סרוטונין או בשמו המלא 5-הידרוקסיטריפטאמין הוא נוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) שמשחק תפקיד ראשי בוויסות של מצב הרוח בבני אדם. באופן כללי הוא משפיע על התיאבון, על תחושת ההנאה לרבות ההנאה המינית, על חום הגוף ועוד. לפיכך אין זה פלא שהסרוטונין הוא מרכיב מרכזי במגוון רחב ביותר של תרופות נגד דיכאון.
רבים לא מודעים לכך, אבל הסרוטונין ממלא מגוון רחב של תפקידים גם מחוץ למערכת העצבים המרכזית. כך למשל הוא מגרה את השריר החלק במערכת העיכול להתכווץ, משרה התכווצות של כלי דם במקרה של פציעה ועוד.
עם זאת, ההשפעה המוכרת ביותר שלו ויש גם שמחשיבים אותה לעיקרית מבין שלל השפעותיו באה לידי ביטוי בתאי המוח שכן כל אחד ואחד מארבעים מיליון תאי המוח מושפעים באופן זה או אחר מרמות הסרוטונין בדם. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהסרוטונין אחראי להעביר אותות חשמליים בין האזורים השונים במוח.
כיצד ניתן להעלות את רמות הסרוטונין באופן טבעי?
באופן עקרוני ניתן להשפיע על רמות הסרוטונין באמצעות התזונה, אך לא במישרין אם כי בעקיפין בלבד. בניגוד לחומרים אחרים כמו למשל סידן שניתן לצרוך באופן ישיר, לא ניתן לצרוך סרוטונין באופן ישיר מהמזון.
עם זאת, ניתן בהחלט לצרוך את חומצת האמינו שמשמשת כחומר גלם ליצירת סרוטונין שנקראת טריפטופן. מה שחשוב להבין הוא שצריכה של מזונות עשירים בטריפטופן כמו למשל מוצרי עוף או בשר לא תביא לעלייה ברמות הסרוטונין כיוון שבה בעת יילחמו על הכניסה לתאים חומרים שונים רבים.
דווקא צריכה של מזונות עשירים בפחמימות תוביל לעלייה ברמת הסרוטונין וזאת מאחר שצריכה של פחמימות מובילה להפרשת אינסולין מהלבלב שגורם בתורו לכניסה מהירה של מגוון רחב של חומרים לתאים אך לא לכניסה של טריפטופן.
לפיכך, רמתו היחסית בדם נהיית גבוהה יותר והוא יכול להגיע למוח ביתר קלות. בנוסף לכך צריכה הולמת של ויטמין B6 שנמצא בשפע בעיקר באבוקדו, קמח מלא, קטניות, תפוחי אדמה ובננות יכולה בהחלט לעזור לתהליך כיוון שוויטמין B6 מזרז את קצב ההפיכה של טריפטופן לסרוטונין.
ההשפעה של רמות סרוטונין נמוכות
הקשר בין רמות הסרוטונין לבין דיכאון נחקר כבר שנים רבות. עם זאת, אין כיום דרך שבה ניתן למדוד את רמות הסרוטונין בתאי המוח. לפיכך, החוקרים הצליחו רק להוכיח כי רמות נמוכות של סרוטונין בדם קיימות בשכיחות גבוהה יותר בקרב הסובלים מדיכאון.
רמות נמוכות של סרוטונין יכולות להיות תוצאה של ייצור נמוך (הייצור של הסרוטונין מטריפטופן מתרחש במוח), ממחסור בטריפטופן ועוד.
סינדרום הסרוטונין
למרות שכל המרבה הרי זה משובח, חשוב לדעת כי גם יותר מדי מדבר טוב יכול להיות קטלני. במידה שרמות הסרוטונין עולות באופן לא מבוקר עלול להיגרם מצב של עודף סרוטונין. מצב זה נגרם לרוב בעקבות נטילת מינון יתר של תרופות נגד דיכאון או בעקבות צריכת סמים כמו למשל אקסטזי או אל אס די.
עודף סרוטונין או סינדרום הסרוטונין בא לידי ביטוי בהזיות, הזעה, חום גבוה, התכווצויות שרירים לא רצוניות, שלשולים, אובדן של הקואורדינציה, קצב לב מהיר, שינויים חדים בלחץ הדם ועוד.
דיאטת סרוטונין
בעקבות המידע המחקרי בשנים האחרונות התפתחו מספר דיאטות שמטרתן להביא לרמה תקינה של סרוטונין בדם ובמוח תוך כדי ירידה במשקל. לפי התומכים בשיטות אלו הרמה הקבועה של הסרוטונין בדם מפחיתה את תחושת הרעב ומאפשרת לרדת במשקל. נכון להיום אין די עדויות מחקריות לכך שמדובר על שיטות שאכן מסגלות לספק תוצאות איכותיות לטווח ארוך.
>