שירותי בריאות בישראל

מחשבות אובדניות

מחשבות אובדניותמחשבות אובדניות הן מחשבות הנסובות סביב הרצון להביא לסיום עצמי של החיים. האדם החושב מחשבות אובדניות מרגיש כי אין באפשרותו להמשיך ולסבול, כי אין תקווה לעתיד טוב יותר וכי הדרך היחידה להפסיק את הסבל היא סיום החיים באמצעות התאבדות.

המחשבות האובדניות יכולות להופיע כתוצאה מייאוש מתמשך ומאובדן הדרגתי של התקווה לשינוי המצב, כתוצאה מהפרעות פסיכיאטריות או קשיים רגשיים חמורים, כתוצאה ממשבר פתאומי כמו למשל טראומה נפשית, מחלה קשה או אובדן של אדם קרוב, התמכרות חמורה לסמים או אלכוהול ועוד.

ברוב המקרים המחשבה האובדנית מתעוררת כתוצאה מתחושה של חוסר יכולת להתמודד עם אירוע מסוים. כאשר התקווה לעתיד טוב יותר נמוגה, פעמים רבות המחשבה האובדנית מתעוררת כיוון שאובדנות נתפסת כפתרון אפשרי ולפעמים כפתרון היחיד.

כיצד הסביבה הקרובה יכולה לזהות מחשבות אובדניות?

על מנת שאיש לא יחבל בניסיון ההתאבדות, רוב האנשים שסובלים ממחשבות אובדניות לא משתפים בכך את הסביבה הקרובה אליהם. עם זאת, במקרים מסוימים ניתן לזהות רמזים לכך שאדם מסוים סובל ממחשבות אבדניות על ידי זיהוי של תסמינים חשודים בהתנהגות שלו. להלן חלק מסימני האזהרה שיש בהם כדי להדליק נורה אדומה בנוגע למחשבות אובדניות באדם אחר:

אבחון מקצועי של מחשבות אובדניות

לא תמיד כאשר מתעורר החשד בנוגע לכך שמישהו מסוים סובל ממחשבות אובדניות, אכן כך הם פני הדברים. לאור זאת, ישנה חשיבות עליונה לקשר בין האדם שלכאורה סובל ממחשבות אובדניות לגורם מקצועי המתמחה בתחום רפואת הנפש כשהכוונה היא בדרך כלל לפסיכיאטר או לפסיכולוג. הערכה של מחשבה אובדנית מיועדת על מנת להעריך את הסיכוי לכך שהמחשבה אכן תמומש ומורכבת לפיכך משלושה שלבים להלן:

>

Exit mobile version