אנשים עם תסמונת המעי הרגיז שסובלים גם משלשולים, יכולים לחוות הקלה עם מספר סוגי טיפול. ניתן לבצע שינויים בתזונה, לקחת תרופות, למצוא שיטות להקלת הלחץ, או לקבל טיפול התנהגותי או טיפול אלטרנטיבי. לעתים קיים צורך במספר גישות בו זמנית על מנת לחוות הקלה.
תסמונת המעי הרגיז היא מצב מורכב הכרוך בבעיות בתנועות מעיים ובכאבי בטן, נפיחות וגזים. מטרת הטיפול היא לשפר את כל התסמינים.
מומלץ שלא לטפל במצב זה לבד. ראשית, הרופא חייב לוודא שתסמיני השלשולים נגרמים כתוצאה מתסמונת המעי הרגיז, ואז יש להרכיב ביחד תכנית על מנת למצוא את הטיפול הטוב ביותר באופן אישי.
גישות תזונה חדשות
מומלץ לתעד את המזונות שאוכלים והתחושות שהם מעוררים. היות ומזונות שונים עשויים להשפיע על אנשים באופנים שונים, הקפדה על יומן תסמיני תסמונת המעי הרגיז מסייעת למטופל ולרופא להבין את המאכלים אותם אתם יכולים לאכול, ומאילו מאכלים עליכם להתרחק. אלו הם מספר טיפים לתחילת הטיפול התזונתי:
לאכול סיבים בזהירות, אך לא להימנע מהם לחלוטין
סיבים טובים לבריאות באופנים אחרים, כגון מניעת סרטן המעי הגס, סוכרת ומחלות לב. בנוסף, הם מונעים מהשלשול להפוך לעצירות. אך יותר מדי סיבים מובילים לעתים לגזים ונפיחות.
לטיפול בתסמונת המעי הרגיז, עדיף לאכול סוג מסיס של סיבים, שלוקח להם יותר זמן לעזוב את מערכת העיכול. ניתן לקבל את זה מסובין שיבולת שועל, שעורה, ושעועית לימה.
מזונות המחמירים את תסמיני השלשול – יש להימנע משוקולד, מזונות מטוגנים, אלכוהול, קפאין, משקאות מוגזים, ממתיקים מלאכותיים כגון סורביטול, הנמצאים במסטיקים ללא סוכר ובממתיקי מנטה, ופרוקטוז, הנמצא בסילאן ופירות רבים.
לשתות הרבה מים מדי יום – מומלץ לשתות כוס מים כשעה לפני או לאחר הארוחות, במקום במהלך האכילה. כששותים מים עם מזון, האוכל עלול לעבור מעט מהר יותר דרך מערכת העיכול.
במצב של שלשול, נפיחות, והתכווצויות בטן, יש להתייעץ עם הרופא לגבי בדיקה לחוסר סובלנות ללקטוז או מחלת צליאק.
תרופות ללא מרשם (OTC)
הרופא ימליץ על תרופות שלשול כגון ביסמוט ואימודיום להקלה. חוקרים גילו שתרופות אלו מסייעות בהאטת השלשול, אך אינן מסייעות עם תסמינים אחרים של תסמונת המעי הרגיז, כגון כאבי בטן או נפיחות.
תופעות לוואי של טיפולים אלו כוללים התכווצויות בטן ונפיחות, בשילוב עם יובש בפה, סחרחורת ועצירות. אם לוקחים תרופות שלשול, יש להשתמש במינון הנמוך ביותר האפשרי, ולא לקחת אותן במשך זמן רב.
הקפדה על אמצעי זהירות בצריכת התרופות
תרופות מסוימות להקלת גזים בדרך כלל בטוחות. חומרים נוגדי חומצה מסוימים, במיוחד המכילים מגנזיום, עלולים לגרום לשלשולים.
אין לקחת כל תרופה ללא מרשם לטווח הארוך מבלי להתייעץ עם הרופא. תסמיני תסמונת המעי הרגיז עלולים להיגרם כתוצאה מבעיות אחרות, חמורות יותר. יש לוודא שהרופא שלל את הסיבות האחרות לתסמינים.
