יובש בעיניים הוא תסמין נפוץ מאוד שאינו ספציפי. המשמעות היא שמדובר על תסמין שיכול לנבוע כתוצאה ממגוון רחב של גורמים ושאינו קשור למצב רפואי אחד או למחלת עיניים מסוימת.
באופן טבעי, החלק החיצוני של העין מוגן על ידי שכבה נוזלת שמעליה ישנו קרום שומני המגן עליה מפני התייבשות. על מנת שהעין תישאר רטובה שתי השכבות צריכות להתקיים במקביל. כל חריגה ממצב זה עלולה לגרום ליובש בעיניים.
מה הם הגורמים ליובש בעיניים?
להלן הגורמים המרכזיים ליובש בעיניים:
- תסמונת ראיית מחשב – תסמונת הבאה לידי ביטוי ביובש בעיניים הנגרמת כתוצאה מהפחתה בתדירות המצמוץ. ההפחתה בתדירות המצמוץ נובעת כתוצאה מכך שבכל פעם שאנו ממצמצים, מתעורר הצורך למקד את העין מחדש. מאחר והתמונה המוקרנת על המסך אינה רציפה, הרי שהעיניים מתקשות להשיג נקודת מיקוד ברורה והעומס על שרירי העין הולך וגדל ככל שמשך הישיבה ארוך יותר. בסופו של דבר כתוצאה מהניסיונות למנוע את היציאה מהמיקוד על ידי הפחתת תדירות המצמוץ, הפרשת הדמעות מופחתת ועלול להופיע יובש בעיניים.
- דלקת עפעפיים כרונית – דלקת בעפעפיים עלולה לגרום לפגיעה ביכולת ההפרשה של החומרים השומניים המגנים על השכבה הנוזלית מפני התייבשות.
- עדשות מגע – במקרים רבים מאוד מתברר כי היובש נוצר כתוצאה מהרכבה ממושכת של עדשות מגע, משימוש בעדשות מגע לא מתאימות ועוד.
- זקנה – באופן כללי ככל שמזדקנים התהליך שבו נוצרות ומופרשות הדמעות הולך ונפגע באופן טבעי. תופעה זו מורגשת בעיקר בקרב נשים בגיל המעבר.
- שימוש בתרופות – ישנו מגוון רחב ביותר של תרופות שעלולות לגרום ליובש בעיניים כמו למשל תרופות משתנות, גלולות למניעת הריון, תרופות פסיכיאטריות מסוגים שונים ועוד.
מה הם התסמינים של יובש בעיניים?
בדרך כלל היובש בעיניים לא משפיע על הסובלים ממנו באופן אחיד לאורך כל שעות היממה וחודשי השנה: היובש מתגבר במצבים שבהם האדם חשוף למזג אוויר יבש, כאשר הוא יושב בחדר ממוזג שאינו מאוורר, כאשר הוא קורא ממושכות בספר או כאשר הוא יושב במשך שעות ארוכות מול מסך המחשב.
מעבר ליובש עצמו שיכול לבוא לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות, ייתכנו תסמינים נוספים כמו למשל רגישות מוגברת לאור, אי נוחות בעין, תחושה של עצם זר בעין, טשטוש ראייה, אדמומיות בעיניים או בעפעפיים, דמעת יתר ועוד. יובש בעיניים שמופיע באופן כרוני ושאינו זוכה לטיפול יכול להוביל לסיבוכים חמורים כשבין היתר מדובר על כיבים בקרנית, דלקת בקרנית, דלקת לחמית העין ועוד. יש לציין כי סיבוכים אלו נדירים מאוד.
חשוב לציין, כי לעתים ההסתמנות הקלינית של היובש תבוא לידי ביטוי דווקא בהפרשה מוגברת של דמעות, שכן מדובר על מנגנון פיצוי שמפעיל הגוף במצבים שבהם השכבה הנוזלית המגנה על העין מתאיידת במהירות בהיעדר השכבה השומנית.
כיצד מאבחנים יובש בעיניים?
באופן עקרוני ניתן להתחקות אחרי האטיולוגיה של הבעיה באמצעות בחינת כל גורמי הסיכון המהווים את מנת חלקו של הנבדק. כך למשל הרופא צריך לבדוק האם הנבדק מרכיב עדשות מגע, לקבל פירוט מלא של כל התרופות אותן נוטל הנבדק בשגרה, לשאול את הנבדק בנוגע לתנאי העבודה שלו ולהרגלי השימוש במחשב ועוד.
במידת הצורך ניתן לבצע בדיקה פשוטה שבה מניחים נייר מיוחד מתחת לעפעף התחתון במשך שלוש דקות על מנת להעריך את כמות הדמעות שיוצרו במשך פרק זמן זה. בדיקה זו נקראת בדיקת שירמר, אך ברוב המקרים היא אינה נחוצה. בדיקות נוספות כוללות למשל אנליזה של הרכב הדמעות, צביעת חלקה החיצוני של העין בצבע פלורסנטי לזיהוי של סימני יובש לא שגרתיים ועוד.
כיצד מטפלים ביובש בעיניים?
הטיפול ביובש בעיניים אינו אחיד, שכן הטיפול בבעיה משתנה בהתאם לגורם שהוביל להיווצרותה. כך לדוגמה במידה וישנו גורם ברור שהוביל להתפתחות היובש כמו למשל ישיבה ממושכת מול מסך המחשב ללא הפסקות בתנאי יובש, הרי שעל ידי ביצוע הפסקות יזומות, תרגילי עיניים, מצמוץ יזום ושינוי תנאי הלחות בחדר, ניתן לפתור את הבעיה לאלתר.
כמו כן, במידה ומתגלה כי הבעיה נובעת כתוצאה מהרכבה ממושכת יתר על המידה של עדשות מגע, הרי שניתן לפתור גם אותה בקלות על ידי החלפת סוג העדשות או על ידי הימנעות מהרכבה ממושכת של עדשות. הטיפול השמרני כולל בעיקר שימוש בטיפות עיניים מיוחדות המהוות מעין תחליף לדמעות הטבעיות או שימוש במשחה הנמרחת על העין, שתפקידה למנוע את ההתאיידות של הדמעות.
במידת הצורך ניתן לשקול סגירה כירורגית של תעלות הניקוז המשמשות לניקוז הדמעות על מנת לגרום לדמעות להישאר כמה שיותר זמן בעיניים וכן ניתן למנוע את האיבוד המהיר של הדמעות באופן שמרני יותר באמצעות שימוש בפקקים זמניים לסתימת הפתחים של תעלות ניקוז הדמעות.
לסיכום, ניתן לכתוב כי ללא בירור מעמיק של הגורמים לבעיה, לא ניתן להתאים את הטיפול היעיל ביותר למטופל באופן אישי ולכן חשוב מאוד להתעכב על שלב האבחון עד לבירור ודאי של הגורמים לבעיה.
>