ערפול מוחי אינו מצב רפואי. זהו מונח המשמש לתיאור תסמינים מסוימים העשויים להשפיע על יכולת החשיבה. הם גורמים לבלבול או חוסר ארגון, וקושי במיקוד או תרגום המחשבות למילים. מאמר זה מתאר את הסיבות לערפול מוחי.
טיפול בסרטן
כימותרפיה היא טיפול בסרטן המשתמש בתרופות חזקות ועלול להוביל לעתים לתסמינים הנקראים "מוח כימותרפי".
יתכן שתתקשו לזכור פרטים כגון שמות או תאריכים, תתקשו לבצע משימות מרובות או שייקח לכם זמן רב יותר לסיים פעולות. תסמינים אלו מתרחשים במהירות, אך חלק מאנשים מושפעים מהם כעבור זמן רב מהטיפול.
הפסקת וסת
נשים עשויות להתקשות ללמוד או לזכור פרטים כשהן מגיעות לשלב זה בחיים. המצב מתרחש בסביבות שנה לאחר הווסת האחרונה, בדרך כלל מעט לאחר גיל חמישים.
בשילוב עם הערפול המוחי, נשים עשויות אף לחוות גלי חום, הזעה פתאומית עם דופק מוגבר, טמפרטורת גוף גבוהה ושינויים גופניים אחרים. תוספי הורמונים וסוגי תרופות אחרות עשויים לסייע.
שינה
חשובה לתפקוד תקין של המוח, אך עודף שינה עלול לגרום לתחושת ערפול. המטרה היא לישון במשך שבע עד תשע שעות בלילה.
כדי להשיג מנוחה טובה, מומלץ להימנע מקפאין ואלכוהול לאחר ארוחת הצהריים, ולהרחיק את המחשב והטלפון מחדר השינה, לפני השינה. צעדים אלו מסייעים אף בהקפדה על לוח זמנים קבוע לשינה ויקיצה.
הריון – נשים רבות מתקשות לזכור פרטים במהלך ההיריון. נשיאת העובר עשויה לשנות את הגוף באופנים רבים, וכימיקלים המשוחררים להגנת וטיפוח העובר, עשויים להוביל לבעיות בזיכרון.
טרשת נפוצה (MS) – מחלה זו משפיעה על מערכת העצבים המרכזית, ועשויה לשנות את האופן בו המוח מתקשר עם הגוף. כמחצית מהאנשים עם המחלה חווים בעיות זיכרון, תשומת לב, תכנון או שפה. תרגילי למידה וזיכרון מסייעים, והמטפל מלמד שיטות חדשות להתמודד עם משימות בעייתיות.
תרופות – סוגים מסוימים של תרופות, במרשם וללא מרשם, עלולים לגרום לערפול מוחי. אם לוקחים תרופות ומבחינים כי החשיבה אינה ברורה או שפתאום לא זוכרים פרטים, יש להתייעץ עם הרופא וליידע אותו לגבי כל התרופות הנצרכות בהווה.
תסמונת העייפות הכרונית (CFS) – במצב זה, הגוף והנפש עייפים במשך תקופה ארוכה. התסמינים כוללים בלבול, שכחה וחוסר יכולת להתמקד. לא קיימת תרופה ידועה למצב זה, אך תרופות, פעילות גופנית וטיפול בדיבור עשויים לסייע.
דיכאון – לא ניתן לזכור היטב פרטים או לפתור בעיות ביעילות. קשה לקבוע אם התסמינים נובעים מאובדן אנרגיה ומוטיבציה הנלווים לדיכאון, או אם הדיכאון משפיע על הפעילות המוחית באופן שגורם לערפול. טיפול בדיכאון, הכולל תרופות וטיפול בדיבור, אמור לסייע בשיבה למסלול.
זאבת – מחלה ארוכת טווח זו גורמת למערכת החיסונית לתקוף את הגוף, והתסמינים עשויים להשתנות במקרים שונים. כמחצית מהאנשים עם המחלה חווים בעיות זיכרון, בלבול או בעיות ריכוז. לא קיימת תרופה, אך תרופות ושיחות עם מטפל עשויות לסייע.
>