מכון אודיולוגי הוא מכון העוסק באבחון בעיות שמיעה ומתן מענה לבעיות שמיעה אלה, לרוב בדמות של מכשירי שמיעה. מכשירי השמיעה מותאמים במקום עבור הלקוח בהתאם לבדיקות שנעשו לו. מכונים אודיולוגיים גם נותנים שירותים לאוכלוסיית כבדי השמיעה על ידי מכירת אביזרי עזר נוספים, תיקון ואחזקה של מכשירי שמיעה ועוד.
בדיקות שמיעה
- השלב הראשון באבחון בעיות שמיעה הוא עריכת בדיקת שמיעה. בדיקת שמיעה רגילה, נערכת בידי קלינאי תקשורת מוסמך. חדר הבדיקה צריך להיות אטום לחלוטין לרעשים מבחוץ. בשלב ראשון מושמעים לנבדק צלילים בעוצמות שונות, הולכות ונחלשות. הנבדק צריך לסמן בכל פעם שהוא שומע את הצליל.
- השלב השני הוא מבחן דיבור והוא נחלק לשניים: השמעת מילים חד הברתיות, המושמעות בעוצמה הולכת ונחלשת, כאשר על הנבדק לחזור על המילים, והשמעת מילים חד הברתיות בעוצמה אחידה, כאשר הנבדק מתבקש לחזור עליהן ונבדקת רמת הדיוק בה הוא חוזר על המילים.
- בשלב השלישי נעשית בדיקה מיוחדת לבדיקת רמת השמיעה באוזן הפנימית. בתום הבדיקה מכין הבודק, קלינאי התקשורת, טופס אודיוגרמה הנבנה על סמך תוצאות הבדיקות, ומדגים את רמת הירידה בשמיעה.
להרחבה בנושא זה: מכון אודיולוגי באתר כולי אוזן
התאמת מכשירי שמיעה
לאחר בדיקת השמיעה, במידה ותוצאותיה מראות כי הנבדק זקוק למכשיר שמיעה, מלווה צוות המומחים של המכון האודיולוגי את הלקוח בתהליך של התאמת מכשיר השמיעה.
תהליך התאמת מכשירי שמיעה מתייחס לגורמים הבאים:
- רמת הירידה בשמיעה: ישנם מכשירים שונים המתאימים לדרגות ירידה שונות: ירידה קלה, בינונית ורבה.
- מבנה האוזן, ובעיקר גודל תעלת השמע אליה מוחדר המכשיר.
- אורח החיים של הלקוח: האם הוא דינאמי או רגוע, האם הלקוח יסתדר עם צורך בתחזוקה מתמדת ומורכבת של מכשיר או לא, האם הלקוח עובד עם קהל במקום רועש או לא וכדומה.
- דרישות האסתטיקה של הלקוח: האם מפריע ללקוח שמכשיר השמיעה גלוי ונראה לעין? האם חשוב לו שלא יראו את המכשיר? ועוד.
- כמה מכשירים נדרשים: בשתי האוזניים או רק באוזן אחת?
בחירת מכשיר השמיעה המתאים
לאחר בניית הפרופיל ותשאול הלקוח מתבצעת יחד עם הלקוח בחירת המכשיר המתאים. הפיתוח הטכנולוגי מסייע לכך שישנו היום מגוון רחב של מכשירי שמיעה המתאימים לכל אחד.
מכשירי השמיעה נבדלים זה מזה על ידי שני פרמטרים מרכזיים:
- מיקום מכשיר השמיעה ביחס לאוזן
- הטכנולוגיה ממנה בנוי המכשיר
מיקום המכשיר
- מאחורי אפרכסת האוזן, בצד החיצוני של האוזן, בצורה זו המכשיר גלוי, אך ניתן להסתירו באמצעות שיער, ובאמצעות מכשיר בצבע העור.
- בתוך האפרכסת, כאשר המכשיר נכנס לאוזן כאוזניה. מכשירים אלה גלויים לעין.
- בתוך תעלת השמע, בקצה החיצוני שלה.
- בתוך תעלת השמע בקצה הפנימי שלה.
בחירת מיקום המכשיר חייבת לכלול התייחסות למדדים שנבדקו בתשאול הראשוני. המכשירים המותקנים על האפרכסת הם גדולים ולעתים בולטים, אך מתקנים טוב יותר את השמיעה מאשר המכשירים הפנימיים, לכן הם מתאימים לפגיעות שמיעה בינוניות וחמורות. מכשירים אלה הם גם נוחים יותר לשימוש ולתפעול, ולכן מתאימים גם לילדים וקשישים.
המכשירים הפנימיים עשויים להיות אסתטיים יותר מכיוון שחלקם נסתרים מהעין, אך הם קשים יותר לתפעול ומתאימים לליקויי שמיעה קלים עד בינוניים בלבד, משום שרמת הגברת הקול שלהם נמוכה. תפקידו של קלינאי התקשורת במכון האודיולוגי בשלב זה הוא קריטי.
הטכנולוגיה של המכשיר
ישנם שני סוגי טכנולוגיה של מכשירי שמיעה: אנלוגיים ודיגיטליים. הטכנולוגיה האנלוגית מיושנת יותר, ומתקשה לסנן רעשים לא רלוונטיים, כך שהיא מגבירה כל סוג רעש ללא אבחנה. הטכנולוגיה הדיגיטלית מודרנית ומסננת רק את הצלילים החיוניים.
>