עששת היא מחלת השיניים הנפוצה בעולם, ונחשבת לאחת הסיבות השכיחות ביותר להגעה אל רופאי השיניים.
העששת נגרמת על ידי חיידקי הפה שגורמים לנזק רב לשיניים, וכתוצאה מתפתח כאב עז בשיניים ובחלל הפה המוביל לקשיים באכילה ובדיבור. הטיפול היעיל ביותר כנגד עששת הוא מניעה – צחצוח שיניים יום יומי עוזר להפחית בצורה משמעותית את היארעות העששת, ומבטיח שיניים נקיות ובריאות.
הגורמים
עששת נגרמת כתוצאה מתהליכי התססת סוכר המבוצעים על ידי חיידקי הפה. במהלך תהליכים אלה, נוצרת חומצה לקטית שגורמת לנזק לשכבת האמייל.
במידה והעששת מתקדמת יותר, הנזק מתרחב ופוגע גם בשכבת הדנטין, ובשלב זה יש צורך לטפל ולסתום את החור. במקרים שאינם מטופלים כראוי, הנזק לשן מתקדם גם לשכבת מוך השן, וזהו מצב חריף ביותר שדורש כבר טיפול שורש.
העששת יכולה להיגרם במיקומים שונים על גבי השן, ונפוצה בעיקר בשיניים הטוחנות. עם זאת, הנזק לשיניים הנגרם כתוצאה מעששת יכול להתרחש גם באזורים אחרים, כמו צוואר השן ובין השיניים.
הסוכר – האויב הגדול ביותר של השן
הגורם העיקרי להיווצרות העששת הוא הסוכר, אותו מתסיסים החיידקים וגורמים להיווצרות החומצה הלקטית שהורסת את השן. אנשים המרבים באכילת סוכר סובלים יותר מעששת, ומצד שני הפחתה באכילת מאכלים מסוכרים מקטינה את הסיכון להתפתחות העששת.
אצל ילדים המצב קשה במיוחד, מפני שהם זוללים כמויות גדולות של ממתקים מלאי סוכר, אך לא מקפידים על היגיינת פה מתאימה. ולכן, עששת נפוצה מאוד אצל ילדים קטנים, וחשוב מאוד למנוע מהם אכילה מוגזמת של סוכר ולהקפיד על ניקיון והגיינת הפה.
כאב בשיניים
עששת גורמת לכאב בדרך כלל לאחר שהנזק לשן מגיע אל שכבת הדנטין, ובמקרים רבים הכאב מתרחש גם רק לאחר הפגיעה בשכבת המוך. הסיבה לכך היא ששכבת האמייל וציפוי השן אינם מעוצבבים, ולכן פגיעה בהם לא גורמת לתחושת כאב.
לעומת זאת, כאשר הפגיעה עמוקה יותר קצוות העצבים מתחילים להעביר את הכאב, ויש צורך לסתום את החור. העששת גורמת לכאב מגביל ביותר, המפריע לאכילה, לדיבור ומתגבר כאשר הפה בא במגע עם חומרים חמים או קרים. לפעמים הכאב מורגש אפילו בזמן הנשימה, ובמקרים כאלה מדובר כאמור בפגיעה חריפה.
הימנעות מעששת
על מנת להבטיח את בריאת השיניים, חשוב מאוד להקפיד על שמירה על היגיינת פה תקינה שעוזרת באופן משמעותי למנוע את התפתחות העששת בפה. לשם כך, יש לצחצח את השיניים פעמיים ביום בצורה מוקפדת ומדויקת, תוך ניקוי יסודי של כל השיניים.
כמו כן, חשוב מאוד להשתמש בחוט דנטלי לניקוי חלקי השן הנסתרים, שחשופים גם כן להתפתחות עששת. בנוסף, שטיפות פה המכילות פלואור עשויות לתרום באופן משמעותי להפחתת רובד חיידקי הפה ולמניעת התקדמות העששת.
טיפול בעששת
על מנת לטפל בחור שנוצר בשן כתוצאה מהעששת, על רופא השיניים לבצע סתימה. הטיפול המוכר כולל קדיחה בשן לצורך ניקוי הרקמה הפגועה וסילוקה, ואחר כך מילוי החור שנוצר על ידי חומר סינטטי. בדרך זו, משחזרים את מבנה השן הפגוע ומאפשרים חזרה למבנה האנטומי הנורמלי של השן.
במקרים קשים יותר, בהם החור חדר אל שכבת המוך, יש לבצע טיפול אגרסיבי יותר הנקרא טיפול שורש. במהלך הטיפול, קודחים אל תוך שורש השן ומנקים את שכבת המוך, וזהו טיפול כואב וטראומטי ביותר. טיפול שורש מסתיים בדרך כלל בהתקנת כתר, המחליף באופן מלא את השן שנפגעה.
חשוב לזכור שבקלות רבה ניתן להימנע מהתפתחות העששת ומהחרפתה, ועל ידי היגיינת פה מסודרת ניתן בהחלט למנוע היווצרות חורים ולהבטיח חיוך יפה ובריא.
>