איך הגוף מעכל לקטוז?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חילוף חומרים של לקטוז

חילוף חומרים של לקטוזלקטוז נקרא סוכר חלב, ומהווה את הסוכר העיקרי הנמצא במוצרי חלב כגון חלב, גבינה, שמנת ויוגורט. הוא מוסיף למוצרים אלו טעם מתוק מתון ונחשב כמקור משמעותי של ערכי קלוריות.

לקטוז עובר בקלות תהליך חילוף חומרים לסוכרים פשוטים ונספג במעיים אם הם מייצרים מספיק אנזימים. אם לא, אי סבילות ללקטוז מתפתחת וגורמת להופעת תסמינים שונים במערכת העיכול.

חילוף חומרים של סוכר לקטוז

לקטוז הוא סוג של פחמימות המהוות מולקולה המיוצרת משני סוכרים פשוטים המרכיבים את הלקטוז ונקראים גלקטוז גלוקוז. נשים מייצרות חלב המכיל לקטוז, והוא משתנה בין שניים לשמונה אחוזים. חלב אם מכיל רמות לקטוז גבוהות יותר מחלב פרה ועיזים.

חלב האם מעט מתוק יותר ומכיל יותר קלוריות בהשוואה לרוב סוגי החלב האחרים. יחד עם זאת, בהשוואה לסוכרוז, אשר משמש להכנת סוכר שולחן לבן מגורען, לקטוז הרבה פחות מתוק.

חילוף חומרים של לקטוז

הגוף מתחיל את חילוף החומרים או פירוק הלקטוז במעיים באמצעות לקטאז, אנזים המיוצר ומשוחרר על ידי תאים בקו המעי הדק. האנזים מתחבר ללקטוז ומייצר ממנו מולקולות של גלוקוז, הנספגות מיד בדם ומזינות את כל התאים, כך שהם מייצרים אנרגיה ומתפקדים כראוי.

גלוקוז אינו ניתן לשימוש ישיר על ידי הגוף, ולכן הוא מוחלף בגלוקוז נוסף לאחר עבודה נוספת המתבצעת על ידי לקטאז ואנזימים אחרים.

בעיות אפשריות

בעיות עם חילוף חומרים של לקטוז מתרחשות כשלא מיוצרים מספיק אנזימים. חוסר לקטאז מוביל למצב הנקרא אי סבילות ללקטוז, אשר מאופיין באמצעות נפיחות בבטן, גזים ושלשולים. לקטוז מעוכב עובר למעי הגס ומספק חיידקים "ידידותיים" עם מקור מזון.

החיידקים מתסיסים את הסוכרוז כדי לפרק אותו, בתהליך אשר מייצר את תסמיני הגזים הקשורים. קלאקטוזמיה היא בעיה נוספת הקשורה לחילוף חומרים של לקטוז, ונגרמת כתוצאה מחוסר היכולת להמיר גלקטוז לגלוקוז.

סיכונים – כשעודף גלוקוז מצטבר בדם עקב מחסור באנזימים מסוימים כגון גלאקטוז קינאז, מתרחש נזק למוח ולאיברים אחרים. גלקטוזמיה היא מצב נדיר, אך המחלה עלולה להוביל לבעיות חמורות בתינוקות יונקים, אם אינה מאובחנת בזמן.

המלצות לטיפול באי סבילות ללקטוז

אי סבילות ללקטוז בקרב מבוגרים אינה מצב רציני או מסכן חיים, אך היא גורמת למגוון של תסמינים שאינם נוחים ומביכים. רוב האנשים מייצרים פחות לקטאז עם הגיל, אם כי בקרב מספר קבוצות אתניות קיימת שכיחות גבוהה בהרבה של אי סבילות ללקטוז.

באופן פרטני יותר, מחלה זו נפוצה ביותר בקרב אפריקאים אמריקאים, אסיאתים, היספנים ואמריקאים ילידים. במצב של חוסר סבילות ללקטוז, חלב נטול לקטוז זמין ברוב רשתות שיווק המזון. ניתן אף לקחת תוספי לקטז, אשר רובם נמכרים בצורת טבליות, עם מוצרי חלב, או שרצוי לפני צריכתם בלבד.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן