חיידק הסטרפטוקוקוס

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סטרפטוקוקוס

סטרפטוקוקוסחיידק הסטרפטוקוקוס הוא אחד החיידקים המפורסמים ביותר, אשר סוגיו השונים גורמים למגוון מחלות כמו דלקת גרון, דלקת ריאות, דלקות בעור ומחלות נוספות. מדובר בחיידק נפוץ ביותר, אשר שייך למשפחת חיידק הגראם החיוביים, אשר כל כך נפוץ עד שאין כמעט בן אדם בעולם שלא סבל לפחות פעם בחייו מזיהום בחיידק הסטרפטוקוקוס, ולמרבה המזל ניתן לחסל את החיידק בקלות רבה על ידי טיפול אנטיביוטי פשוט.

סוגי החיידקים ממשפחת הסטרפטוקוקוס

הסטרפטוקוקוס אינו חיידק בודד, אלא כולל מגוון זנים אשר גורמים למחלות מסוגים שונים באיברים שונים:

  • Streptococcus pneumonia – אחד החיידקים הנפוצים ביותר ממשפחת הסטרפטוקוקוס אשר גורם לדלקת ריאות, דלקות אוזניים, דלקת קרום המוח וזיהומים נוספים.
  • Streptococcus pyogens – החיידק אשר גורם לדלקת גרון, דלקות בעור, החיידק הטורף ומחלת השנית. מדובר בחיידק אשר נחשב לרוב אגרסיבי יותר, וידוע גם בשם סטרפטוקוקוס מקבוצה A. אחת המחלות הקשות הנגרמת על ידיו היא דלקת שגרונית, אשר מופיעה לאחר דלקת גרון לא מטופלת וגורמת לפגיעה קשה במסתמי הלב. מסיבה זו מבצעים משטח גרון לזיהוי החיידק ומטפלים אנטיביוטית במשך 10 ימים או הוא מעורב במחלה.
  • Streptococcus agalactiae – חיידק נוסף אשר גורם בעיקר למחלות אצל פגים ותינוקות, וידוע גם בשם סטרפטווקקוס מקבוצה B. כחלק מבדיקות הסקר במהלך ההריון והלידה בודקים את נוכחות החיידק בנרתיק, ובמידה והוא מופיע מטפלים על מנת למנוע מחלות שונות של העובר והתינוק.
  • Enterococcus – חיידק אשר בעבר נחשב כחלק ממשפחת הסטרפטוקוק. כיום מסווג כסוג נפרד, אשר גורם לדלקות בדרכי השתן ובמסתמי הלב. מדובר בחיידק עמיד וקשה יותר לטיפול, אשר קשה להתמודד איתו.
  • Streptococcus Viridans – חיידק אשר יכול להגיע מחלל הפה אל זרם הדם ולגרום לדלקות במסתמי הלב, ונחשב לקשה יותר לטיפול.

איך הסטרפטוקוקוס גורם למחלה?

חיידק הסטרפטוקוקוס גורם לזיהום ולדלקת כאשר הוא מתיישב באתר מטרה כלשהו בגוף, מתרבה שם וגורם להרס הרקמות בדרכים שונות וליצירת תגובה דלקתית. לדוגמא, בדלקת גרון, הסטרפטוקוקוס מתיישב בגרון, מתרבה ומתגבר על מערכת ההגנה הטבעיות של הגוף וגורם להיווצרות הדלקת והתסמינים השונים. ללא טיפול מתאים, החיידקים יכולים לעבור גם אל זרם הדם ולגרום לאלח דם, או להגיע אל מסתמי הלב ולגרום למחלה קשה בהם.

דוגמה נוספת היא דלקת אוזניים או דלקת של הסינוסים, אשר נגרמת כאשר החיידק מתיישב במקומות הללו, מתרבה וגורם ליצירת דלקת. במקרים מסוימים, הוא יכול להתפשט גם למוח ולגרום לדלקת קרום המוח ולכן חשוב לטפל בו בזמן. קיימים מספר מנגנונים חשובים בהם הסטרפטוקוקוס גורם לפגיעה בגוף:

  • פגיעה המולטית – הסטרפטוקוקוס הוא בעל יכולת לבצע הרס של כדוריות דם (המוליזה), אשר גורם לנזק קשה ביותר.
  • פגיעה אוטואימונית – פגיעה הנגרמת לאחר שמערכת החיסון אשר זיהתה את החיידק מתחילה לתקוף רקמות אחרות, כמו מסתמי הלב, הכליות והמפרקים. בדרך כלל קשה יותר לטפל בתגובה האוטואימונית, אשר יכולה להופיע אחרי כל דלקת גרון או דלקת סטרפטוקוקולית בעור.

טיפול בסטרפטוקוקוס

הטיפול בחיידק הסטרפטוקוקוס מתבצע על ידי טיפול אנטיביוטי, וזיהוי נכון של החיידק בשילוב עם טיפול באנטיביוטיקה המתאימה גורם לרוב לחיסול החיידק והפסקת המחלה. על מנת לזהות את החיידקים, לוקחים לרוב דגימה באמצעות מטוש, אותה שולחים למעבדה לזיהוי מתקדם יותר של סוג החיידק ורגישותו לאנטיביוטיקה. ברוב המקרים, שימוש בפניצילין יעיל לחיסול הסטרפטוקוקוס, אך במקרים מסוימים יש להשתמש באנטיביוטיקה מסוגים אחרים ומתקדמים יותר על מנת להשיג חיסול מלא של החיידק.

ראו גם:

האם פרוביוטיקה עלולה להיות מסוכנת? מחקר בדק והתוצאות הדהימו גם אותנו

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן