שירותי בריאות בישראל

התעלפויות ומצבי עילפון


עילפון הוא מצב רפואי המאופיין בחוסר יכולת לשמור על טונוס שרירים תקין ובאיבוד הכרה לפרק זמן קצר.עילפון

קשה לאבחן לפיו מה בדיוק גרם לו. לעיתים אף קיים בלבול לגבי סוג הבעיה, זאת מכיוון שקיים מצב דומה אשר אנשים מתארים ונקרא פריסינקופה ( קדם עילפון).

בשניהם קיים מצב של ערפול חושים, אך בשונה מעילפון, בפריסינקופה למטופל יהיה זיכרון כלשהו לגבי האירוע אשר התרחש במהלך איבוד ההכרה כגון ורטיגו, ראייה מעורפלת, בחילה ועוד.

מה קורה במצב עילפון?

עילפון נגרם מירידה זמנית באספקת הדם והחמצן לרקמת המוח. בניגוד לרקמות אחרות בגוף, רקמת המוח תלויה באספקה שוטפת של סוכר (גלוקוז) ממחזור הדם, תאי המוח אין אפשרות לאגור אנרגיה למצב בו קיים מחסור. לכן, אפילו ירידה זמנית קצרה ביותר של בין 3-5 שניות באספקת חמצן, וסוכר גורמת לעילפון.

זרימת דם תקינה נשמרת ברמה קבועה על ידי מנגנונים חשובים:

כאשר אחד או כמה מן המנגנונים הללו אינם פועלים עילפון עלול להתרחש.

סיבות נפוצות

גורמים נפוצים לעילפון כוללים ירידה זמנית בלחץ הדם או בתפוקת הלב, הסיבות המובילות למצבים אלו כוללות:

כיצד מאבחנים את הסיבה לעילפון?

על פי "האיחוד האמריקאי לאבחון" שלושת הבדיקות ההכרחיות בכל מצב של עילפון כוללות: בדיקה גופנית, היסטוריה רפואית ובדיקת א.ק.ג .

לאחר ביצוע בדיקות אלו ניתן להזמין בדיקות נוספות כגון בדיקות דם לצורך קבלת מידע על מצבים המלחים ורמת הסוכר בדם, בדיקות הדמיה כגון אולטרא סאונד של הלב , או סי.טי מוח. כל הבדיקות מוזמנות בהתאם למידע האישי והספציפי לכל חולה.

שאלות חשובות שיש לשאול:

טיפול ומניעה

לאור העובדה כי בחלק גדול מן המקרים עילפון מהווה תסמין לבעיה אחרת, מומלץ לערוך בירור למציאת מקור הבעיה. למרות המגוון רב של בדיקות אפשריות בחלק מן המקרים לא ניתן למצוא סיבה לבעיה. הטיפול תמיד תלוי במקור הבעיה.

אם המקרה הוא חד פעמי וקצר ללא עדות לנזק ניתן לפנות לרופא משפחה לצורך בירור, במקרים חמורים יותר מומלץ להתקשר לשירותי חירום לצורך פינוי לבית חולים.

אנשים אשר ידוע כי הם סובלים מהתעלפויות חוזרות מומלץ "למגר" את הגורמים המובילים לכך, לדוגמא באדם הסובל מלחץ דם נמוך מומלץ יהיה לשתות כמות גדולה של נוזלים ועוד.

>

Exit mobile version