השימוש במדרסים בקרב האוכלוסייה נחשב נפוץ, בעיקר בשנים האחרונות ובעיקר בקרב אוכלוסיית הספורטאים, אך לא רק. גם נשים בהריון, אנשים הסובלים מבעיות אורתופדיות בכף הרגל כמו פלטפוס למשל, אנשים הסובלים מכאבי גב, כתפיים וצוואר, אנשים הנוטים לעבוד בסביבת עבודה ׳בעייתית׳ כמו אלה מאתנו שעומדים המון שעות על הרגליים (מורים, מדריכים, מלצרים) זקוקים פעמים רבות למדרסים.
למעשה, השוק מוצף ביצרני מדרסים מסוגים שונים וכל יצרן פועל לפי השיטה בה הוא מאמין, הידע המקצועי אותו רכש שהוא שילוב בין ידע אנטומי לפיזיולוגי ולכן כל יצרן מתאים את המדרסים על פי אותה שיטה. קיימות מספר גישות נפוצות בתהליך התאמת המדרס כאשר ההבדלים באים לידי ביטוי בדגימת כף הרגל, חומרי הגלם בהם עושים שימוש במטרה לייצר את המדרס וכמובן תהליך הייצור עצמו.
מטרתו של המדרס
המדרס משמש כ- ״מתאם״ בין הנעל שאנו נועלים לבין המבנה האנטומי של כף הרגל, תוך התייחסות לתפקוד כף הרגל בחיי היום יום, זאת בכדי שנוכל ליהנות מייצוב הרגל במנח הביומכני, מדויק ככל הניתן.
אנשים רבים פונים לתהליך התאמת מדרס באופן אישי לצרכים שלהם כתוצאה מפציעה שעברו, ואכן פעמים רבות מדרסים בהתאמה אישית אכן מספקים את הצורך הטיפולי במצבים של פציעות בכפות הרגליים, בעמוד השדרה, באגן וברגליים. יחד עם זאת, מדרסים בהתאמה אישית מסייעים במקרים רבים גם לשפר את הביצועים הספורטיביים שלנו ומפחיתים בצורה משמעותית את העומס שנוצר. למשל אצל נשים בהריון, ככל שההיריון מתקדם, מרכז הכובד של הגוף משתנה לגמרי ועובר קדימה מה שגורם לחוסר איזון בין המנח של הרגליים לבין המנח של עמוד השדרה. המדרס בא לבצע סוג של ״תיקון״ שנוצר כתוצאה מאותו שינוי.
ניתן לחלק את המדרסים לשני סוגים עיקריים:
- מדרס תפקודי – נועד ליצור סוג של תיקון במנח כף הרגל ולאפשר לכף הרגל זוויות טובות יותר לנחיתה ולדחיפה. מדרס תפקודי או מה שמכונה גם מדרס ביומכני, מתאים לספורטאים. תהליך הדגימה של כף הרגל מתבצע על ידי מידת גבס במצב שבו כף הרגל מוחזקת והמפרק שאחראי על וויסות תנועת כך הרגל, מנוטרל בעת הדגימה. מנח זה מאפשר לקבל את זוויות מנח כף הרגל בצורה האופטימלית בכדי לאפשר את אותו תיקון שהוזכר למעלה. הזוויות אליהן מתייחסים בתהליך הדגימה בין קדמת הרגל לבין העקב קובעות איך כף הרגל מתנהלת על הקרקע וכיצד היא מתפקדת ומשפיעה על כל הרגל וכך גם על שאר הגוף.
- מדרס הסתגלותי – מתאים לאנשים עם לקויות מבניות בכף הרגל או לחולי סוכרת הסובלים מפצעי לחץ. מטרת המדרס ההסתגלותי היא לאפשר לרגל מנח רחב עם תמיכה מלאה כדי למזער את הנזקים ולשפר את התמיכה. תהליך הדגימה במדרס מסוג זה נעשה על ידי הטבעה של הרגע בחומר מסוג ״ספוג בעל זיכרון״. כך אנו מקבלים שיקוף של העיוות במבנה כף הרגל אך ללא צורך בתיקון. למדרס מסוג זה נעשה שימוש בחומרים רכים בכדי לאפשר לרגל לדרוך במשטח נעים יותר. זה המדרס המתאים לאנשים שעומדים המון שעות על הרגליים.
לסיכום, תהליך של ייצור מדרסים בהתאמה אישית לפי הצרכים הפיזיולוגיים, התפקודיים תוך התייחסות מלאה למבנה כף הרגל ולבעיות אורתופדיות יכול לשפר משמעותית את התנועה של כף הרגל, להעניק לנו את השינוי והתמיכה הדרושים לנו וכך לשפר משמעותית את איכות חיינו, להפחית את הלחצים ולפזרם בצורה טובה יותר. המדרסים בהתאמה אישית מקלים על הכאבים ואף מפחיתים את הסיכוי לפציעות ובעיות אורתופדיות מסוגים שונים.
>