לפחות פעם אחת במהלך החיים יחווה האדם כאבי גב או "גב תפוס", למרבית האנשים הכאבים יחלפו לאחר מספר שעות או ימים, אך ישנם אנשים הסובלים מכאבי גב כרוניים, הפרוצים בתדירות גבוה וגורמים לסבל יומיומי ולשיבוש חיי שגרה.
הסטטיסטיקה קובעת כי כ-80% מהאוכלוסייה הכללית סובלים או סבלו מכאבי גב לפחות פעם אחת בחייהם.
כאשר אנו מדברים על הגב, יש צורך לדעת מה מרכיב את האזור הכואב, הגב שלנו מורכב ברובו משרירים, הנמצאים בשכבות על גבי שכבות ולהם תפקידים חשובים גם ביציבה, עמידה, הליכה, תזוזת ידיים, כתפיים, אגן ועוד.
כמו כן, הרבה שרירים עוטפים את עמוד השדרה. עמוד השדרה שלנו מורכב משלושה חלקים עיקריים: החלק הצוואר (מכיל 7 חוליות), החלק של החזה (מכיל 12 חוליות להם מתחברות הצלעות), החלק המותני (מכיל 5 חוליות), הסקרום ועצם הזנב.
פגיעה בגב הגורמת לכאבי גב, יכולה להיות עקב בעיה בשרירים, במערכת העצבים המעצבבת את אותם שרירים ואו בחוליות הגב. בתוך חוליות הגב הנקראות גם עמוד השדרה, עובר חוט השדרה, המהווה חלק חשוב ומהותי ממערכת העצבים ולכן פגיעות בגב עלולות להיות קשורות גם לחוליות ולחוט השדרה.
להלן מספר הפרעות ומחלות נפוצות הגורמות לכאבי גב:
- עקמת הגב – אשר יכולה לבוא לידי ביטוי ב-3 צורות: לורדוזה צווארית (עקומת הצוואר), קיפוזה חזית ) עקומת החזה), לורדוזה מותנית (עקומת המותן ).
- ליקויי יציבה מולדים או נרכשים, אשר גורמים להפרעות באיזון מערכת השרירים ומערכת השלד ועלולים לגרום לכאבים עזים.
- גידולים שפירים או ממאירים (סרטניים) בעמוד השדרה.
- עמוס ודחיסה על עמוד השדרה ובעיקר על הדיסקים הנמצאים בין החוליות, עלולים לגרום לפריצת דיסק ולכאבי גב. תופעה זו לרוב מתרחשת עקב הרמת משאות כבדים, התכופפות לא נכונה ובשנים האחרונות נמצא כי הרבה הורים צעירים סובלים מכאבי גב, עקב הרמה מרובה ולא נכונה של ילדיהם הקטנים.
- תזונה לקויה עלולה לגרום לחוסרים בוויטמינים חשובים להתפתחות השלד והשרירים, כגון: מחסור בויטמין C, מחסור בסידן, מחסור בזרחן. עקב כך, נוצר מצב של חולשת עצמות ושרירים, שבריריות ונטייה גבוה יותר לכאבים ולפציעות.
- גיל האדם גם כן, מהווה פקטור חשוב ליצירת הפרעות ומחלות בגב ועקב כך, כאבי גב. ככל שהאדם מתבגר, כך נחלשים העצמות בגופו והשרירים, מצב אשר עלול לגרום בסופו של דבר לניוון הדיסק המחבר בין החוליות, פריצות דיסק וכאבי גב עזים.
- דלקות וזיהומים באם בשרירים או בעצמות, כגון: דלקת פרקים, דלקות אקוטיות ועוד.
מתי מומלץ לגשת לבדיקה רפואית?
מרבית האנשים שסובלים מכאבי גב אקוטיים, לא ממהרים לגשת לאבחון אצל הרופא, מרביתם משתמשים במשחות שונות, כגון: ולטרן, נורפן ועוד בכדי להפחית את הכאב.
במרבית המקרים הטיפול הביתי יעיל, אך ישנם מקרים בהם הכאבים הינם כרונים, שיש צורך לגשת לאבחון מיידי אצל הרופא המטפל או רופא מומחה באורתופדיה. במקרים בהם כאבי הגב נוצרו עקב טראומה, באם האדם מתחת לגיל 20 או מעל גיל 50, כאשר הכאבים כרוניים וקבועים, כאשר יש הקרנת כאב לאגן הירכיים ונוצר מצב של איבוד שליטה על הסוגריים, כאשר הכאבים מלווים בזיעה לילית והפחתת משקל מהירה תוך זמן קצר, כל המשתנים הללו ורבים אחרים, צריכים לעורר נורית אדומה אצל האדם ומומלץ לגשת לאבחון רפואי.
טיפול בכאבי גב
הטיפול תלוי בגורם הראשי. באופן כללי מומלץ לנוח ולהימנע מפעילות גופנית אשר גורמת לכאבים נוספים, פיזיותרפיה, ניורוכירוגיה, חגורת גב, כירופרקטיקה, דיקור סיני, שינויי תזונתי, יוגה וכדומה.
למידע נוסף: טיפול PST בכאבי גב
>