כאבי פנטום הם כאבים שמרגישים כאילו הם מגיעים מחלק גוף שכבר אינו קיים. בעבר האמינו רופאים כי תופעת פוסט קטיעה זו היא בעיה פסיכולוגית, אך מומחים רפואיים מכירים כיום בכך שהמקור לתחושות אמיתיות אלו נובע מעמוד השדרה והמוח.
למרות שהכאבים מתרחשים בדרך כלל בקרב אנשים עם יד או רגל שהוסרה, ההפרעה עשויה להתרחש אף לאחר ניתוחים להסרת חלקי גוף אחרים, כגון שד, פין, עין או לשון. חלק מהאנשים חווים שיפור בכאבים בטווח הארוך ללא טיפול, אך עבור אלו הזקוקים לטיפול, מדובר במצב מורכב. המטופל והרופא עובדים יחד על מנת לטפל בכאבים ביעילות עם תרופות או בגישות אלטרנטיביות.
הגורמים לכאבי פנטום
הגורמים המדויקים אינם ברורים, אך נראה שמקור הכאבים הוא בעמוד השדרה והמוח. סריקות הדמיה, כגון הדמיה בתהודה מגנטית (MRI), או טומוגרפיית פליטת פוזיטרונים (PET) מגלות חלקי מוח הקשורים לנוירולוגית העצבים של פעילות מבנה האיבר הכרות, כשאדם מרגיש כאב פנטום.
מומחים רפואיים רבים סבורים כי ניתן להסביר כאבים אלו, לפחות חלקית, כתגובה לאותות המגיעים מהמוח. לאחר קטיעת איבר, אזורי עמוד השדרה והמוח מאבדים קלט מהאיבר החסר ומגיבים לניתוק זה באופנים בלתי צפויים. התוצאה עשויה להוביל להודעת הגוף הבסיסי ביותר שמשהו אינו כשורה, בצורת כאב.
מחקרים מראים כי גם לאחר קטיעת איבר, המוח מסוגל למפות מחדש חלק זה של המעגלים החושיים של הגוף, ולהעבירם לחלק אחר בגוף. במילים אחרות, היות וכבר לא ניתן לקבל מידע מחושי מהאזור הקטוע, המידע נקלט במקומות אחרים. גורמים אחרים התורמים לכאבי פנטום כוללים פגיעה בקצות העצבים, רקמת צלקת באזור הקטיעה, והזיכרון הפיסי של כאב הקטיעה באזור הפגוע.
תסמיני כאבי פנטום
רוב האנשים שעברו הסרת איבר חשים לעיתים כאילו האיבר הכרות עדיין מחובר לגופם. תופעה זו ידוע כתחושת פנטום, ומתרחשת לעיתים רחוקות בקרב אנשים שנולדו ללא גפיים.
תחושות פנטום עשויות לכלול תחושות קור, חום, גירוד או עקצוץ, אך אלו אינן מעידות על כאבי פנטום. באופן זהה, כאב מהגדם הנותר מאיבר כרות אינו כאב פנטום. ההגדרה הרשמית למצב זה היא תחושה בה הכאב מגיע מחלק גוף שכבר לא נותר.
מאפייני כאבי פנטום כוללים:
- הופעת כאבים בימים הראשונים לאחר הקטיעה.
- כאבים המופיעים בגלים או כאבים רציפים.
- כאבים המשפיעים לעיתים רחוקות על החלק מהאיבר הרחוק ביותר בגוף, כגון כאבי ראש לאחר קטיעת רגל.
- הכאבים עשויים להתבטא ככאבים פועמים, דוקרים, מתונים, לוחצים או צורבים.
- הכאבים עשויים להיות מופעלים בעקבות לחץ על החלק הנותר מהאיבר הכרות, או בעקבות מתח נפשי.
בדיקות ואבחון
למרות שלא קיימת בדיקה רפואית המאבחנת כאבי פנטום, רופאים מזהים את המצב באמצעות איסוף מידע אודות התסמינים והנסיבות, כגון טראומה או ניתוח, שהתרחשו טרם תחילת הכאבים. תאור מדויק של הכאבים מסייע לרופא לאתר במדויק את הבעיה, למרות שכאבי הפנטום וכאבי הגדם משותפים, האבחון מוביל להרכבת שתי תוכניות טיפולים נפרדות לבעיות אלו.
טיפולים ותרופות בכאבי פנטום
מציאת הטיפול להקלת כאבי הפנטום עשויה להיות מורכבת. רופאים מתחילים בדרך כלל עם תרופות, ובהמשך מוסיפים טיפולים שאינם פולשניים, כגון דיקור, או גירוי חשמלי עצבי. אפשרויות טיפול נוספות הן טיפולים פולשניים הכוללים זריקות או השתלת התקנים. ניתוח מבוצע כמוצא אחרון בלבד.
טיפול תרופתי
למרות שלא קיימות תרופות פרטניות לכאבי פנטום, מספר תרופות שנועדו במקור לטיפול במצבים אחרים, יעילות בהקלת כאבי עצבים.
תרופות נוגדות דיכאון – תרופות טריציקליות עשויות להקל כאבים שנגרמו כתוצאה מפגיעה עצבית. הן פועלות באמצעות שינוי מוליכים כימיים המעבירים אותות כאב, מסייעות לשינה ומשפרות את התחושה.
תרופות אפילפסיה נוגדות פרכוסים – כגון ליריקה, קרבמזפין, וטרגרטול, משמשות לטיפול בכאבי עצבים. הן עובדות באמצעות השקטת עצבים פגומים להאטת או מניעת אותות כאב בלתי נשלטים.
תרופות אופיואידים – כגון קודאין ומורפין, מתאימות לחלק מהאנשים, במינונים מתאימים תחת הנחיית הרופא, במקרה של התמכרות, קיימות גישות זמינות לגמילה ממשככי כאבים אופיאוטיים.
טיפולים שאינם פולשניים
בדומה לטיפולים תרופתיים, טיפול בכאבי פנטום בשיטות שאינן פולשניות כרוכות בניסוי ותצפית. השיטות העשויות להקל את הכאבים כוללות:
גירוי עצבי – שנקרא גירוי עצבי חשמלי. מכשיר שולח זרם חשמלי חלש באמצעות טלאים המודבקים על העור בסמוך לאזור הכאב. כך ניתן להפריע לאותות הכאב או להסוותם, ולמנוע מהם להגיע למוח.
דיקור סיני – יעיל לטיפול בסוגים מסוימים של כאבים כרוניים. בשיטה זו, המטפל מחדיר מחטים דקות ביותר לתוך העור בנקודות מסוימות בגוף. הדיקור מגרה את מערכת העצבים המרכזית לשחרור אנדורפינים לשיכוך כאבים טבעיים של הגוף.
טיפולים פולשניים
אלו מבוצעים כשהשיטות האחרות אינן משפרות את כאבי הפנטום, וכוללים:
זריקות – מוזרקות לגדם ומכילות תרופות משככי כאבים כגון הרדמה מקומית, סטרואידים, או שילוב של השניים.
גירוי עמוד השדרה – הרופא מחדיר אלקטרודות זעירות לאורך עמוד השדרה, כשזרם חשמלי מתון מועבר לעמוד השדרה ומקל את הכאב.
חסימת עצב – שיטה זו משמשת בתרופות המפריעות להודעות הכאב בין המוח ואזור כאבי הפנטום.
ניתוח גירוי מוחי – גישה זו נבחרת כמוצא אחרון כשהטיפולים האחרים לא סייעו להקלת הכאבים. שיטה זו זהה לגירוי עמוד השדרה, אלא שכיום היא מבוצעת בתוך המוח. המנתח משתמש בהדמיה בתהודה מגנטית לסריקת הגוף על מנת למקם את האלקטרודה בצורה נכונה.
>