגנה מהמחלה. קבוצת הגילאים שאצלה יעילות החיסון הייתה גבוהה יחסית היא ילדים בגילאים חמש עד 17, אצלם נמדדה יעילות החיסון בשיעור של שבעים אחוזים, וגם בקרב מבוגרים בגילאי 45-64 יעילות החיסון נקבעה בשיעור של כשישים אחוזים.
בקבוצות גילאי 18-44 נמצאה יעילות של כ- 12% בלבד. באוכלוסיות הרגישות ביותר, נמצאה יעילות נמוכה יחסית: 39% בגילאי חצי שנה עד חמש, ובקרב מבוגרים מעל גיל 65, שהם הקבוצה העיקרית העלולה לפתח סיבוכי שפעת, במיוחד דלקת ריאות, לא נראה שינוי במידת התחלואה בכלל. בקרב קבוצת גיל זו סיבוכי המחלה עלולים להביא גם למוות.
רכיבי החיסון נגד שפעת
מחלת השפעת נגרמת כתוצאה מחשיפה לווירוס אינפלואנזה, שבמקור אינו אמור להשפיע כלל על בני אדם אך עבר שינויים כאלה ואחרים על מנת להתאים עצמו לבני אדם. ישנם מספר זנים של הנגיף. מחלת השפעת היא דינמית מאוד ונגרמת בכל שנה כתוצאה מהתפתחות זנים אחרים.
לכן מתקיים מרדף תמידי אחר הנגיף במעבדות רבות ברחבי העולם וניסיון לצפות מדי שנה את זני הנגיף שעומדים לתקוף באותה שנה. הסוג הנפוץ ביותר של החיסון הוא חיסון בו מוזרקים נגיפים מומתים. ישנו סוג נוסף של חיסון הניתן כתרסיס וכולל נגיף חי מוחלש. החיסון הניתן כזריקה כולל נגיף מומת ולכן אינו אמור לגרום לשפעת קלה כתוצאה מן החיסון.
יעילות נמוכה יותר בקבלת החיסון שנה אחר שנה
משרד משרד הבריאות ממליץ מדי שנה לקבל את החיסון נגד שפעת, היות והוא פעיל למשך חצי שנה עד שמונה חודשים ובשל שינויים בזני השפעת בכל שנה. עם זאת, במחקר שנעשה באוניברסיטת מישיגן ובו השתתפו 328 משפחות הכוללות ארבעה נפשות ומעלה, נמצא שיעילות החיסון פוחתת כאשר מקבלים את החיסון ברצף.
בקרב מקבלי החיסון שנה שנייה ברציפות יעילות החיסון הייתה 45% לעומת 62% בקרב אלה שקיבלו את החיסון בפעם הראשונה.
לטפל בשפעת בדרכים טבעיות
ואם כבר חליתם בשפעת, הנה כמה דרכים טבעיות לעזור לעצמכם להתגבר על המחלה:
לא באנטיביוטיקה: ראשית נדגיש כי השפעת היא ויראלית ולכן אנטיביוטיקה היא לא הפתרון. נדרשת אנטיביוטיקה רק במידה וישנם סיבוכי שפעת שמקורם חיידקי.
מנוחה ועוד מנוחה: זוהי התרופה הטובה ביותר. במירוץ החיים של היום רבים ממהרים לשוב לשגרה אחרי יום- יומיים. זוהי טעות. מומלץ לנוח כשבוע.
ארוחות קלות: מומלץ לאכול ארוחות קלות, במיוחד פירות, זאת כדי לאפשר למערכות הגוף להתמקד בסילוק רעלים מהגוף ולא בתהליך העיכול.
אכילת פירות הדר ופירות יער: פירות אלה עשירים ויטמין C המגביר את קצב ייצור התאים הלבנים.
ירקות ומרקים: לאחר שעברתם את שיא המחלה הוסיפו גם ירקות עליים, ירקות מבושלים או מאודים, מרק ירקות או עוף, דגנים מלאים ואגוזים בהדרגה ככל שהגוף יאפשר, ולהקפיד לשתות שפע מים.
להימנע ממזונות מעוררי דלקת: כגון מוצרי חלב, מוצרים המכילים סוכר לבן וגם קפאין.
>