בארה"ב ובמדינות מפותחות אחרות, סרטן הרחם הוא הסרטן הנפוץ ביותר באיברי המין הנקביים. נדיר למצוא סרטן זה אצל נשים מתחת לגיל 40 והגיל הממוצע להופעת הסרטן הינו 60.
בין השנים 1950 ל-1970 שכיחות סרטן זה נשארה יציבה. אולם, ב-1975 היא עלתה ב 40 אחוז. ההסבר לעליה החדה הוא בשימוש של נשים באסטרוגן, על מנת להקל על הסימפטומים של המחזור.
ישנם כמה סוגים של סרטן הרחם, אך נתייחס לנפוץ ביותר האחראי ליותר מ-80 אחוז מכלל הסוגים.
גורמי סיכון הקשורים בסרטן הרחם
ישנם כמה גורמים שקשורים בהתמיינות לא תקינה של רירית הרחם ובכך להתפתחות סרטן הרחם.
השמנה – תאי שומן רבים מעלים את ייצור האסטרוגן (הורמון נקבי שחשוב עבור המחזור החודשי) ולכן השמנה מהווה גורם סיכון.
סוכרת – נמצא קשר סטטיסטי בין סרטן הרחם לבין סכרת. מאחר ומעל 60 אחוז מהסובלות מסרטן הרחם סובלות גם מסכרת.
גורמי סיכון נוספים הינם: יתר לחץ דם ועקרות.
באופן כללי ניתן לומר שכל גורמי הסיכון האלה מעלים את רמת האסטרוגן בגוף האישה ובכך גורמים לסרטן.
תסמינים לסרטן הרחם
בדרך כלל, לנשים שעברו את גיל המעבר (הגיל שבו האישה מפסיקה לקבל מחזור חודשי) יש סיכוי הרבה יותר גבוה לסבול מסרטן הרחם.
הסימפטום המרכזי הינו דימום מהנרתיק. סימפטומים נוספים הינם כאב בבטן התחתונה או באגן וכאבים בזמן קיום יחסי מין.
אבחון של סרטן הרחם
ישנם כמה בדיקות שבהן הרופא משתמש על מנת לאבחן שאכן מדובר בסרטן הרחם. אחת הבדיקות נקראת היסטרוסקופיה, שבמהלכה הרופא מחדיר סיב אופטי דרך הנרתיק וצוואר הרחם על מנת להסתכל על הרחם ולבדוק האם הרירית נראית תקינה.
בדיקה נוספת הינה ביופסיה של רירית הרחם. במהלכה של בדיקה זו הרופא לוקח חתיכה קטנה של רירית הרחם. את הדגימה הרופא שולח לבדיקה תחת מיקרוסקופ כדי לבדוק האם התאים נורמליים או שיש להם צורה של תאים סרטניים. אסור לבצע בדיקה זו כאשר האישה בהריון ולכן, לפני שמבצעים אותה האישה מתבקשת לעשות בדיקת הריון על מנת לשלול הריון.
כיצד מטפלים בסרטן הרחם?
לרוב הנשים המאובחנות כסובלות מסרטן הרחם מומלץ לעבור ניתוח הנקרא היסטרקטומיה, שבמהלכו מוסר הרחם לגמרי. בניתוח מוסרות גם הביציות והחצוצרות.
אישה שעברה ניתוח להסרת הרחם לא תוכל ללדת יותר וגם לא תקבל יותר מחזור. בזמן הניתוח הרופא גם יבדוק את כל האזור מסביב לרחם כדי לבדוק האם הסרטן לא התפשט למקומות אחרים.
טיפול נוסף הינו באמצעות הקרנות. הרופא ימליץ על הקרנת הגידול על מנת להרוג תאי סרטן. לעיתים, ההקרנות יבוצעו לפני ניתוח על מנת להקטין את הגידול ובכך יהיה יותר קל להסירו. הרופא יכול גם להמליץ על הקרנות לאחר הניתוח על מנת למנוע חזרה של הסרטן. כמו כן, ישנן נשים שאינן בריאות מספיק על מנת לעבור את הניתוח ולכן הרופא עלול להמליץ על הקרנות בלבד.
ישנן עוד טיפולים באמצעות הורמונים, מטרתן העיקרית הינה להפחית את רמת האסטרוגן בגוף האישה.
התמודדות עם סרטן הרחם
לא קל לקבל את הבשורה המרה לגבי סרטן הרחם. אישה שמאובחנת כסובלת מסוג סרטן זה עלולה לחוש פחד לגבי עתידה ויתכן שיהיו לה הרבה שאלות.
סרטן זה מופיע בעיקר אצל נשים מבוגרות מה שמקשה עוד יותר את ההתמודדות מול המחלה.
אך למרות הפחד והקושי במלחמה בסרטן ניתן לומר שהפרוגנוזה של סרטן זה היא די חיובית מאחר וקרוב ל-70 אחוז מהנשים שורדות 5 שנים לאחר גילוי הסרטן. ככל שגילוי הסרטן נעשה מוקדם יותר ישנו סיכוי גדול יותר לנצח אותו.
אולי יעניין אותך גם:
>