סרבנות אכילה בקרב ילדים – דרכי התמודדות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סרבנות אכילה בקרב ילדים

למה ילדים מסרבים לאכול?

הורים רבים מוצאים את עצמם נאבקים בילד שפשוט מסרב לאכול. בגיל צעיר – הוא דוחה את הפטמה שמוגשת לו. בגיל מאוחר יותר – הוא זורק אוכל או מסיט את פניו. סרבנות אכילה בקרב ילדיםלעתים הילד מוכן לאכול רק פרי או רק חטיף מסוים. סרבנות אכילה יכולה להתבטא בתגובה פיזית לאוכל, כמו השתנקויות, פליטות, אגירת מזון בפה, בכי ועוד.

לפעמים ההפרעה היא אכילה מוגזמת דווקא, שכרוכה לעתים בעלייה במשקל, או בעריכת טקסים סביב האוכל: ילד שמוכן לאכול רק במקום מסוים, בחברה מסוימת או באופן מסוים וקבוע.

סרבנות אכילה אצל ילדים היא בעיה שכיחה אבל לא כדאי להתעלם ממנה ולתת לזה לעבור לבד. הפרעת אכילה בגיל צעיר יכולה לגרום לבעיות בריאות, גופניות ונפשיות בעתיד, כולל הגדלת הסיכון להיות מבוגרים במשקל – יתר, בעיות התפתחותיות שונות, סיכון יתר לפתח הפרעות אכילה, בעיות במערכת העיכול ובמערכות נוספות בגוף ועוד.

לחץ ומריבות סביב נושא האוכל עלולים לפגוע במרקם המשפחתי ולהפוך את האוכל לנושא רגיש עבור הילד למשך כל חייו. אבל כדי להבין זאת כדאי שנדע למה זה קורה? מדוע אנחנו נתקלים בסרבנות אכילה אצל ילדים?

הגורמים לסרבנות אכילה

הגורמים לבעיות אכילה שונות אצל ילדים, ובכללן סרבנות אכילה, נחלקים לגורמים פיזיולוגיים וגורמים פסיכולוגיים, כאשר לעתים יש שילוב של השניים או השפעה הדדית.

בין הגורמים הפיזיולוגיים ניתן למנות בעיות במנגנון הבליעה ובמערכת העיכול וכן מחלות נוירולוגיות. מבחינה פסיכולוגית דחיית האוכל יכולה לבטא בעיה כלשהי ביחסים עם ההורים, כיוון שהזנה- תחילה ההנקה של התינוק מגוף האם ובהמשך הזנה ע"י האם או האב- הם צורת התקשורת הראשונית והבסיסית ביותר. משא ומתן על האוכל יכול לבטא רצון לעצמאות גם בתחומים אחרים.

תקשורת סביב אוכל

להורים רבים יש צורך בסיסי, הישרדותי כמעט, לדאוג שילדיהם יאכלו היטב. אבל כדי שהתחושות של הילד סביב נושא האוכל יהיו חיוביות והוא יפתח הרגלי אכילה נכונים ובריאים, ה"איך" חשוב לא פחות מה"מה": הכוונה היא לשתי השאלות החשובות – איך מאכילים ומה אוכלים.

איך מאכילים ילד?

באופן טבעי ילדים אוכלים כמה שהם צריכים. לא צריך לשלוט בכמויות שהילדים יכניסו לפיהם, כיוון שדבר זה עלול ליצור אנטגוניזם אצל הילד או רצון לרצות את ההורה. מה שההורים צריכים לעשות זה לחשוף את הילד למגוון רחב ככל שניתן של טעמים, מרקמים וריחות. ילד שאוכל בצורה מגוונת בגיל צעיר לא יירתע מאותם דברים בהמשך כיוון שכבר הורגל אליהם ויש סיכוי טוב יותר שיאכל בריא גם כשיהיה עצמאי.

כדאי ליצור אווירה נעימה סביב האוכל – לאפשר לילד לאכול עם שאר המשפחה, לעודד אותו לאכול בריא מבלי להפעיל לחץ מוגזם, לתת לו את הזמן הדרוש לו לצורך הארוחה ועוד.

מה ילדים אוכלים?

חשוב שהילד יאכל, בדומה למבוגר, מכל קבוצות המזון.
פחמימות – מנה אחת של אורז, תפוחי אדמה, פסטה, פתיתים ועוד.
חלבונים – מנת עוף או בשר, ביצים, קטניות ודגים.
סידן – מוצרי חלב, רצוי לא ממותקים.
וכמובן להרבות בשתיית מים ובאכילת פירות וירקות.

אבחון וטיפול בהפרעת אכילה אצל ילדים

כדי לאבחן מהו הגורם להפרעת האכילה של הילד כדאי לגשת למרפאה להתפתחות הילד או למרפאת אכילה שמטפלת בילדים. במרפאות מסוג זה עובדים מגוון בעלי מקצוע, כגון: רופא ילדים, נוירולוג, רופא אף אוזן גרון, פסיכולוג . גם רופא ילדים יוכל להפנות אתכם לבעל המקצוע המתאים לפי אבחנתו.

הטיפול ייעשה בהתאם לאבחון ע"י איש המקצוע המתאים, או שפשוט תקבלו המלצות וייעוץ לשינוי הרגלי התזונה בבית והתקשורת סביב האוכל.

טיפול טבעי להפרעת אכילה

במידה והילד אינו אוכל מכל אבות המזון, סביר להניח שהוא יזדקק להשלמה של תוספי מזון. תוכלו לפנות לשירותי רפואה משלימה בקופת החולים שלכם ולהיוועץ בתזונאית על מנת להבין אילו ויטמינים  או צמחי מרפא יכולים להתאים לילדכם.

בהצלחה!

אולי יעניין אותך גם:

הילד צריך ליטול תרופה? כך תעשו את זה נכון

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן