מהן ההשלכות הבריאותיות של צריכת מונוסודיום גלוטומט?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מהן ההשלכות הבריאותיות של צריכת מונוסודיום גלוטומט?מונוסודיום גלוטמט (MSG) הוא משפר הטעם הנפוץ ביותר בעולם, המוסף למגוון רחב של מזונות מעובדים, בדגש על שימורים, אבקות ורטבים במטרה לשפר, לחזק ולרכז את הטעמים שלהם. לעתים קרובות הוא מסומן ברשימת המרכיבים כ- E621. החומר התגלה לראשונה בשנת 1907 על ידי חוקר יפני מאוניברסיטת טוקיו שגם רשם פטנט על טכניקת ההפקה של גבישי חומצה גלוטמית.

אותו חוקר (קיקונה איקידה) בחן את התכונות של מגוון מלחי גלוטמט (אחת מחומצות האמינו הלא חיוניות) כמו לדוגמה קלציום גלוטמט ופוטסיום גלוטמט. בסופו של דבר הוא בחר להתחיל לייצר מונוסודיום גלוטמט כיוון שמכל המלחים שבחן, מלח זה היה הקל ביותר להפקה, המסיס ביותר במים והטעים ביותר. מקור שמו של החומר בחומרים המשמשים ליצירתו: חומצה גלוטמית (גלוטמט) וסודיום (נתרן).

מונוסודיום גלוטמט יוצר טעם מיוחד הנקרא אומאמי. משמעות המילה אומאמי בשפה היפנית היא "טעים". האומאמי מקנה למזון הרגשה בשרית, פיקנטיות ונפח. בצורה הטהורה שלו החומר מגיע בצורת גבישים לבנים ומוצקים, אך כי שציינו, ניתן להמיס אותו בקלות רבה מאוד במים או בנוזלים אחרים.

המחלוקת הבריאותית סביב מונוסודיום גלוטמט

במהלך העשורים האחרונים ההשפעה של מונוסודיום גלוטמט על הבריאות של הצורכים אותו זכתה למחקר מקיף ביותר, כאשר ברוב המוחלט של המחקרים לא נמצא קשר בין צריכה של מונוסודיום גלוטמט להופעה של תגובות  כלשהן. למעשה כבר בשנת 1959, הגדיר ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) את המונוסודיום גלוטמט כמוכר כללית ובטוח.

החל משנות השבעים של המאה העשרים מימן המנהל מחקרים רבים ורחבי היקף שבחנו את הבטיחות של החומר ובשנת 1986 נמצא כי אמנם מונוסודיום גלוטמט לא מהווה כל סכנה בריאותית לציבור הרחב, אך תיתכן תגובה קצרת טווח בקרב אנשים מסוימים. עם זאת, שנה מאוחר יותר, מיקמה ועדת מומחים של ארגון הבריאות העולמי וארגון החקלאות והמזון של האו"ם שעסקה בתוספי מזון את המונוסודיום גלוטמט בקטגוריה הבטוחה ביותר של תוספי מזון.

בשנת 1991 סווגה הצריכה היומית המקובלת של החומר בתור "לא מוגדרת" על ידי ועדה מדעית למזון שפעלה מטעם האיחוד האירופי. המשמעות היא שלפי החלטות הוועדה מותר לצרוך את החומר ללא כל הגבלה. כמו כן קבעה הוועדה כי תינוקות ואפילו פגים מסוגלים לעכל את החומר ללא שום בעיה או נטילת סיכון כל עוד לא קיימת רגישות לחומר.

תסמונת המסעדה הסינית

תסמונת המסעדה הסינית היא תסמונת הבאה לידי ביטוי בחולשה כללית ותחושות נימול בצוואר, בגב ובידיים. שמה המיוחד של התסמונת ניתן לה משום שהתסמינים המרכיבים אותה מופיעים בין רבע שעה לעשרים דקות לאחר תחילת הארוחה במסעדה סינית. הגורמים לתסמונת לא ברורים עדיין וישנם רבים המפנים את האצבע המאשימה לכיוון המונוסודיום גלוטמט, הנמצא בשימוש נרחב במטבח הסיני.

עם זאת, נכון לכתיבת שורות אלה לא נמצאה שום הוכחה מדעית חותכת לכך שמונוסודיום גלוטמט הוא הגורם לתסמונת.

אזהרה מפני צריכה מוגזמת

ההערה היחידה הנוגעת לסכנה בריאותית נוגעת לצריכה של שלושה גרם מונוסודיום גלוטמט או יותר על קיבה ריקה. צריכה של כמות גדולה שכזו עשויה לגרום להופעה של תסמינים שונים כמו לדוגמה אובדן התחושה בזרועות או באזור האחורי של הצוואר וחולשה כללית, גם באנשים שאינם רגישים למונוסודיום גלוטמט. יש להבין כי בדרך כלל במזונות מוכנים המכילים מונוסודיום גלוטמט ניתן למצוא כחצי גרם מונוסודיום גלוטמט בכל מנה ולכן הסיכוי לצריכה של שלושה גרם מונוסודיום גלוטמט על קיבה ריקה באדם האוכל בצורה סדירה, שואף לאפס.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן