קמתם בבוקר וגיליתם נפיחות בפנים? אתם כנראה לא לבד. ברוב המקרים מדובר בבעיה זמנית בלבד שתחלוף מעצמה, אך אם היא נמשכת ומלווה בכאב מומלץ להיוועץ עם רופא משפחה ולטפל בהקדם
1. הפנים נפוחות ולא ברורה הסיבה? לפני הכל, שטפו קודם כל את הפנים בעזרת מים קרים להורדת הנפיחות לאחר השינה, הפעולה מרגיעה את נקבוביות העור, את התאים שהתחדשו במהלך הלילה ומעודדים זרימת דם לעור הפנים.
2. חשים בכאב לא ברור המלווה בנפיחות? ראשית אל תילחצו, פנו לרופא המשפחה להמשך טיפול וקבלת מרשם למשככי כאבים מקומיים, ברוב במקרים זה יסייע לכם לשכך את הכאב המקומי ותוכלו לחזור לשגרת חיים בריאה ואיכותית.
3. בעת הליכה לרופא מטפל נסו להיזכר בשינוי של דפוס התנהגות לפחות יומיים מהופעת הנפיחות. יכול להיות כי נחשפתם למוצר היגייני חדש, מאכל או כל דבר אחר שעלול היה לגרום לאלרגיה מקומית שהובילה לנפיחות
הפנים מתנפחות כשנוזל מצטבר ברקמות. בצקת פנים, הנקראת גם נפיחות בפנים, עשויה להתרחש כתוצאה ממספר מחלות ומצבים בריאותיים. מומחים קובעים שאנשים צריכים לעקוב אחר התסמינים על מנת לקבוע את הגורם לנפיחות הפנים בנוסף לתסמינים קשורים אחרים, כגון כאב, חום, קשיי נשימה ועיניים אדומות.
למרות שהסיבות הנפוצות ביותר לבצקת בפנים אינן דורשות תשומת לב, יש להתייעץ עם רופא אם הנפיחות ממשיכה לגדול וגורמת לכאב חמור.
אלרגיות כסיבה לנפיחות בפנים
נפיחות בפנים עשויה להתרחש כשאדם שואף או בולע חומר אליו הוא אלרגי. בצקת הפנים עקב אלרגנים מתרחשת בעיקר סביב העיניים.
המרכז הרפואי של אוניברסיטת אילינוי קובע שנפיחות כתוצאה מחומרים אלרגיים עלולה להתרחש בתוך דקות או שעות לאחר החשיפה. בנוסף, הלשון או הצוואר עלולים להתנפח. אלרגנים נפוצים כוללים קשקשי חיות מחמד, אבקה, בוטנים, צמחים וחרקים.
מחלות שיניים
המרכז הרפואי של אוניברסיטת מרילנד קובע שנפיחות בפנים עשויה להתרחש כשהשיניים חולות או נגועות. מורסה נגרמת במקרים רבים כתוצאה מעששת, שן סדוקה או זיהום בקטריאלי עמוק בשן. האזור סביב השן מתחיל להתנפח כשהזיהום מתפתח.
שברי השן גורמים במקרים רבים לזיהום בחלק התחתון סביב הפה, וכתוצאה מכך הלחיים והלסת מתנפחות. תסמינים אחרים של מחלות שיניים כוללים כאבי ראש, חום, ריח רע מהנשימה, כאבי סינוסים ונפיחות בצוואר.
צלוליטיס כגורם לנפיחות בפנים
מצב זה נגרם כתוצאה מזיהום חיידקי. מאיו קליניק מדווח שחיידקים חודרים לעור דרך חתכים, אקנה או התפתחות פצעים בעור. צלוליטיס גורם לנפיחות בפנים בנוסף לגרוד עור, אדמומיות וכאבים.
נפיחות בפנים הקשורה לצלוליטיס מופיעה במהירות גוברת, ברוב המקרים בתוך יממה עד יומיים. גורמי הסיכון להתפתחות צלוליטיס כוללים סוכרת, מחלת כלי דם היקפית ועקיצות חרקים.
דלקת הלחמית
מצב זה גורם לנפיחות וגרודים סביב אזור העין, ונובע מדלקת הלחמית, החלק הפנימי של העפעפיים המתחבר לחלק הלבן של גלגל העין.
המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) קובע שדלקת הלחמית הופכת את כלי הדם לגלויים יותר ומעניקה לעין צבע ורוד או אדמדם. זהו מצב רפואי מטריד, אך מגיב היטב לטיפול.
יקיצה מהשינה – נשים רבות מתעוררות מדי בוקר עם פנים נפוחות. מספר גורמים עשויים להיות אחראים למצב זה, כולל שינה שאינה איכותית, שתיית אלכוהול בלילה הקודם, ואפילו תנודות הורמונליות. פנים נפוחות בבוקר אינן נראות טוב, אך ברוב המקרים זהו אינו מצב רפואי רציני.
מצב שנקרא "פני ירח" – זהו גורם מעט מסובך לנפיחות בפנים, ומספר הסברים שונים עומדים מאחוריו. "פני ירח" מומחים רפואיים מסבירים שבמצב זה הפנים הופכות בהדרגה להיות עגולות, מלאות או נפוחות. הם סבורים שהגורם הוא שחרור גבוה של הורמונים, כלומר קורטיזול, ומצריך בדיקה רפואית.
"שקיות" מתחת לעיניים – מצב מטריד זה מוכר לאנשים הסובלים מעייפות, מותשים כתוצאה מעבודה רבה מדי או ממתח. מומחים רפואיים במאיו קליניק מסבירים שמצב זה עלול להחמיר עם הגיל.
אכילת יותר מדי חטיפים מלוחים – כשמבלים ערב במיטה עם שקית גדולה של צ'יפס, מתעוררים למחרת עם נפיחות חמורה בפנים. מומחים מסבירים שהנתרן המוגזם בחטיפים אלו עלול לגרום לגוף להחזיק נוזלים עודפים בניסיון לדלל את המלח, מה שגורם למראה פנים נפוח מהרגיל.
היפותירואידיזם ונפיחות בפנים – מאיו קליניק מדווח שתת פעילות בלוטת התריס, הנקראת היפותירואידיזם, היא מצב שגורם לנפיחות בפנים. המחלה משפיעה ברוב המקרים על נשים מעל גיל חמישים, ונחשבת לתוצאה של ייצור נמוך של הורמונים מסוימים על ידי הגוף. התסמינים נוטים להתגבר עם הזמן ועשויים לכלול כאב, עייפות, עצירות, עלייה במשקל וחולשת שרירים.