היפותרמיה ידועה כ"מכת קור" ומוגדרת כטמפרטורה של פחות מ-35 מעלות בתוך הגוף. היא עשויה להיגרם כתוצאה מחשיפה סביבתית לקור או כתוצאה ממחלה.
הטיפול הוא חימום ותיקון הסיבה שגרמה למכת הקור. תינוקות חשופים במיוחד להיפותרמיה, והסימנים עשויים להיות עור קר למגע, ישנוניות והפרעות בנשימה. כמובן שהסימן הוודאי ביותר הוא מדידת חום גוף נמוך.
תינוקות מאבדים חום רב ומייצרים פחות
ראשית צריך להבין שיש להם שטח פנים גדול ביחס לנפח, מה שגורם לאיבוד מהיר של חום מהגוף. בנוסף, לתינוקות כמעט ואין שומן תת עורי המבודד את פנים גופם מהסביבה. לכן חשוב מאוד להקפיד שהתינוק לא יבוא במגע עם משטחים קרים ורטובים, ויש לכסותו היטב, אך לא בצורה מחניקה. שיטת ההתמודדות של תינוקות עם קור היא פירוק רקמות שומן חום שקיימות רק בגיל הזה.
"שריפת" השומן מחממת את הדם שמפזר את החום בשאר הגוף. החיסרון בשיטה זאת הוא שלשם פירוק השומן דרוש חמצן רב מה שיגרום לילוד להתנשם בצורה מאומצת. הנשימה המאומצת דורשת הפעלה של שרירי הנשימה. ההפעלה דורשת סוכר שחשוב גם להתפתחות הילוד ובניית רקמות גופו. מכאן שחשיפה ממושכת לקור יכולה לגרום לחסר חמצן וסוכר בדם עקב המאמץ הממושך ולגרום נזק לילוד הכולל פגיעה בהתפתחות.
פגיעה במנגנון ויסות החום של הגוף
תינוקות שנולדו במשקל מאוד נמוך הם הכי מועדים לפגיעות קור. הם גם מאבדים יותר חום שכן היחס שטח פנים לנפח שלהם גובה במיוחד והם גם מייצרים פחות חום כפיצוי מכיוון שחסר להם חלק מהשומן החום. בנוסף לאיבוד חום, לסביבה יכולות להיות סיבות נוספות שמפריעות למנגנון ויסות החום של הגוף.
הסיבות הנפוצות שפוגעות במנגנון ויסות החום של הגוף הן מחלות אוטואימוניות, חשיפה לתרופות של האם במהלך ההיריון, סיכוני פגיעת ראש או שילוב של מצבים אלו.
טיפולים ומניעת מכות קור בתינוקות
הטיפול כולל כמובן חימום, באמצעות שהייה באינקובטור או בעזרת מקרן חום. אינקובטור הוא כלי שנמצא בפגיית בית החולים ומאפשר לשמור על סביבה עם טמפרטורה קבועה סביב התינוק. זהו מכשיר אטום המבודד את התינוק מהסביבה החיצונית.
קיימים אינקובטורים משוכללים שמודדים את הטמפרטורה על עור התינוק ובכך מתאימים את רמות החימום בצורה אוטומטית. מקרן חום גם הוא מחמם את היילוד אך עושה זאת באוויר הפתוח. לרוב אינקובטורים משמשים לחימום פגים במשקל נמוך ומקרני חום לתינוקות במשקל תקין.
טיפול בגורמים למכת הקור
אם מתרחש זיהום מחיידק יש להילחם בו באמצעות אנטיביוטיקה. בנוסף, לעתים יש צורך בתוספת סוכר וחמצן שחסרים עקב מאמץ הילוד לנשום על מנת לחמם את עצמו. מניעת מכות קור היא השיטה החשובה ביותר להתמודדות.
תינוקות במשקל נמוך מאוד יכולים ליהנות מכיסוי מיוחד העשוי פוליתאלן. יש לעקוב מקרוב אחר תינוקות חולים, על מנת לוודא שאינם מפתחים היפותרמיה.
>