תרופות מרשם
הרופא ימליץ על סוגי תרופות מרשם שונות שיסייעו לתסמונת המעי הרגיז:
תרופות נוגדות דיכאון
אם הרופא ממליץ עליהן, אין פירוש הדבר בהכרח שהמטופל סובל מדיכאון. תרופות אלו עשויות לסייע לכאבי בטן מהמחלה. מינון נמוך שלהן יכול לסייע בחסימת אותות כאב למוח. לאנשים עם תסמונת המעי הרגיז, רופאים עשויים להמליץ על מינון נמוך של נוגדי דיכאון טריציקליים.
תופעות לוואי שכיחות של תרופות אלו כוללות יובש בפה, ראייה מטושטשת ועצירות. במקרה זה, הרופא עשוי להמליץ על סוג אחר של תרופות נוגדות דיכאון הנקראות SSRI, הכוללות רלוקסטין ופרוקסטין, אם אתם סובלים מדיכאון יחד עם תסמונת המעי הרגיז. תופעות לוואי של תרופות אלו כוללות לעתים שלשולים, לכן יש להקפיד להודיע לרופא אם תסמיני המחלה מחמירים במהלך נטילת תרופות אלו.
תרופות מרגיעות שרירים – התכווצות שרירים במערכת העיכול עלולה לגרום לכאבי בטן, ורופאים רבים רושמים תרופות אלו להרגעת הכאבים. אך מספר מחקרים מצאו כי לא קיימות ראיות ברורות שתרופות אלו מסייעות לכל חולי תסמונת המעי הרגיז. תופעות הלוואי של תרופות אלו כוללות הזעה, עצירות, יובש בפה וראייה מטושטשת.
הקלת מתחים בתסמונת המעי הרגיז
מתח נוטה לגרום להחמרת התסמינים, כך שטיפול פסיכולוגי מסייע ללמוד להתמודד עם רגשות אלו ולחוות הקלה. שיטה אחת המסייעת לרוב האנשים היא טיפול התנהגותי. גישה זו מלמדת שיטות טובות יותר להתמודד עם כאב ומתח. סוגי טיפולים אלו כוללים טיפול הרפיה, ביופידבק, היפנוזה, טיפול התנהגותי קוגניטיבי ופסיכותרפיה. טיפול התנהגותי לתסמונת המעי הרגיז צריך להיות משותף לטיפול הרפואי השגרתי.
מחוץ לטיפול הרשמי, ניתן לנקוט בשיטות פשוטת להפחתת הלחץ והקלת תסמיני המחלה באופן אישי. מדיטציה, פעילות גופנית קבועה, שינה מספקת ואכילת תזונה מאוזנת היטב מסייעת להקלת התסמינים. בנוסף, מומלץ לבצע פעילויות מהנות. לצאת לטיול, להאזין למוזיקה, לטבול באמבטיה, להשתתף במשחקי ספורט או לקרוא.
טיפול אלטרנטיבי לתסמונת המעי הרגיז
חלק מהחולים חווים הקלה מטיפולים אלטרנטיביים כגון דיקור, פרוביוטיקה וצמחי מרפא להקלת תסמיניהם. יש לזכור שרוב הטיפולים האלטרנטיביים לא נבדקו להוכחת יעילותם במחקרים קליניים קפדניים כמו טיפולים אחרים. חוקרים במכון הלאומי לבריאות מצאו שדיקור פועל להקלת כאב כרוני. אך להקלת תסמונת המעי הרגיז, התוצאות היו מעורבות.
קיימות גם מספר ראיות מדעיות לפיהן פרוביוטיקה, חיידקים "בריאים" שנמצאים במעיים, מסייעת לחולי תסמונת המעי הרגיז. מחקר אחד מצא כי הטיפול שיפר באופן משמעותי את התסמינים ואת חיי היומיום לאחר שאנשים לקחו אותה במשך חודש. מחקר אחר פרסם ביקורות מעורבות יותר.
מה שמתאים לכם
תסמונת המעי הרגיז היא מצב מורכב. דרושים זמן וסבלנות כדי להבין מה מסייע לשיפור התסמינים באופן הטוב ביותר. לא כל טיפול עובד עבור כל אדם. התסמינים עשויים להשתנות במהלך קבלת הטיפול.
אתם עשויים לסבול משלשול עכשיו, ואז מעצירות בעוד מספר שבועות, ואז שוב משלשולים. ההימור הטוב ביותר? למצוא רופא שמבין בתסמונת המעי הרגיז, ולעבוד יחד עימו על תכנית טיפול אישית.
>