מוח עצם, לשד העצמות ומח העצם הינן מילים נרדפות לנוזל הריקמתי, הנמא בתוך העצמות, בחלקן הספוגי הפנימי, אשר אחראי על ייצור כדוריות דם אדומות, לבנות וגם טסיות הדם, החיוניות לצורך קרישת הדם.
נוזל רקמתי זה הינו אחת הרקמות החשובות והגדולות ביותר בגוף האדם ומהווה כ- 4% ממנו.
פגיעה במח העצם כתוצאה ממחלות כמו סרטן הדם מסוג לוקמיה, אנמיה אפלסטית, אנמיה חמורה, סרטן גרורתי, זיהומים קשים כגון דלקת קרום המוח, טלסמיה, או כל מחלה הגורמת לירידה דרסטית בטסיות הדם מחייבת בדיקה ממוקדת ואף השתלת מח עצם במקרים חמורים.
בדיקת מח עצם
בדיקת מח עצם היא בדיקה פנימית, פולשנית המתבצעת באמצעות מחט מיוחדת אשר נוטלת דגימה ממח העצם, או פיסת רקמה ממנה על מנת לבצע בדיקה מיקרוסקופית ואבחון הבעיה ממנה סובל הנבדק, או לחילופין, לשלילת בעיות.
הבדיקה נלקחת מאיזור אגן הירכיים, מחלל העצם המרכזית ולרוב מבוצעת לאחר מתן טשטוש או הרדמה מקומית.
הבדיקה נעשית בידי רופא בלבד, תוך כדי שכיבה על הבטן והיא אורכת דקות ספורות, בשל המורכבות הקיימת בחדירה אל חלל העצם. לעיתים במהלך הבדיקה מורגש לחץ מקומי באיזור הדקירה, שוב, כתוצאה מאותה מורכבות.
לאחר כעשרים דקות, חובשים את האיזור והבדיקה מסתיימת, אך כמו כל בדיקה פולשנית, גם בבדיקה זו קיימים סיכוני זיהומים וסיבוכים אשר רובם נחשבים לנדירים.
תרומת מח עצם
תרומת מח עצם חיונית בעבור אותם אנשים וילדים הסובלים ממחלות שונות הפוגעות אנושות בייצור תאי הדם וטסיות הדם, לעתים קרובות עד רמה של הצלת חיים ממש.
רובם ככולם של חולים אלו לא יישרדו ברם לא יימצא להם תורם מח עצם, בשל אותה אי יכולת לחדש את מערכת הדם ויתרה מזו, להילחם בזיהומים בשל אי היכולת לייצר כדוריות דם לבנות ומערכת חיסונית לקוייה ביותר, כתוצאה מכך.
מטרת ההשתלה הינה החלפה טוטאלית של רקמת מח העצם הכוללת בגוף על ידי השתלת ספר תאי אב, אשר ייצרו מח עצם חדש לחלוטין ובריא לחלוטין.
בדיקת התאמה
תרומת מח עצם מתאפשרת אך ורק בהתאמה מושלמת של סיווג רקמות התורם לנתרם, כלומר התאמת חלבון HLA של התורם לאלו של הנתרם.
באופן פרדוקסלי, הסיכוי למצוא תורם מתוך המשפחה הקרובה מהווה רק כ- 30%, בעוד שלמצוא תורם במאגר ארצי או עולמי גדול יותר וזאת בעקבות צירופים אינסופיים של אותו רצף חלבוני סיווג רקמות, כך שככל שהמאגר גדול יותר, כך הסיכוי גדל יותר.
בדיקת ההתאמה לתורמים נעשית באופן פשוט ביותר, בניגוד לזמנים עברו והיא מתבצעת באמצעות העברת מקלון על גבי החיך הצדי של הפה, כלומר, דגימת רוק בלבד.
הבדיקה נשלחת לארצות הברית, שם ממויינת לפי אותו סיווג רקמות. תוצאות המיון נשלחות ארצה באופן ממוחשב, אך במקביל נכנסות למאגר כלל עולמי.
תהליך תרומת מח העצם
במידה ונמצא תורם, ניתנות לו זריקות המעודדות את ייצור תאי אב של מח העצם והעברתם אל תוך זרם הדם הכללי בגוף, במשך ארבעה ימים לפני התרומה, כשלאחר מכן מבוצע הליך איסוף תאי מח עצם, אשר כיום, בניגוד לתקופה של עד לפני מספר שנים, נלקחים התאים באמצעות החדרת מחט לוריד היד, כשם שמבצעים תרומת דם.
במהלך הבדיקה, הדם הנלקח מן התורם, עובר דרך צנטרפוגה מיוחדת, אשר יודעת לבודד את אותם תאי מח עצם צעירים שנוצרו במהלך אותם ארבעה ימים טרם התרומה, מעבירה אותם אל תוך שקית ושולחת את הדם שנותר חזרה אל התורם.
אין בכך שום סיכון, שהרי לא נלקח מהדם המקורי כלום, אלא אך ורק תאי מח עצם שיוצרו במיוחד לצורך התרומה והיו באותו זרם דם. הדם המוחזר לתורם עובר חזרה אל וריד ביד השניה.
התרומה מבוצעת ללא אילחוש כלשהוא והיא גם אינה כואבת יותר מכל תרומת דם קיימת. היא מבוצעת בשכיבה, או בישיבה אורכה תלוי בנתוניו הפיזיים של התורם, הממוצע הוא מספר שעות ביום אחד, כאשר במהלכן אין הגבלה על אכילה, שתיה או כל פעולה אחרת אשר אינה מצריכה קימה מן העמדה.
התאים אשר נלקחו מן התורם ייצרו אצל הנתרם הזוכה בהם רקמת מח עצם חדשה ובריאה, אם כי ישנם סיכויים כי מערכת הדם של הנתרם תדחה את ההשתלה למרות ההתאמה.
>