סוכרת מסוג זה נרכשת במהלך ההריון בקרב 2-10 אחוזים מכלל הנשים ההריוניות, עובדה אשר הופכת מצב זה לאחד הבעיות הבריאותיות השכיחות ביותר בהריון. סוכרת הריון בדומה לשאר סוגי המחלה, מתבטאת ברמות גבוהות של סוכר בדם.
מה גורם לסוכרת הריון?
במהלך העיכול וצריכת הסוכרים, אשר בהמשך מתפרקים ליחידות קטנות יותר – גלוקוז, הסוכר זורם בדם וחורג באופן זמני מהרמות התקינות. הורמון בשם אינסולין מופרש מתאי בטא שבלבלב ומסייע לגלוקוז לחדור לתאים.
ללא גלוקוז, הגוף יתקשה לפעול כראוי, שכן סוכר זה משמש כמקור אנרגיה הכרחי. עם זאת, כאשר הגוף אינו מייצר די אינסולין או כאשר התאים מתקשים להגיב לגלוקוז, הסוכר מצטבר בדם, ריכוזו עולה ועשוי לסכן את הבריאות.
במהלך ההריון שינויים הורמונאליים המתחוללים בגוף יכולים לערער את מנגנון האינסולין- גלוקוז ויכולים להקשות על התאים להגיב להורמון המופרש. ברוב המקרים כאשר הגוף נזקק לכמות גבוהה יותר של אינסולין, הלבלב יודע להפריש כמות גדולה בתגובה. בסוכרת הריון, הקשר בין הביקוש המוגבר לאינסולין לבין הלבלב מתערר, ורמות גבוהות יותר של סוכרת נמצאות בדמם של נשים המאובחנות עם התופעה. באתר sugarmommy.co.il סוכרת הריון, אתר מקיף בנושא תוכלו להבין עוד יותר מהם הגורמים לסוכרת הריון.
תסמינים קליניים
סוכרת הריון בדרך כלל אינה מלווה בתסמינים או סימנים קליניים. מסיבה זו נשים בהריון צריכות להשאר במעקב ונאלצות לעבור בדיקות דם לצורך שלילת הבעיה. נשים הנמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסוכרת, או כאלה בעלות דגימות שתן חיוביות בהן נמצא סוכר רב, נזקקות למעקב רפואי קפדני יותר המורכב מבדיקות דם ושתן בשבוע 24 עד השבוע ה28 של ההריון. תוצאה חיובית לאיתור גלוקוז, אינה מצביעה בהכרח על סוכרת הריונית אם כי מצריכה מעקב לטווח הארוך.
אצל רוב הנשים סוכרת הריון חולפת לאחר הלידה, אולם חשוב לזכור כי נשים אשר חוו סוכרת הריון בעבר נמצאות בסיכון מוגבר בהריון הבא ויכולות ללקות במחלה בשלב מאוחר יותר של החיים.
האם סוכרת הריון עשויה להזיק לעובר?
רוב הנשים יולדות תינוקות בריאים. ניהול אורח חיים בריא הכולל שינויים בתזונה ופעילות גופנית מטיבים עם ההתנהלות ומסייעים על שמירה של רמות סוכר תקינות, אולם לעיתים תדרש האישה ליטול תרופות.
חשוב לשמור על רמות סוכר תקינות היות ולהזנחת המצב קיימות השלכות בריאותיות לטווח הארוך הן עבור האם והן לתינוק, שכן, רמות סוכר גבוהות, בדם האם, יימצאו את דרכן בהמשך בדמו של התינוק.
עודף סוכר בגוף התינוק עשוי להוביל לעלייה במשקלו. עלייה במשקל העובר מגבילה את תנוחתו ברחם, מסכנת את בריאותו וגורמת נזק לעצמותיו. בשל הסיכונים הרבים הרופא עשוי להמליץ על ניתוח קיסרי.
זמן קצר לאחר הלידה, התינוק נמצא בסיכון להימצאות של רמות נמוכות של סוכר בדם בשל הרגל גופו לייצר אינסולין בכמות עודפת. היפוגליקמיה יכולה להוביל לבעיות כמו פרכוסים, תרדמת ונזק מוחי. סכנות נוספות הן בעיות נשימה בלידה.
איך מאבחנים סוכרת הריון?
נשים בעלות מדד מסת גוף הגבוה מ-30 או נשים בעלות רקע משפחתי רפואי עם סוכרת ייצטרכו להשאר במעקב בין השבוע ה-24 לבין שבוע 28 של ההריון, הכולל בדיקה הנקראת העמסת סוכר חלקית לנשים הרות.
הבדיקה בוחנת את סבילות האישה לחשיפה לסוכר באמצעות שתיית תמיסה המכילה סוכר. ערך גבוה מצריך בדיקה נוספת עם הכפלת כמות הסוכר. ערך הנמוך מ-140 מ"ג ד"ל המתקבל בבדיקה נחשב לתקין. בדיקה חיובית תצריך בדיקה נוספת הנקראת העמסת סוכר מלאה לנשים הרות.
טיפול בסוכרת בהריון
הטיפול מורכב ממעקב אחר רמות הסוכר בדם, הזרקת אינסולין או שימוש בתרופות המפחיתות סוכר בדם. האשה צריכה לעבור מעיין דיאטת דלת סוכר, אשר תסייע לה להמשיך בהריון תקין, ללא כל הפרעות וכן לידה תקינה.
>