מה זה ניסטגמוס?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ניסטגמוסניסטגמוס הוא מצב ראיה כשהעיניים מבצעות תנועות חוזרות ונשנות שאינן מבוקרות. תנועות אלו גורמות לעתים להפחתה בתפיסת הראייה והעומק, והמצב משפיע על שיווי משקל וקואורדינציה.

תנועות שאינן רצוניות אלו עשויות להתבטא בתנועות עיניים מצד לצד, למעלה ולמטה או בתבנית עגולה.

כתוצאה מכך, שתי העיניים אינן מסוגלות להציג אובייקטים בהתמדה. אנשים הסובלים מניסטגמוס עשויים להנהן ולהחזיק את ראשם במיקום מסוים על מנת לפצות על המצב. ניסטגמוס הוא תסמין עין או בעיה רפואית. עייפות ומתח עשויים לגרום להחמרת המצב, אך הסיבה המדויקת אינה ידועה.

הגורמים לניסטגמוס

מצב זה נגרם בדרך כלל כתוצאה מבעיה נוירולוגית הנוכחת כבר בלידה או מתפתחת בילדות המוקדמת. מצב הסתגלותי, אשר מתרחש בשלב מאוחר יותר בחיים, עשוי להיות תסמין של מצב או מחלה אחרים, כגון שבץ, טרשת נפוצה או טראומה.

גורמים נוספים לניסטגמוס כוללים:

  • חוסר התפתחות שליטה בתנועת עין נורמלית בשלב מוקדם בחיים.
  • לבקנות.
  • קוצר ראיה או אסטיגמציה.
  • קטרקט מולד.
  • דלקת באוזן הפנימית.
  • תרופות כגון תרופות נגד אפילפסיה.
  • מחלות מרכזיות במערכת העצבים.

ניסטגמוס משפיע על הראייה והתפיסה העצמית

רוב האנשים הסובלים מהבעיה חווים סוג של ראייה מוגבלת, היות והעיניים נעות ללא הרף, מה שמקשה לקבל תמונה ברורה. חלק מהאנשים הסובלים מניסטגמוס חווים בעיות ראייה כה רבות, עד שהם עשויים להיחשב כעיוורים.

במצב זה, לא רק חדות הראייה והמיקוד מושפעים. אנשים הסובלים מהבעיה עשויים לראות באופן שונה לחלוטין מאנשים ללא המצב, שכן העיניים נמצאות בתנועה מתמדת.

כדי לראות טוב יותר, אדם הסובל מניסטגמוס עשוי להפנות את ראשו ולנעול את העיניים למיקום שנקרא "נקודת האפס". זוהי זווית ראש מסוימת הגורמת להפחתת תנועת העיניים, וקבלת תמונת ראייה יציבה וטובה יותר. מצב זה גורם להתמודדות עם השלכות אישיות וחברתיות, כולל הזדמנויות למידה, עבודה ודימוי עצמי.

אבחון ניסטגמוס כולל בדיקת עיניים מקיפה, עם דגש מיוחד על תנועת העיניים

הבדיקה עשויה לכלול:

היסטוריה רפואית – לקביעת התסמינים אותם חווה המטופל ונוכחות בעיות בריאות כלליות, תרופות הנצרכות בהווה או גורמים סביבתיים העלולים להוות את אחד הגורמים לתסמינים.

מדידות חדות ראיה – להערכת מידת הפגיעה בראייה.

קוצר ראייה – כגון בעיות ראיה מרחוק או אסטיגמציה.

מיקוד העיניים – כדי לקבל תמונה ברורה, העיניים חייבות לשנות ביעילות את המיקוד ולעבוד ביחד. בדיקה זו מאתרת את הבעיות המשפיעות על שליטת תנועות העיניים או קושי להפעיל את שתי העיניים יחד.

חוות דעת נוספת

היות וניסטגמוס היא בעיה המתרחשת בדרך כלל כתוצאה מבעיות בריאות בסיסיות אחרות, האופטומטריסט עשוי להפנות את המטופל לרופא או למומחה רפואי לבדיקה נוספת.

בהתאם לשימוש במידע המתקבל מהבדיקות, האופטומטריסט יכול לקבוע אם קיים ניסטגמוס ולייעץ למטופל על אפשרויות הטיפול.

טיפול בניסטגמוס

בעוד שמשקפיים ועדשות מגע אינם פותרים את הבעיה עצמה, הם עשויים לעיתים לשפר את הראייה. מכשירי הגדלה ותאורה עשויים להועיל אף הם. סוגי ניסטגמוס מסוימים משתפרים לאורך הילדות.

לעיתים נדירות מתבצע ניתוח לשינוי מיקום השרירים המניעים את העיניים. בעוד שהניתוח אינו מרפא את הבעיה, הוא עשוי להפחית את האופן בו המטופל נדרש לסובב את ראשו להשגת ראייה טובה יותר.

תרופות – עשויות להיקבע לעיתים לניסטגמוס נרכש כדי לסייע בהפחתת המודעות לתנועת העין המתמדת.

ביופידבק – חוקרים פיתחו שיטות המסייעות למטופל להיות מודע יותר לתנועות העיניים כדי לשלוט בהן.

ייעוץ – מועיל להתמודדות עם האתגרים החברתיים והאישיים הקשורים לניסטגמוס.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן