מהי פולימיאלגיה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ככל שגוף האדם מזדקן, כך הוא הופך להיות פגיע יותר וחשוף בפני שורה ארוכה של מחלות ומצבים רפואיים. פולימילאגיה ראומטיקה, או בשמה העברי "כאבי שרירים רב שיגרוניים", היא בעיה מורכבת התוקפת לרוב אנשים מעל גיל חמישים (הגיל הממוצע לה עומד על 70), בחלק מהמקרים באופן הדרגתי ובאחרים בצורה פתאומית. אז מהם התסמינים העיקריים שלה? איך ניתן להבין מול מה מתמודדים? ואילו פתרונות יעילים מוצעים כיום?

המאפיין העיקרי: כאבים וקשיחות בשרירים

כפי שניתן להסיק משמה העברי של המחלה, פולימילאגיה היא מחלה שהסממן העיקרי שלה הוא כאבים וקשיחות התוקפים את שרירי האדם – ובמיוחד שרירי הכתפיים, האגן והצוואר. כאבים אלו נוטים להיות סימטריים ובעלי ממד דלקתי, כאשר הקשיחות נחווית בעיקר בשעות הבוקר.

פולימילאגיה עלולה להביא לשורה ארוכה של תסמינים, המשתנים מאדם לאדם וגם בהתאם לאזור בו מופיעים הכאבים. בין היתר ניתן להצביע על תחושה כללית של חולשה, אנמיה, עלייה בחום הגוף או ירידה במשקל הגוף, כאשר אין לכך הסבר מניח את הדעת. המחלה עלולה להביא להתפתחות של מחלה נוספת בשם GCA, שתסמיניה חמורים אף יותר: החל מכאבי ראש, דרך כאבים המופיעים במהלך לעיסת מזון ועד לפגיעה חמורה בחוש הראייה, פגיעה שעלולה להביא במצבים החמורים לעיוורון.

גורמי הסיכון למחלה

גיל מבוגר הוא כאמור מאפיין עיקרי של מרבית החולים בפולימילאגיה, כאשר מבחינה דמוגרפית נשים חולות בה בערך פי שניים מאשר גברים. חשוב להדגיש כי מבחינה פיזיולוגית, המנגנון המביא למחלה אינו ידוע – בדומה למחלות אוטואימוניות אחרות. גורם מסוים מביא לכך שהמערכת החיסונית של האדם מתחילה לתקוף את הגוף במקום להגן עליו, אך הסיבות לעצם התקיפה אינן ידועות כיום באופן מלא. 

אבחון פולימיאלגיה

אבחון פולימילאגיה נעשה באמצעות שילוב של בחינת תסמיני הבעיה ובדיקות שונות. את התסמינים העיקריים של המחלה כבר תיארנו מעלה. יש מקרים בהם הם יספקו יסוד סביר להניח שמדובר בפולימילאגיה, אבל רבים אחרים בהם הם כלליים מדי או עלולים להצביע על מצבים רפואיים אחרים.

עקב כך הרופא המאבחן נוהג לבצע בדיקות גופניות ובחלק מהמקרים גם בדיקות דם לבחינת מדדי הדלקת ובדיקות הדמיה, שתספקנה תמונה מדויקת לגבי האזורים והאיברים הפגועים: בדיקות דוגמת אולטרה סאונד, רנטגן וכיוצא בזה. 

טיפול בפולימיאלגיה

טיפול בפולימילאגיה אינו דבר פשוט, כאשר במקרים רבים היא עלולה ללוות את האדם הסובל ממנה במשך שנים גם בהינתן טיפול מותאם. הטיפול העיקרי מבוסס על סטרואיד בשם פרדניזון, אשר פועל בשני מישורים: דיכוא המערכת החיסונית של האדם מצד אחד, ומניעת דלקות מהצד האחר. את התרופה נוטלים לאחר ארוחת הבוקר, כאשר לאחר כמה שבועות אפשר להבחין בחלק מהמקרים בשיפור מסוים בדרגת החומרה ובתדירות של התסמינים. 

הבעיה העיקרית היא שכיאה לסטרואיד, יש כאן שורה ארוכה של תופעות לוואי שעלולות להיות מוחשיות בעיקר (אבל לא רק) במקרה של שימוש ממושך: עלייה במשקל הגוף, יתר לחץ דם, אוסטיאופורוזיס ועוד.

תוך כדי יש לעקוב אחר התסמינים והמדדים, על מנת לראות כיצד הטיפול מתקדם. הדגש העיקרי כיום הוא על המשך טיפול באמצעות התרופה גם לאחר ההקלה בתסמינים כדי להעלים אותם באופן מלא. גם בהיעדר תסמינים, יש לציין, אדם החולה בפולימיאלגיה אינו יכול להחלים ממנה לחלוטין. 

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן