שירותי בריאות בישראל

מדיטציה לשלווה נפשית

מהי מדיטציה?המילה מדיטציה מוזכרת בימינו יותר ויותר, אך מה היא משמעותה? מה זה בעצם מדיטציה ולמה היא משמשת?
לעומת הדעה הרווחת מדיטציה היא איננה טקס דתי או פולחן מכל מסוג כלשהו (למרות ששימשה ומשמשת לא מעט גם למטרות אלו).

מדיטציה היא טכניקת תרגול רגשי או נפשי אשר במהלכה מתמקד האדם בעצמו, במחשבותיו ובגופו. מדיטציה משמשת להשגת שלווה, שקט נפשי, שחרור ממתחים, הבנה עצמית עמוקה יותר או הארה רוחנית – כל זה דרך טכניקות תרגול מדיטטיבי שונות המבוססות כולן על רעיון נטרול "רעשי" הסביבה והתבוננות פנימה אל תוך נפש האדם.

ניתן להקביל את תרגול המדיטציה לתרגול גופני, כאשר מטרתו של הראשון הוא תרגול הנפש ושל האחרון הוא תרגול הגוף, על אף שהקבלה זו יכולה להישמע מעט רופפת, התרגול המדיטטיבי אכן מיועד לכיול מיתרי הנפש כשם שאימון גופני מיועד לכיול שרירי הגוף.

קיימות עשרות ואף מאות טכניקות שונות לתרגול מדיטציה, טכניקות אלו התפתחו בו זמנית בתרבויות שונות בכל העולם – בעיקר במזרח הרחוק (סין, הודו וטיבט) ולאורך מאות אם לא אלפי שנים. במאה ה-19 הגיע התרגול המדיטטיבי גם למערב שם קיבל הכרה ואף השתנה והותאם בהתאם לתפיסת העולם במערב.

מטרת המדיטציה

מדיטציה מתקיימת כאשר מוחנו נמצא במצב הדומה מאד למצב טרום שינה, בעת שהגלים החשמליים במוחנו פועלים בתדר המכונה "אלפא". במצב זה, גופנו מרגיש רפוי וכבד, נשימתנו איטית ושורה עלינו תחושת רפיון ורוגע כללית.

כאמור, מדיטציה שימשה רבות ומשמשת גם היום אנשי רוח ודת להשגת התעלות או הארה, אך לאדם מן השורה עניין מועט בכך, עם זאת גם לאדם מן השורה רווח עצום בצד תרגול המדיטציה. רובנו, באמצעות תרגול מדיטציה פשוט וקצר יחסית, נוכל להשיג תחושת רוגע, שלווה, השתחררות מלחצי היום-יום והסתרס האופייני לנו.

על פי מחקרים רבים שנעשו בתחום תרגול מדיטציה קבוע יכול להוביל להגברת תחושת החיוניות והיצירתיות, תחושת שביעות רצון כללית ואף לסייע לאנשים הסובלים מבעיות התנהגות קלות לאזן את מצב רוחם ולשלוט טוב יותר בכעסים ובתחושות שליליות אחרות כגון: דיכאון, דכדוך, חוסר מוטיבציה ועוד.

תרגול

קיימות טכניקות רבות ומגוונות לתרגול מדיטציה, בחירת הטכניקה המתאימה ביותר עבורכם תלויה בגורמים רבים: סדר היום, המטרות העומדות לנגד עיניכם, מידת ההשקעה וההתמדה שאתם מעונינים להשקיע ועוד שיקולים סובייקטים שונים.

חשוב לזכור, מטרתה של המדיטציה היא להביאנו למצב של נוחות ושלווה, אך הדרך לשם לאו דווקא נוחה. ייתכן שבתרגולים הראשונים תחוו אי נוחות גופנית או רגשית, זוהי תופעה הגיונית ומוכרת.

תחושת אי נוחות ואי שקט נוטה להופיע בשל העובדה שאיננו רגילים, כחלק משגרת חיינו, לבלות פרק זמן ארוך בישיבה ללא תזוזה או בשקט מוחלט, בעיניים עצומות וכדומה. אל תתנו לתופעות אלו לייאש אתכם, בכל סוג של תרגול, לא תמיד קל בהתחלה, אך התוצאה הסופית שווה את המאמץ.

טכניקה פשוטה למתחילים בתרגול מדיטציה:

בצעו תרגול זה במשך 10 דקות לפחות. במהלך התרגול, סביר שתרגישו קוצר רוח, עצבנות, רצון לוותר וכדומה, כאמור, תחושות אלו שכיחות אצל מתרגלים מתחילים ומבוססות על חוסר הרגל.

תרגול מדיטציה ניתן ומומלץ לבצע מידי יום, בשעה ובמקום שנוח ונעים לכם.

>

Exit mobile version