משקל לידה נמוך

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

משקל לידה נמוך

משקל לידה נמוך משקל לידה נמוך הוא מונח רפואי המתאר יילודים שבזמן הלידה שקלו פחות משניים וחצי ק"ג.

נהוג לסווג יילודים במשקל לידה נמוך לשלוש קטגוריות להלן:

  • משקל לידה נמוך או LBW (ראשי התיבות של Low Birth Weight) – משקל לידה של 2.5 ק"ג.
  • משקל לידה נמוך מאוד או VLBW (ראשי התיבות של Very Low Birth Weight) – משקל לידה של פחות מ-1.5 ק"ג.
  • משקל לידה נמוך קיצונית או ELBW (ראשי התיבות של Extremely Low Birth Weight) – משקל לידה של פחות מ-1000 גרם.

מה הם הגורמים למשקל לידה נמוך?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל ללידה של תינוק במשקל לידה נמוך. להלן המרכזיים שבהם:

  • סיגריות, סמים ואלכוהול – החומרים המזיקים שבסיגריות פוגעים באספקת הדם התקינה לעובר וגורמים לעיכוב ההתפתחות התוך-רחמית. נכון להיום ידוע כי עישון בזמן ההיריון מגדיל את הסיכון ללידה של תינוק במשקל לידה נמוך פי שניים וכן מגדיל את הסיכוי ללידה מוקדמת. גם צריכת אלכוהול מגדילה את הסיכון ללידה של תינוק במשקל לידה נמוך וכנ"ל לגבי סוגים רבים של סמים, בדגש על הרואין, קוקאין, מריחואנה, אקסטזי ועוד.
  • היריון מרובה עוברים – כל מצב שבו האישה ההרה נושאת ברחמה יותר מעובר אחד, מגדיל את הסיכון ללידה מוקדמת. למעשה כל עובר נוסף מגדיל את הסיכון באופן משמעותי: שיעור הפגות בתאומים עומד על 60%, שיעור הפגות בשלישיות עומד על 90% ושיעור הפגות ברביעיות עומד על 100%.
  • תחלואה בזמן ההיריון – ישנה שורה ארוכה של מחלות שמגדילות את הסיכון ללדת בלידה מוקדמת תינוק במשקל לידה נמוך. ללידה מוקדמת יכולות לגרום הן מחלות כרוניות כמו אי ספיקת כליות, מחלות לבביות או סוכרת והן מחלות זיהומיות כמו שפעת או דלקת ריאות חיידקית. מחלות זיהומיות שעשויות לעבור לעובר ולגרום ללידה מוקדמת הן למשל אדמת, טוקסופלזמוזיס ואבעבועות רוח.
  • בעיות בתפקוד השליה – השליה היא האיבר שמקשר בין האם לעובר ולכן כל פגם בתפקוד התקין של השליה, יכול לפגוע בהתפתחות התקינה של העובר במהלך ההיריון. בין היתר מדובר בשליית פתח, היפרדות שליה, אי ספיקה של השליה ועוד.
  • מומים מולדים ומחלות כרומוזומליות – ישנם לא מעט מומים מולדים המלווים בעיכוב בהתפתחות הרחמית. הכוונה היא למומים לבביים, מומים במערכת השלד, מומים במערכת העצבים המרכזית ועוד. כמו כן ישנן מחלות כרומוזומליות רבות הגורמות ללידה מוקדמת כמו תסמונת דאון, תסמונת טרנר, תסמונת אדווארדס ועוד.

מה היא המשמעות של SGA (Small Gestational Age)?

מונח נוסף שחשוב להזכיר בהקשר של משקל לידה נמוך, הוא SGA או "קטן לגיל ההיריון". מונח זה מתאר וולד שנמצא מבחינת אורך הגוף או המשקל, מתחת לאחוזון העשירי לגיל ההיריון. כל עוד העובר התפתח בצורה תקינה במהלך ההיריון, יתכן מאוד שייווצר מצב שבו במקרה של לידה מוקדמת הוא יאובחן כסובל ממשקל לידה נמוך, אך לא יאובחן כ-SGA. זאת כיוון שהמשקל הנמוך בלידה במקרה הזה הוא תוצאה של לידה מוקדמת ולא של התפתחות לא תקינה ברחם. למעשה מתוך כל התינוקות שנולדים במשקל לידה נמוך, כשליש בלבד מאובחנים עם SGA.

עוד יש לציין בהקשר זה כי באופן כללי לא כל מקרה של SGA הוא תוצאה של בעיית התפתחות תוך-רחמית. כך למשל 40% מהעוברים שמאובחנים כ-SGA, לא סובלים מבעיה כלשהי. במקרים הרבים האלו, הגודל הקטן יחסית נובע מגורמים גנטיים ולא מפתולוגיה כזאת או אחרת. מעבר לזה, ישנם גם מקרים שבהם העובר בעל משקל מוערך שבהחלט מתאים לגיל ההיריון וזאת למרות שהוא סובל בפועל מעיכוב בגדילה. לאור כל זה, כאשר ברור שהעיכוב בגדילה התוך-רחמית נובע מבעיה פתולוגית, יש להשתמש במונח SGA associated with IUGR (Intrauterine growth restriction) או "קטן לגיל ההיריון כתוצאה מהפרעה בגדילה התוך-רחמית".

דוגמה מצוינת המאפשרת להמחיש את ההבדל בין SGA לבין LBW, ניתן למצוא למשל בתינוק שנולד בשבוע ה-35 במשקל של 2.25 ק"ג. תינוק כזה יאובחן כ-LBW, כיוון שמשקלו עומד על פחות משניים וחצי ק"ג. יחד עם זאת, הוא לא יאובחן כ-SGA וזאת כיוון שמשקל של 2.25 ק"ג הוא משקל תקין כשמדובר בשבוע ה-35 להיריון.

חשיבות הסיווג

לפי כל האמור לעיל, ניתן לראות כי כל התינוקות הבאים לעולם במשקל נמוך נחלקים לשתי קבוצות עיקריות: פגים שנולדו בלידה מוקדמת (לפני השבוע ה-37) ותינוקות שנולדו באורך קצר או במשקל נמוך מהצפוי לגיל ההיריון. שיטת הסיווג הזו מאפשרת לנו להבין מה הם הסיכויים שהתינוק ישלים את הפער וידביק את בני גילו: אם התינוק נולד בלידה מוקדמת אך לאורך ההיריון המשקל שלו היה תקין, רוב הסיכויים שבעזרת הטיפול המתאים יצליח להדביק את הפער במהירות. לעומת זאת תינוקות שנולדו קטנים לגיל ההיריון, יזדקקו לטיפול ולמעקב אינטנסיביים יותר.

החשיבות של הדבקת הפער

במחקרים שבדקו את ההשפעות של משקל נמוך בתינוקות, נמצא כי ילדים שנולדו קטנים וכשלו בלהדביק את הפער בהתפתחות בתקופת הילדות המוקדמת, סבלו משכיחות גבוהה יחסית של בעיות התנהגות, קשיי ריכוז, הערכה עצמית נמוכה, ערנות ירודה, רמת הישגיות נמוכה ויכולת מופחתת להסתגלות חברתית. לאור זאת, חשוב לנסות להבין סמוך ככול האפשר ללידה מה הם הגורמים למשקל הנמוך ובהתאם לצורך להתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן